Avagy hogyan készíthetünk gyorsan valami finomat vacsira?
Pizza a'la ildiKOKKI! |
A jó házi pizza elkészítése
az elsők között volt, amit még egyetemistaként megtanultam. Az egész úgy
kezdődött, hogy eleinte előrecsomagolt pizzalapokat vettünk, amit konzerv
pizzakrémmel kentünk meg és arra jött a szalámi és sajt… Persze,
egyetemistaként a kész pizzalap igen borsos árú volt, mivel akkoriban szüntelen
mást sem ettünk! J Így hát nem volt mit tenni, a költséghatékonyság érdekében valakinek meg
kellett tanulni elkészíteni a tésztát. Persze ki is lehetett volna más a
tésztafelelős, mint én????
Akkoriban még rozoga sütők
mégrozogább tepsiiben próbálkoztam, így a végeredmény minősége erősen
megkérdőjelezhető volt… Mindazonáltal én csak sütögettem a pizzákat rendületlen,
mivel az olasz kajákat a kezdetek óta nagyon szerettem! Ami egyébként a mai
napig nem változott, nálam a numero uno a bolognai spagetti és ezek rokonai
(pl. lasagna, vagy rakott tészta). Péter emiatt költött is rólam egy verset ezzel
kapcsolatban, ami valahogy így hangzik: „…Ha nem kapsz spagettit, lóg az orrod
napestig…” J
Lényeg a lényeg, az egyetem
végére elég jól belejöttem a pizzakészítésbe, amit a doktori képzés előtt még megfejeltem
egy pizzázós étterem konyháján eltöltött forró nyaracskával is… Így ezen
tapasztalatokat is beépítettem a pizzáimba, amiket ma sütök. Senki ne gondoljon
valami NAAAAGY dologra, a titok a fűszeres és folyékony paradicsom szószban és
a jól kidagasztott tésztában van! Lássuk is, hogyan készül ez a fogás! J
A tésztához:
25 dkg
búzaliszt
2 dl tej
, vagy víz
2 dkg friss
élesztő
1 evőkanál cukor
1 csapott
teáskanál só
3 evőkanál
olívaolaj
A szószhoz:
75 g sűrített
paradicsom (1 kisebb konzerv) + ugyanennyi térfogatú víz
1 gerezd fokhagyma
1 csapott
teáskanál csili
1 púpozott
teáskanál oregánó
1 csapott
teáskanál bazsalikom
½ csapott
teáskanál rozmaring
½ csokor friss
petrezselyemzöld
A feltéthez:
10 szelet szalámi
(nálam téli)
10 fej brokkoli
½ kaliforniai
paprika (piros húsú)
1 db nyers
sárgarépa
0.5 db cukkíni
1 db paradicsom
A tetejére:
10 dkg mozzarella
1 dkg parmezán
3 dkg kecskesajt
(félkemény)
1 evőkanál len-,
szezám- napraforgó-, vagy tökmag
½ csokor
friss petrezselyemzöld
Megjegyzés:
Ez a mennyiség kb. egy kétemberes vacsi elkészítésére
elegendő. Egy 4 fős család részére egy teljes nagy gáztepsinyi tésztát érdemes
begyúrni, ekkor a tészta aránya így változik:
40 dkg liszt
3 dl tej, vagy víz
3 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2 csapott teáskanál só
5 evőkanál olíva olaj
Természetesen a feltét mennyiségét is arányosan növeljük.
3 dl tej, vagy víz
3 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2 csapott teáskanál só
5 evőkanál olíva olaj
Természetesen a feltét mennyiségét is arányosan növeljük.
A tészta:
A lisztet a sóval alaposan átszitáljuk, ettől a tészta
szerkezete sokkal lazább lesz! Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. (A tej
helyett vizet is lehet használni, bár a tejtől picit puhább lesz a tészta.) A
lisztre öntjük az olívaolajat és a tejben felfuttatott élesztőt, majd hólyagos
tésztát dagasztunk. Amíg a tészta kel (kb. 30-40 min), addig előkészítjük a
feltétet.
A paradicsom szósz:
A sűrített paradicsomot annyi vízzel elkeverjük, amennyi a
konzerv térfogata volt, vagyis bőven duplájára hígíthatjuk. (Sokan tévesen azt
gondoljak, hogy a pizzára sűrű paradicsomszósz kell, de ez nem igaz! Aki a
felhígított szósz mennyiségét soknak találja, az inkább kevesebbet tegyen rá,
mintsem sűrűre hagyja a paradicsompürét!)
Egy kevés friss petrezselymet felaprítunk, valamint egy
gerezd fokhagymát összezúzunk. Mindezt, és még egy kevés oregánót, bazsalikomot
és rozmaringot is belekeverünk a szószba. (Aki szereti a csípőset egy kevés
darált csilit is a szószba keverhet. Nálunk minden alkalommal ez is kerül bele
bőven!)
A feltét:
A szalámit felszeleteljük, valamint a zöldséget tetszés
szerint összeaprítjuk. A répát és cukkinit felkarikázzuk, a brokkolirózsákat
kettévágjuk, mivel a nagyobb fagyasztott darabok nem puhulnak meg teljesen
sülés közben! A pritaminpaprikát felkockázzuk és a paradicsomot is felszeljük.
A mozzarellát lereszeljük, a parmezánból szelünk pár szeletet, a kecskesajtot
felkockázzuk. (Feltét egyébként bármi lehet, nálunk mindig az kerül rá, ami
éppen van itthon!)
A pizza összeállítása:
A tésztát kör alakúra kinyújtjuk, majd a tetejét megkenjük a
szósszal. Ezután következik a feltét: a szalámi, az aprított zöldség, végül a
sajtok. Végezetül egy kevés tökmagot, vagy lenmagot szórunk a pizza tetejére és
egy kevés petrezselyemmel is díszíthetjük. A pizzát tovább keleszteni nem kell,
csak betoljuk a hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt a pizza teljesen megsül! Akinek égetős a sütője akár dupla sütőpapírt is tehet a tészta alá, az nagyon sokat segít!!!
Jó étvágyat, ildiKOKKI
Így készült a pizza! |
No comments:
Post a Comment