Hiszen minden torta egy jó piskótával kezdődik!
Piskóta! J |
A most következő piskótás
bejegyzés már régóta érlelődött bennem. Egyrészt azért, mert sokan kérdezték,
hogyan tudok gyorsan, jó piskótát készíteni, másrészt meg azért, mert
lényegesen egyszerűbb egy különálló bejegyzésben leírnom a pontos hadműveletet!
J
A piskóta sütésénél van néhány
alapszabály, ami ha betartunk, csodás végeredményt kaphatunk! Nem kell azonban
valami nagy dologra gondolni, egy piskótát összedobni tényleg csak 10 perc! Lássuk azért, mire is érdemes odafigyelni!
Hozzávalók: (Egy3
lapos, 24 cm átmérőjű piskótához.)
6 tojás
6 csapott ek porcukor (6 x 25 g)
6 púpos ek liszt (6 x 20 g)
(Kakaós piskóta esetén a szárazanyag 25%-a kakaó, vagyis 90 g liszt + 30 g kakaó).
(Kakaós piskóta esetén a szárazanyag 25%-a kakaó, vagyis 90 g liszt + 30 g kakaó).
1 tk sütőpor
1 csipet só
(Esetleg jöhet még bele 1
vaníliás cukor, vagy 1 tk vanília aroma, vagy 1/2 tk vanília paszta.)
Előkészületek:
A piskótasütés megkezdése előtt
két dolgot kell megtennünk:
(1) Melegítsük elő a sütőt
180°C-ra. (Nálam ez sokáig gond volt, érdemes beruházni egy sütő hőmérőre, mert nagyon fontos a forró sütő!)
(2) Vajazzunk ki egy
tortaformát, majd dobjuk be a hűtőbe, vagy tegyük hűvös helyre! (Erre azért van
szükség, hogy a vaj ne olvadjon meg.) Ekkor még a formát kilisztezni nem
szabad, mert amíg a tésztát összeállítjuk, addig a liszt felszívja a zsiradékot
és így a tapadásmentességet már nem biztosítja. Ezért lisztezni csak
közvetlenül azelőtt szabad, mikor a tésztát a formába öntjük!!!
(Ha tortagyűrűben sütünk, azt nem kell vajazni, csak elég egy sütőpapír a tortagyűrű alá. Kisebb, kb 10-12 cm átmérőjű piskótát lábosban sütök, abba sütőpapírt használok.)
A tojásokról:
Lehetőségeinkhez mérten
igyekezzünk friss tojást használni, de én már sütöttem piskótát 1 hetes
tojásból is. Tény ami tény, a friss tojással gond nem lehet! J
A piskóta összeállítása:
(A-B) A tojásokat kettéválasztom,
majd a fehérjét egy kevés sóval habosítani kezdem. Ezt a műveletet addig kell
folytatni, amíg a hab ténylegesen ki nem fehéredik és az eredeti tojásfehérje
szín már nem látható! Amikor a hab kb. tejföl sűrűségű, akkor jöhet bele a
cukor! A só helyett/ mellett használhatunk pár csepp citromlevet is, az is stabilizálja a habot!
(C) Eztán kanalanként elkezdjük
hozzászórni a porcukrot a habhoz, majd addig habosítjuk tovább, amíg egy
keményebb és fényes tojáshabot nem kapunk! Ez a művelet kicsit tovább tart,
mint az előbbi, de nem kell kőkemény habot verni!
(D) Ha a habunk már fényes,
akkor egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat! Miután a habunk teljesen
egynemű további 1-2 percig tovább keverjük a robotgép magasabb fokozatán! Ekkor
a robotgépet félretesszük és kanállal, vagy hablapáttal dolgozunk tovább!
Tipp: A tojássárgákat külön is felverhetjük a cukor 1/3-ával és ezt hasonló módon adjuk hozzá a fehérjéhez, mint az egész tojássárgákat. Így a iskóta szerkezete még levegősebb lesz!
Tipp: A tojássárgákat külön is felverhetjük a cukor 1/3-ával és ezt hasonló módon adjuk hozzá a fehérjéhez, mint az egész tojássárgákat. Így a iskóta szerkezete még levegősebb lesz!
(E-F) A tojáshabba 2-3 részletben
egy spatulával óvatosan, nagy Ó-alakú mozdulatokkal beleforgatjuk a sütőporos
lisztet! Ezt a műveletet igyekezzünk gyorsan, de nem kapkodva végezni!
(Régebben magam is robotgéppel kevertem a lisztet a tésztába, de ekkor, ahogy az a fenti képen is látható, a hab kicsit összeesett. Azóta szigorúan hablapátot, kisebb mennyiségű piskótánál evőkanalat használok, ahogy az a lenti képen is látható és sokkal lazább állagú tésztát kapok!)
(Régebben magam is robotgéppel kevertem a lisztet a tésztába, de ekkor, ahogy az a fenti képen is látható, a hab kicsit összeesett. Azóta szigorúan hablapátot, kisebb mennyiségű piskótánál evőkanalat használok, ahogy az a lenti képen is látható és sokkal lazább állagú tésztát kapok!)
Ha a lisztet összeforgattuk
a habbal, akkor a kivajazott formát kilisztezzük és beleöntjük a tésztát! (Lehetőleg
ne csurgassuk, hanem egy darabban merjük a formába.) A tésztát az előmelegített
180°C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük, a sütőt 25-30 percig kinyitni nem szabad! A sütés végén tűpróbát végzünk!
Kakaós piskóta:
A kakaós piskóta esetén a
kakaóport a liszttel és sütőporral összeforgatjuk, majd ezt szitáljuk 2-3 részletben a tojáshabhoz.
Ha 6 tojásos piskótát sütünk, akkor a 6 evőkanál (6 x 20 g) liszt mennyiségét annyival
csökkentjük, mint a hozzáadott kakaópor mennyisége. A lényeg, hogy a
szárazanyag mennyiségét ne növeljük!
(Pl. 6 tojásos piskótánál ez
kb. 4 ek liszt + 2 ek kakaó, 4 tojásos piskótánál 2 ek liszt 2 ek kakaó.)
4 tojásos kakaós piskóta sütés előtt és utána. |
Szép napot mindenkinek, ildiKOKKI
Kedves IldiKOKKI!
ReplyDeleteHogyan kell kihűteni a piskótát?
Kipróbáltam pár receptet, volt, aminél szépen fel is jött a tészta a sütőben. Nem nyitottam ki közben az ajtót. A végén lekapcsoltam a sütőt, egy fakanálnyi résre nyitva hagytam az ajtaját, hogy úgy hűljön. De így is összeesett!
Szia! Nem tudom meddig sütötted, de minimum 40 percig kell sütni a piskótát és addig nem szabad kinyitni a sütőt. Aztán én ki szoktam venni és a formában, egy rácson hagyom kihűlni és utána szedem ki (vágom ki tulajdonképpen, mert nekem tortagyűrűn van) a formából. Szerintem annyi tuti, hogy ha nagyon összeesik, akkor még nem sült meg rendesen, szóval akkor még hagyd a sütőben 5-10 percet.
DeleteEgyébként ezen a piskóta dolgon ne legyél összeesve, nekem is volt vele bajom elég sokáig, sokszor még most is, de a piskóta már csak ilyen. :)