Avagy miért is került csoki a torta tetejére?
Blogkóstoló 9. forduló: Áfonyás csokitorta Kincsesbarlang konyhájából! |
Napról-napra próbálok egyre
aktívabb blogger életet élni, így gondoltam jelentkezem a Blogkóstoló játékának
9. fordulójára. Nekem ez volt az első alkalom, így kicsit bele is kavarodtam,
hogy ki a párom… Elsőként azt hittem, hogy Szofika lesz, aki tőlem sütött, de
aztán ő felvilágosított, hogy mindenki párja a soron következő, így én Judittól
választhattam egy finomságot. Történt mindez az után, hogy már eldöntöttem, egy
tortát fogok sütni Szofitól… J
Végül Juditnál is tortát
kerestem, így az ő csodás áfonyás csokitortáján meg is akadt a szemem. Kakaós
piskóta, áfonya és krémsajt? Remek párosításnak tűnt, már csak azért is, mert a
minap kaptam ajándékba egy szív alakú tortaformát, ami mindenképpen ki
szerettem volna próbálni! Így be is szereztem a hozzávalókat, a torta is szépen
alakult, aztán…
Aztán jött volna a tejszínhabos
díszítés, de a tejszínt nem tudtam felhabosítani, mivel –mint ahogy az a finn
szótárból később kiderült– rossz tejszínt vettem. (Hupsz…) Így rögtönöznöm
kellett és a torta tetejére egy csokis ganázs meg pár szem eper került.
Mindazonáltal a torta így is nagyon finom lett és hamar el is fogyott!
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor (Én a házi
vaníliás cukrom használtam, recept itt.)
2 ek kakaópor
2 ek liszt
1 csipet só
1 tk sütőpor
A krémhez:
200 g mascarpone (aki olcsóbban
szeretne kijönni, az vegyen 20%-os tejfölt)
250 g túró
3-4 db lapszelatin (Kb. 10 g-nak
felel meg.)
200 g áfonya, vagy erdei vegyes
gyümölcs
10 dkg porcukor
1 tk vanília aroma
10 dkg porcukor
1 tk vanília aroma
Díszítéshez:
5 dkg étcsoki
1 dl tejszín
pár szem eper
néhány fehércsoki dísz
A piskóta elkészítése:
A hozzávalókból az
alapreceptnél leírtak szerint kakaós piskótát sütöttem, majd egy éjszakát
pihentettem.
A gyümölcsvelő elkészítése:
Az áfonyát, vagy
gyümölcskeveréket egy kevés vízben kis lángon kezdtem melegíteni, majd mikor
egy kis levet eresztett feljebb vettem a főzőlap hőmérsékletét. A gyümölcsöt
további kb. 10-15 percig főztem, majd összeturmixoltam és félretettem hűlni.
Amíg a gyümölcspüré hűlt, elkészítettem a krémet.
A krém elkészítése:
A mascarponét a porcukorral, a
túróval és egy kevés vanília aromával alaposan kikevertem (A-B), majd egy órára
hűtőbe tettem. Miután a mascarponés krém is kellően lehűl, beleforgattam a
gyümölcsvelőt (C-D). Ekkor a krém kissé folyós lett, ezért 3 zselatinlapot (kb.
10 g) kb. fél dl vízben felolvasztottam, majd hozzákevertem a krémhez, ami
újabb egy óra alatt a hűtőben nagyon szépen kidermedt.
A torta betöltése:
A piskótát 2 lapra vágtam, majd
a krém 2/3-át a tortába töltöttem. A maradék krémmel borítottam a torta
külsejét, majd megkezdtem volna a tejszínhabos díszítést, csakhogy a hab oda
lett… Így 5 dkg étcsokit mikróban felolvasztotam, hozzácsurgattam 1 dl tejszínt
és ezt öntöttem a torta tetejére. Végül pár szem eperrel és néhány fehércsoki
dísszel dobtam fel a tortát! Mindez remekül sikerült, kissé rusztikus hatást
értem el, de hát nem lehet minden torta tökéletes! J
Másnap néhány honfitársunkat
láttuk vendégül, akik az egész tortát megették é az ízre nem volt panasz!
Összességében nagyon klassz volt ezt a tortát elkészíteni, mert hamar
össze lehet állítani és az egyszerűsége ellenére roppant finom volt! Így jöhet a
következő Blogkóstoló játék! J
Szép napot mindenkinek, ildiKOKKI
A csodálatos torta! |
No comments:
Post a Comment