Saturday, December 28, 2013

Szilveszteri malacok (tejfölös pogácsa)

Avagy hogyan készítsünk különleges szilveszteri pogácsákat?


Szilveszteri malackák!  J 

A karácsonyi időszak alatt idén Magyarországon voltunk, így közel két hetet tölthettem a rokonságnál ide-oda utazgatva. Az utolsó állomásom Szolnokon volt édesapámnál, ahol a beszélgetések alatt készült el ez a nagyon látványos szilveszteri finomság. A „szilveszteri malacka” receptjével már több helyen is találkoztam, azonban nem szerettem volna sem túrós, illetve krumplis pogácsa recepteket készíteni.

Helyette inkább egy puha tejfölös pogácsa receptet készítettem el, amit Lejtényi-Waldhauser szerzőpáros Rongyosrétes c. szakácskönyvében (237. o; Hírhozó Kft.) találtam. A recept nagy előnye, hogy igazán puha pogácsát kapunk, amit készíthetünk sütőporral, vagy élesztővel is. Én most a sütőporos verzió mellett döntöttem, de biztosan ki fogom próbálni az élesztős verziót is. J Lássuk a receptet!

Hozzávalók: (12 db malackához)
(1) Tészta:                                              (2) Díszítés:
20 dkg liszt                                             néhány szem egész feketebors
10 dkg vaj, vagy margarin               1 tojásfehérje
1 tojássárgája                                         fogpiszkáló (az orrlyukakhoz)
1 dl tejföl 
1 tk só, 1 tk őrölt feketebors
1 tk sütőpor (A recept szerint készülhet 2 dkg élesztővel, amit a tejfölbe kell morzsolni.)


BUÉK 2014!

A malackák elkészítése:
Az átszitált lisztbe elkeverjük az őrölt feketeborsot, sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, végül ezt is belekeverjük a tésztába és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Abban az esetben, ha a malacok élesztővel készülnek, azt morzsoljuk a tejfölbe egy teáskanál cukorral együtt, majd így gyúrjuk össze a tésztát.)

A tésztát minimum egy órát, vagy egy éjszakát is pihentethetjük a hűtőben, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a fejeket, majd egy kisebbel az orrokat, amit egy kevés tojásfehérjével a fejecskékre ragasztunk. Végül a maradék tésztából vágjunk kisebb háromszögeket, amit szintén tojásfehérjével ragasszunk a fejekre. Ezután nyomjuk a feketeborsot a szemek helyére, majd szúrjuk ki az orrlyukakat egy fogpiszkáló segítségével.

Sütés:
A sütés előtt kenjük le a malackákat tojásfehérjével, majd pihentessünk néhány percig. Végül toljuk be a 180°C-os előmelegített sütőbe és süssük őket pirosra kb. 10-15 perc alatt. Hagyjuk a pogácsákat kihűlni a sütőlemezen, majd akár melegen is fogyaszthatjuk, vagy elvihetjük a szilveszteri házibuliba! J


Jó szórakozást mindenkinek,  ildiKOKKI 

Röfik...

4 comments:

  1. Nagyon helyes, vidám malackfejeket kreáltál!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen! Ráadásul végre sikerültek is, nem úgy mint a korábbi pogijaim... Azok ddig mind csúfos véget értek, de ez végre jó lett! :)

      Delete
  2. Most készítettem el, ment a hűtőbe és holnap sütöm. Élesztős verziót választottam, majd jövök a beszámolóval. A malackák orrlyukába benne hagyjam a fogpiszkálót sütés alatt? Ha csak kiszúróm nem fog sülés közben eltűnni?
    Holnap ezzel a malackákkal kívánok a családtagoknak BÚÉK-et!
    Köszönöm szépen az ötletet és receptet és neked is Boldogságban és sikerekben gazdag új évet kívánok!
    És annak is nagyon örülök, hogy lassan lapozhatom a naptáradat, ami első perctől kezdve felkerült a falra a konyhába és ahányszor meglátogat anyukám mindig végig lapozza és elcsodálkozik a finom sütijeiden és a szép képeiden. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Brigi! Legközelebb én is az élesztő verziót fogom sütni, már tudom is milyen alakja lesz! A képeidet látom, küldd ám el, felrakom az olvasói sütik közé! :)
      A következő évre kívánok nektek jó egészséget, gazdagságot és boldogságot! Anyukádat ismeretlenül is üdvözlöm, puszi!

      Delete