Avagy hogyan avattam fel az új robotgépem a skót szomszéd szülinapi tortájával?
Karamelltorta csokis piskótával, ét- és karamellizált fehércsoki korongokkal és lágy karamellöntettel... |
Néhány hónapja lettem először
figyelmes arra, hogy a robotgépem fura hangokat ad ki, majd a decemberi habcsók
sütésnél, mikor 20 percet kellett keverni a tésztát már olyan égett motorszag
áradt a mixeremből, hogy azt hittem ott helyben örökre megadta magát a jó öreg
kis gépezet. El persze nem romlott, még mindig tudok vele keverni, de sajna itt
volt az idő, hogy beszerezzek egy újat, így az utóbb 2-3 hónapban
figyelmesebben jártam keltem, de valahogy egy robotgép sem tetszett igazán.
Aztán egyik nap elmentünk vásárolni és megpillantottam ŐŐŐŐŐT, majd a párom
rábeszélésére haza is hoztam magammal ez a narancssárga csodát! Így ezentúl ő
lesz majd látható a fázisfotókon, nem a jó öreg fehér mixerem! J
A mixer vásárlással nagy
szerencsém volt, mert pont akkor vettem meg, mikor a kedves skót barátunknak,
Neilnek kellett egy szülinapi tortát rittyentenem. Bár nem volt határozott
ötletem, abban biztos voltam, hogy valami karamellás sütit kellene készítenem,
elvégre egy pasi mégsem kaphat valami habos és gyümölcsös tortát? Az igazság
az, hogy már hónapok óta nézegetem Piszke karamelltorta receptjét, de korábban
beleszerettem Farkas Vilmos karamelltorta receptjébe is. Így nem volt mit
tenni, ötvöztem a két receptet és mindkét receptből a számomra szimpi elemeket
vettem át, amit persze megspékeltem egy kis ildi KOKKI csalafintasággal. J
Neil tortája egy kisebb
társaságnak készült, éppen ezért csak egy 18 cm-es, vagyis 10-12 szeletes
tortácskát sütöttem, tehát egy normál torta mennyiségének 2/3-ával dolgoztam.
Abban az esetben, ha egy nagy 24 cm átmérőjű tortát szeretnétek, az itt
megadott mennyiségek 1,5-szeresével dolgozzatok. A receptről még annyit, hogy tényleg NAGYON
könnyű lesz elkészíteni, annak ellenére hogy egy szuperflancos tortának tűnik,
nagyon hamar össze lehet dobni. A torta egyik szépségét szerintem a
csokikorongok adják, ehhez a karamellizált fehércsokiról bővebben itt olvashattok.
A torta... |
Hozzávalók: (Egy 18 cm-es tortához.)
(1) Tészta: (2)
Krém: (3):
Öntet és díszítés:
4 egész tojás 7
dl állati tejszín (30-35%) 7
dkg kristálycukor karamellizálva
4 ek cukor 350
g kristálycukor karamellizálva 1 dl
tejszín (10-15%)
2 ek liszt +2púpos ek kakaópor 200 g fehércsoki 2
dkg vaj
1 tk sütőpor 1
db vanília rúd étcsoki
korongok (6-7 dkg)
1 tk. vanília aroma 1
tk só karamellizált
fehércsoki korongok (3-4 dkg)
A piskóta:
A Tészta hozzávalóiból a
piskóta ALAPRECEPT-nél megadott módon egy 3 lapos, 18 cm-es kakaós
piskótaalapot sütünk. A piskótát hagyjuk kihűlni, egy zacskóba alaposan
elcsomagoljuk, majd egy éjszakán át hagyjuk pihenni. Másnap reggel a piskótát 3
részre vágjuk és tölthetjük is a tortát.
A krém és csokidíszek:
Aznap este, mikor
megsütöttük a piskótát, összeállítjuk a krémet. A kristálycukrot lassú tűzön
aranybarnára karamellizáljuk egy MÉLY lábosban. Miközben a karamellát
olvasztjuk, egy másik kisebb lábosban feltesszük melegedni a tejszínt, majd ha
elolvadt a cukor és kristálymentes a karamella, kis részletekben
FOLYAMATOS kevergetés mellett ráöntjük a forró tejszínt a forró karamellára.
VIGYÁZAT, a tejszín majd ki akar futni, ezért nagyon kell kevergetni a
karamellát és apránként adagolni a tejszínt!
Ha a tejszínünk szépen
felolvasztotta a karamellát, akkor a lábost lehúzzuk a tűzről, majd
beletördeljük a fehér csokoládét. A karamellás tejszínt addig keverjük, amíg a
fehércsoki el nem olvad, ekkor ízesíthetjük a krémet vaníliával, illetve sóval
ízlés szerint. Végül a krémet hagyjuk kihűlni a konyhapulton, majd egy
éjszakára a hűtőbe tesszük.
Miután összeállítottam a
krémet, étcsokoládét és karamellizált fehércsokoládét olvasztottam és temperáltam,
majd egy csokimintázó textúrfóliára – ezt használtam a vaníliás karika
mintázásához is – kisebb és nagyobb korongokat nyomtam. A csokit a konyhapulton
hagytam megszilárdulni, majd egy éjszakára a hűtőbe tettek.
A torta összeállítása:
Másnap reggelre a karamellás
tejszínhabos krém jól besűrűsödött a hűtőben és csak ki kellett habosítanom. Az
új narancssárga csodamixeremmel először csak alacsony fokozaton, majd ahogy
egyre habosabb és világosabb lett a krém egyre magasabb fokozaton habosítottam
a krémet, amíg az teljesen szilárd nem lett. (Aki aggódik, hogy a krém nem áll
meg, vagy nyáron készíti a tortát, az ennél a pontnál dobjon bele minimum 2-3
csomag habfixálót, vagy 1 csomag Zseléfixet. Én ezt most nem tettem meg,
kíváncsi voltam megmarad-e így a krém.)
A piskótát felszeltem, a
krémet 3 részre osztottam, majd betöltöttem a tortát. A krém utolsó harmadával
burkoltam a torát, majd ezzel is díszítettem a torta tetejét. Végül a torta
oldalára és tetejére nyomkodtam a csokikorongokat, majd pár percre hűtőbe
tettem azt, amíg elkészítettem a tetejére a karamellöntetet.
Karamellöntet:
Az öntet hasonlóan készül,
mint a krém, vagyis a cukrot aranybarnára karamellizáljuk, amíg egy másik kis
lábosban felforraljuk a tejszínt. Ezután leforrázzuk a tejszínnel a karamellát
és hozzáadjuk a vajat is, majd megvárjuk, míg az teljesen elolvad. Végül az
öntetet TELJESEN lehűtjük és csak így öntjük a torta tetejére. (Az öntet
egyébként nem szilárdul meg, finom krémes marad.) Ha az öntet is a tortán van
további pár órára ismét hűtőbe tesszük a tortát, majd a szervírozáshoz csak az
utolsó pillanatban vesszük ki onnét!
Vélemény a receptről:
Jómagam eddig nem voltam egy
nagy karamella rajongó, de ez a torta mindent megváltoztatott és azóta csak
karamellás édességeken töröm az agyam! J
A tortáról tudni kell, hogy
BRUTÁLIS karamella íze van és nagyon tömény is, lévén tényleg rengeteg karamella van a krémben. Ennek ellenére a krém csak közepesen émelyítő, de
akkor is csak egy kis szeletet bír megenni az ember.
A krém egyszerre lágy és
krémes, de a tortában nagyon jól tartja magát és nem folyik szét. Szeletelésnél
azonban már lehet látni, hogy nem egy kőkemény krémről van szó, így nyáron erre
a tortára nagyon oda kell figyelni és gyorsan szervírozni, nem pedig órákig a
hőségben tárolni!!!
Összességében nem csalódtam,
szerintem nagyon ízlett mindenkinek a torta és végre valami nem hagyományosat
sikerült sütnöm! Próbáljátok ki, mert egy szuper kaland lesz! J
Szép napot nektek, ildiKOKKI
Az a BIZONYOS karamelltortácska... |
Tökéletes párosítás lett!!!!
ReplyDeleteKöszi szépen! :)
DeleteKöszönöm szépen, mindenkinek nagyon ízlett és mint kiderült az ünnepeltnek is! :)
ReplyDeleteNagyon szép lett, gratulálok!
ReplyDeleteKöszi, ez egy szó szerint "éjjel megálmodott tortácska" volt! :)
DeleteHűha a köbön! Erősen kipróbálós.... :)
ReplyDeleteMajd számolj be a végeredményről, de a te kezed alatt tuti szuper lesz a véeredmény!
DeleteSzuper sztori, szuper recept .....es szuper kezimixer! :))
ReplyDeleteUtóbbi a legfontosabb talán, de köszi a dícséretet!
DeleteCsodaszép torta! És a kézimixer is nagyon jó lehet! :)
ReplyDeleteA mixer nagyon fura még, úgy veri a habot mint a gép, nagyon jó lesz vele minden, csak nagyon-nagyon szokatlan még! :) De majd megszokom lassan!
DeleteElfogadnálak szomszédomnak, az biztos! :))
ReplyDeleteAkkor közelebb kellene költözünk máshoz??? :) Jó szomszéd leszek, ígérem!
ReplyDeleteNagyon jól hangzik a recept. Hétvégére kipróbálás betervezve, úgyis régen készült krémes édesség.
ReplyDeleteNagyon várom, hogy sikerül majd, ha van kedved hozz majd fotót nekem! :)
DeleteEszméletlen jól néz ki, nagyokat nyeldekelve olvastam és ennek bizony nekifutok én is!!
ReplyDeleteCsak bátorítani tudlak ebben az elhatározásodban, biztos remek lesz a végeredmény, csak ne felejtsd el megmutatni nekünk! :)
DeleteBocsánat,de eltudná valaki nekem mondani,hogyan temperálta a karamellizált fehércsokit,meg az étcsokit?A díszítéskészitésének folyamata számomra nem teljes,nem ismert.Megköszönném,ha segítenétek.
ReplyDeleteKedves Erika, a blogon van egy hosszú bejegyzés a temperálásról, amit itt olvashatsz:
Deletehttp://ildikokki.blogspot.fi/2014/02/csokolade-temperalas.html
A karamellizált fehércsoki készítésről peidig itt:
http://ildikokki.blogspot.fi/2014/01/karamellizalt-fehercsokolade.html
A bejegyzésbe is berkom a linkeket, így a jövőben ezzel nem lesz gond, köszi hogy jeleztél! Ha bármi gondod van, írj nyugodtan ide, vagy a facebook oldalamra és máris segítek!
Szia! Többször is megcsináltam és nagyon finom a krém viszont az utóbbi 2 alkalommal hűlés közben kikristályosodott a cukor és érezhetően szemcsés lett :( Nem tudom mit rontottam el :(
ReplyDelete