Avagy hogyan készíthetünk otthon könnyedén igazán krémes karamellát?
A csodálatos karamella! |
Köztudott, hogy a cukor
karamellizálása nem épp veszélytelen dolog, hiszen a cukor 130-150°C körüli
hőmérsékleten olvad és elég borzalmas égési sebeket lehet szerezni, ha rossz
helyre nyúlunk rossz időben. Továbbá a kész karamella nagyon hamar
megszilárdul, így krémekhez, bonbonokba a hagyományos karamell alkalmazása nem
nagyon lehetséges, ahhoz a jóval bonyolultabb vajkaramellát kell elkészíteni, így
sokáig én le is mondtam az egész karamella dologról.
Aztán megláttam a Kifőztük
magazinban a sűrített tejből való karamellakészítés receptjét és egyből biztos
voltam benne, hogy ezt egyszer ki fogom próbálni. Az egyetlen probléma az volt,
hogy azt hittem itt nincs cukrozott sűrített tej, de aztán pár napja
felvilágosítottak, hogy de IGENIS van, csak eddig nem jó helyen kerestem… No, végül
rá is bukkantam az orosz csodára és már vittem is haza a meglepően olcsó sűrített
tej konzervemet!Az eredeti leírás szerint a karamellát
úgy is el lehet készíteni, hogy a konzervet ki sem bontjuk, én azonban
átöntöttem a sűrített tejet egy átlátszó falú duncosüvegbe, hogy követni tudjam
a színváltozását a tökéletes eredmény érdekében.
Miért is lehet egyébként jó minőségű
karamellát készíteni sűrített tejből? Nos, kéremszépen azért, mert a cukrozott
sűrített tejben mindaz megvan, ami egyébként egy vajkaramella elkészítéséhez is
szükséges lenne. Van benne egy halom cukor, ami hevítés hatására karamellizálódik,
nomeg ugye a sűrített tej zsírtartalma közel 10%, így a keletkezett karamella
nagyon szép krémes és lágy lesz.
Lássuk akkor ezt a folyamatot a
gyakorlatban!
Hozzávalók:
1 cukrozott sűrített tej
konzerv
1 duncosüveg és 1 dupla falú lábos
+ sok-sok türelem…
Elkészítés:
A sűrített tejet átöntöttem egy
tiszta üvegbe, majd erősen rácsavartam az üveg tetejét. Ezután az üvegemet egy magasabb
falú lábosba tettem, melybe annyi vizet öntöttem, hogy a vízszint 1-2 cm-rel volt
sűrített tej szintje fölött. Ezután a lábos a legkisebb főzőlapra került, majd
azt alacsony hőfokon melegíteni kezdtem. A víz éppen csak bugyogott, azonban
azt számos alkalommal kellett újratöltenem, hogy a szintje folyamatosan a sűrített
tej fölött maradjon!!! (Erre mindenki figyeljen!)
A duncosüveg tartalma 2 óra
múlva szép karamell színű volt, ekkor kivettem és átkevertem az egész krémet,
mivel belül még világosabb színű volt és karamella helyett nyomokban sűrített
tejet tartalmazott! J Így a duncosüveg további
2 órát töltött a lassan rotyogó vízben, de a folyamat végére csodálatosan
krémes, illatos és szép színű karamellát kaptam! Azt fontos megjegyezni, hogy a
tej térfogata nem csökken a melegítés hatására, csak egy szép karamellává
változik, tehát ha 2 dl karamella kell majd nekünk, akkor azt ugyanennyi
sűrített tejből lehet elkészíteni. Maga a karamella nekem nagyon-nagyon krémes
lett és jól is lehet keverni, bár mikor hűtőbe tettem picit visszakeményedett,
de nem vészesen.
Összességében azt gondolom, hogy ez a
karamellakészítés egyik legolcsóbb és legbiztonságosabb módja, ráadásul ez
eredményezi a tortázás/bonbonozás/sütés számára a legkedvezőbb állagú
karamellát. Az viszont tény, hogy a karamella elkészítéséhez 3-4 óra is kell,
így az utolsó pillanatban ezt a fajta karamellát nem lehet összedobni. Mindazonáltal én biztos vagyok
benne, hogy számos alkalommal fogok még ilyen karamellát készíteni, ha ez az
adag elfogy! Próbáljátok ki ti is! J
Szép napot, ildiKOKKI
Szia Ildi!!
ReplyDeleteMeddig all el,es hutoben tarthato csak?
Koszi a valaszt!!
Klara
Klára, most olvasom a kommented... Kicsit meg késve, de válaszolok: kb. 1-2 hétig áll el, de szuperül fagyasztható. Én elkészítés után egyből bevágom a fagyóba és onnét veszek ki, ha kell.
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKedves Ildi, a dunsztos üvegben tényleg nagyon jól néz ki a karemella, viszont a sok-sok türelem megtakarítható: a www.markomilk.hu oldalon találtam 4dl dobozos tejkaramellet és cukrozott sűrített tejet csokoládéval vagy kávéval is! :)
ReplyDeleteEz szuper! Én itt Helsinkiben az orosz boltba járok, ott is van előre elkészített, de én szeretem magam ízesítgetni!
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeletesimán és egyszerűen: dobozos sűrített tejet,2,3 dobozzal tegyük be a kuktába,annyi vízzel ami ellepi.
ReplyDeletea jelzés után még 20 percig a legkisebb fokozaton forrjon tovább. Ez után hagyjuk, hogy kukta magától hűljön le! Amikor kiszedjük tökéletes karamell lesz a dobozokban, és annyi ideig eláll ,amig az eredeti szavatosság is tart.
Igen, ez tök jó, csak gondolni kell azokra is, akinek nincs kuktája. :) Nekem pl. nincs és biztosan sokak vannak így, de akinek van, annak könnyebb a dolga! Köszi az ötlete!
DeleteBocs: dunsztosüveg
ReplyDelete