Avagy hogyan próbáltam ki a
csokidíszítő transzferfóliát! J
Kapucíner kockák házi marcipánnal és a presszókávé ízével... |
Minden bizonnyal
sokan emlékeztek még gyermekkorunk egyik nagy kedvenc csokijára, a Kapucínerre.
Jómagam annak idején Autós szelet és Bohóc csoki párti voltam, és a kávés
édességeket nagy ívben elkerültem (pl. utáltam a tejeskávét is az oviban), így
annak idején Kapucínert csak nagy ritkán ettem.
Még az ünnepek
előtt vetettem szemet Dinánál a Kapucíner tallér receptjére, de az ünnepi nagy
rohanás után csak most volt időm kipróbálni ezt a receptet. Ennek ellenére nem
bántam meg, hiszen végre egy olyan édességet készíthettem, amit végre a Párom
is szeretett, mert ő annyira nem édesszájú! J Ezek a kis kockák
ugyanis az étcsokoládé, a marcipán és egy erős presszókávé ízét ötvözik, amiket
egy kevés tejcsokival és transzferfóliás megoldással díszítettem. (A
transzferfóliát a Food-Packben vettem még Budapesten.)
Hozzávalók: (20db
kicsi kockához.)
2 tk kávékrémpor,
vagy tejpor (Nálam kávékrémpor, mert a tejpor túl drága volt. J)
2 g instant kávé
10 dkg étcsoki
2-3 kocka tejcsoki
kis darab
transzferfólia
A kávé ízű marcipán belső:
A marcipánt két
részre osztjuk, majd az egyik felébe begyúrjuk az instant kávéport, a másikba
pedig a tejport. Jómagam sem a krémport, sem az instant kávét nem oldottam fel
vízben, hanem közvetlen belegyúrtam a marcipánba, gondoltam jó lesz az így is
és jó is lett! J
Ezután a marcipándarabkákat egy órácskára hűtőbe tettem.
A bonbon összeállítása:
Ahhoz, hogy szép
szabályos négyzet alakú marcipán négyzetet tudjak nyújtani bevetettem a jó öreg
sütőpapíros trükköt. Mindez abból áll, hogy egy darab sütőpapírt félbehajtunk,
majd ennek a papírnak négyzet-alakban lehajtjuk a széleit (A). A hajtogatás
során arra ügyeljünk, hogy nagyjából akkora négyzetet hajtsunk, amekkora kb.
annak a marcipánnak fog megfelelni, amivel épp dolgozunk. Elsőként a fehér
marciánt nyújtsuk ki a sütőpapír négyzetben egészen a papír széléig (B-C), majd
a kávésat is (D). Végül illesszük egymásra a két réteg marcipánt (E), majd
kissé nyomkodjuk össze. Mielőtt felszeljük a marcipán lapot, bejelölhetjük a
kockák helyeit (F), így biztosan szép szabályos négyzeteket kapunk majd (G).
Végezetül olvasszuk
meg és temperáljuk az étcsokit, amiben kimártjuk a marcipán kockákat. Díszítésnek
vágjunk háromszög alakú transzferfólia darabokat, majd a mintás felükkel lefelé
légmentesen simogassuk a kockák tetejére a fóliát (H). Ha a csoki elkezd
megszilárdulni néhány további fehércsoki csíkkal is díszíthetjük a Kapucíner
kockákat (I).
Megjegyzés:
Most egy új
temperálási módot próbáltam ki, amit az új csokis könyvemben olvastam. A csokit
43°C-osra olvasztottam, majd 36-37°C-körül beletettem a csoki tömegének ¼-ét
egy egész darabban és hagytam, hogy ez a darab hűtse le a csokit kb. 32°C-ra.
Nekem csaknem az egész darab csoki elolvadt, de a maradék tábladarabot egyben
kiemeltem. Így ebből az egyben beledobott csokiból folyamatosan „szabadult fel”
elvileg a megfelelő szerkezetű kakaóval és ez segítette elő a gyors és
tökéletes temperálást. Ez az újonnan olvasott módszer nekem nagyon tetszik és
szerintem jól is sikerült, így még biztosan megpróbálom polikarbonát formával
is! J
Vélemény a házi Kapucínerről:
Szerintem ez egy
szuper recept, köszönet érte Dinának! J Érdekesség, hogy az
idő előrehaladtával a kis kockák íze még inkább harmonikusabb lesz, mint első
nap volt, akkor ugyanis nagyon erőteljesnek éreztem a kávét, de másnap reggelre
egy nagyon lágy ízű bonbont kaptam. További érdekesség volt számomra az is,
hogy az én házi marcipánommal készült édesség kevésbé emlékeztet az eredeti
Kapucínerre, mivel szerintem jobban érvényesül marcipán íz. (Aztán ki tudja,
majd ha otthon járok, kóstolok egy Kapucíner csokit… J) Ennek ellenére ez egy
SZUPERFINCSI édesség, ami nálunk hamarosan ismét készülni fog!
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Házi Kapucíner kockák! |
Csodaszépek!
ReplyDeleteKöszi szépen! :) Nincs kedved megpróbálni, nagyon egyszerű volt!
DeleteGyönyörűek lettek! Nem is tűnik így annyira nehéznek az elkészítése! Imádom a kapucínert, úgyhogy ha vége a vizsgáknak és több időm lesz ki kéne próbálnom :)
ReplyDeleteNem is volt nehéz, érdemes megpróbálni mindenképpen! A vizsgához küldöm a pozitív energiákat, ha megmondod miből fogsz menni. Majd küldj képet, ha megcsinálod!
DeleteNagyon köszönöm ezt a receptet! :) A nővérem imádja a kapucinert, és kért, hogy csináljak neki bonbont, de nem tudtam hol kezdjem el.
ReplyDeleteKöszönöm ! :)