Avagy hogyan győztem le félelmeim a tejszínhab felverésével kapcsolatban…
Marcipános eperfagyi.... |
Igen, be kell vallanom, nem
tehetek mást… Engem is elkapott a fagyi-„láz”! Mi amúgy is nagyon fagyis család
vagyunk, egy-két doboz mindig lapul a hűtőben, mert Péter szeret esténként pár
gombóc fagyit bekanalazgatni. Finnországban egyébként senkit sem érdekel, hogy
éppen nyár van, vagy tél, fagyizi MINDIG lehet, sőt, kell is! A központi
plázában (Kampi) télen-nyáron nyitva van a fagyis bódé, annyi különbséggel,
hogy télen kesztyűben állnak sorba a finn gyerekek (és felnőttek)!
Mostanában elég tetemes összegeket emészt
fel a fagyi vásárlásunk, ezért miután áttanulmányoztam a fagyikészítés
fortélyait, rá is jöttem, hogy nemcsak olcsóbb fagyit házilag készíteni, de
egyszerű is! Még csak azt sem mondanám, hogy fagyigép feltétlenül szükséges,
mert az én fagyijaim enélkül is nagyon jók lettek, azonban azzal biztosan
krémesebbek lesznek az otthon készített fagyik!
Mivel jómagam pár héten belül
már röppenek is Magyarországra, ezért odahaza feltétlenül fogok is magamnak
venni egy kisebb fagyigépet. Szerintem nagyon megéri ugyanis az árát és biztos
vagyok benne, hogy jelentősen jobbak lesznek a fagyijaim állagai. (Az íze
azonban nem fog változni, mert az már most is SZUPER!) Lássuk is gyorsan, hogy
készült életem első fagyija!
Hozzávalók:
3
tojás sárgája
5 ek cukor
25 dkg fagyasztott vagy friss
eper
3 dl tej
5 dkg marcipán (Én a házi
készítésű marcipánom használtam, recept itt!)
1 tk vaníia aroma
3 dl habtejszín (Legjobb az
állati, min. 30%-os!)
A gyümölcsalap elkészítése:
Az epreket megmosom,
feldarabolom és egy-két evőkanál cukorral felteszem főni (A). Ha lassan,
óvatosan kezdjük melegíteni az epret, akkor nem kell plusz vizet aláöntenünk és
nem is fog odakapni a gyümölcs! Lassacskán, amint az eper eresztett egy kis
levet, villával összetöröm a gyümölcsöt, de nem túlságosan, én szeretem ha
érezni a gyümölcsdarabokat a fagyiban! (Aki szeretné le is turmixolhatja a
gyümölcspürét, bár szerintem erre nincs szükség, de azt mindenki maga tudja,
hogy mit szeret!) A gyümölcsöt kb. fél óráig kell főzni kis lángon, amíg kissé
be nem sűrűsödik (B), majd még melegen ráreszelem a marcipánt (C), amit jó
alaposan elkeverek a masszában (D).
Megjegyzés:
Aki csak eperfagyit szeretne
főzni, nyugodtan hagyja ki a marcipánt, bár ezzel a hozzávalóval kétségtelenül
sokkal pikánsabb lesz a végeredmény!
A főzött fagyialap elkészítése:
A tojások sárgáit 3 evőkanál
cukorral habosra kevertem (A-B), majd hozzáadtam a 3 dl tejben feloldott
keményítőt, valamint 1 tk vanília kivonatot (C). Ez a tejes fagyialapot kis
lángon folyamatos kevergetés mellett összefőztem, a végén egy nagyon sűrű krémet
kaptam (D). Ezt a főzött alapot kb. 1 órára az eperpüré mellé tettem a hűtőbe,
hogy alaposan kihűljön.
Megjegyzés:
Ha
nem szeretnénk, hogy a főzött fagyialap bőrösödjön, akkor terítsünk egy réteg
folpackot közvetlenül a krém tetejére, vagy hűlés közben 5-10 percenként
keverjük át kézi habverővel.
A tejes fagyialap. |
Az a bizonyos tejszínhab….
Amíg Magyarországon éltem, csak
és kizárólag Hullalával (egy édesített növényi eredetű tejszínhab) dolgoztam,
mert ahányszor csak nekifogtam az állati tejszín kihabosításának, az mindig kicsapódott.
Most azonban nem volt mese, hiszen egyrészt cukrozatlan tejszínre volt
szükségem, másrészt növényi eredetű tejszínhabot itt nem is igen kapni. Így
megvettem a 35%-os állati tejszínt, ami egy éjszakán át a hűtőben pihent, valamint a
robotgépem habosító karjait is bedobtam 1-2 órára hűtőbe. Ezután jó alaposan
összeráztam a tejszínt a dobozban, majd kiöntöttem egy szintén behűtött
üvegtálba és a legkisebb fokozaton kezdtem el habosítani a tejszínt. Amikor a
légbuborékok már erősen megszaporodtak a tejszínben, akkor magasabb fokozatra vettem a
robotgépet, majd még kb. 1 percig habosítottam a tejszínt. A végeredmény
tökéletes lett, így már csak össze kellett forgatnom a fagyi hozzávalóit!
A fagyi összeállítása:
A tejes fagyi alapot a
marcipános eperpüréhez adtam, majd alaposan elkevertem (A-B). Ezután két részletben hozzákevertem
a felvert tejszínhabot (C-D), majd a kész fagyit egy műanyag dobozba öntöttem és már
került is a fagyasztóba. Végezetül 3-4 alkalommal fél óránként botmixerrel átkevertem
a fagyit, hogy lehetőleg kevesebb jégkristály képződjön, majd már kanalaztuk is
a pohárból!
Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! Szép napot, ildiKOKKI
Első fagylaltom! J |
No comments:
Post a Comment