Avagy miért érdemes valódi rumot tenni a fánkunk tésztájába?
Farsangi szalagos fánk! |
Meg kell valljam, fánkot
a mostani próbálkozások előtt még életemben nem sütöttem, de gondoltam épp itt
az ideje ezt is megtanulni, hiszen annyira nem lehet nagy ördöngösség a dolog! J
Annak idején a tesóm rengeteg fánkot sütött, így nagyjából emlékeztem a dolgok
mikéntjére, bár a nézni a fánksütést, vagy csinálni azt mégis két különböző
dolog.
Éppen ezért
alaposan áttanulmányoztam a fánkokról fellelhető összes irományt, míg végül
Andi konyhája oldalán kötöttem ki. Annak idején, mikor elkezdtem elmélyedni a
sütés-főzés remekeiben, szinte mindig Lajos Marit, vagy Andi receptjeit
olvastam, így biztos voltam benne, Andi tanácsait meg kell fogadni. J
Nála olvastam ugyanis, hogy egy kevés rum a fánk tésztájában meggátolja azt,
hogy túl olajosak maradjanak a fánkjaink, amit persze ki is próbáltam és
tényleg igaz. Sülés közben a rum elpárolog, amit erősen lehet is érezni, hiszen
a sütés alatt olyan végig érzésem volt, mintha egy kocsmában ücsörögnék… J
A fánksütés másik
titka talán az olaj hőmérséklete, amit a harmadik sütésre sikerült jól
beállítanom. A fánkokat egy mélyebb lábosban érdemes sütni, de nem túl forró
olajban, vagyis csupán közepes lángon! (Nálam ez a 6 fokozatú gázon 3-as fokot
jelentett.) Ebben az esetben a fánkok egy-egy oldala valóban 2-2 perc alatt
megsül és a tészta nem marad belül nyers egyáltalán!
Frissen sült fánkok... |
Hozzávalók: (15 db nagyobb fánkhoz.)
40 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárgája
1,6 - 2 dl tej + 3 dkg
élesztő + 2 tk cukor
1 csipet só
0,4 dl rum (!)
A tészta:
A kézmeleg tejben felfuttatom
az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet, sót, porcukrot egy tálba szitálom,
majd hozzáadom az olvasztott vajat, a rumot, a tojássárgákat és a tejben
felfuttatott élesztőt, majd ezekből egy sima tésztát dagasztok. Az alaposan
kidagasztott tésztát meleg helyen ¾ órát kelesztettem, amíg duplájára nem nő.
A fánkok és a sütés:
A megkelt tésztát
már nem gyúrtam át, csupán óvatosan kinyújtottam, majd kiszaggattam a fánkokat.
Ehhez a művelethez egy vizespoharat használtam, mivel nincs nagy
pogácsaszaggatóm. J A maradék tésztát begyúrjuk és ezt is kiszaggatjuk. A
fánkok közepét benyomkodjuk, majd egy tálcán letakarva meleg helyen további 20
percet kelesztjük.
Végül
felforrósítjuk az olajat, melyben kisütjük a fánkokat. A sütés során egy-oldal
kb. 2 perc alatt sül barnára, az első oldal sütésekor legyen fedő a láboson! J
Arra is figyeljünk, hogy a fánkokat azzal az oldallal lefele tegyük az olajba,
amelyik benyomtuk középen, mert ha nem így járunk el, akkor a lyuk eltűnik,
mivel a sütés közben a tészta jelentősen megkel! A forró fánkokat szedjük
szalvétára, majd ha meghűltek szórjuk meg porcukorral!
Így készültek... |
Vélemény a fánkbuliról:
A fánksütés egy
nagy élmény volt, s bár az első fánkjai még egészen barnák voltak, a végére
belejöttem a dologba! A rövid sütési idő ellenére minden fánkom remekül átsült
és a tészta sem lett olajos egyáltalán, ami feltehetőleg a jelentős mennyiségű
rumnak volt köszönhető a tésztában, ami egyébként sütéskor tényleg elillant. JA
Párom szerint a fánkok olyanok lettek, mintha csak „nagymama sütötte volna”
őket, így most hétvégén ismét fánksütés lesz a program.
Az olajjal
kapcsolatban még egy jó tanács: akinek van digitális maghőmérője és bizonytalan
az olaj pontos sütési hőmérsékletében, nyugodtan mérjen egyet, kb. 160°C-ot
kell mutatni a hőmérőnek, amikor sütésre kész az olaj!
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Fánkocskák.... |
Ildi, szeretném, ha bekukkantanál hozzám, egy kis játékra invitállak! :)
ReplyDeleteKukkantok máááár! :)
Delete