Avagy hogyan tanultam meg egy újabb finn finomság elkészítését?
Minthogy lassan több mint egy
éve élek Helsinkiben, ezért komolyan elhatároztam, hogy alaposabban elmélyedek
a finn konyhaművésztben, hiszen a finnek is tudnak ám jókat főzni! Egyből
tudtam, ide azon nyomban finn segítség kell, így Niinához fordultam tanácsért.
Persze, ő egy halom receptet felsorolt, amit kipróbálhattunk volna, de
gondoltam egyelőre maradjuk az édességeknél, illetve a kávézás mellé
fogyasztott sütiknél, ezért a KORVAPUUSTI elkészítésére esett a választásunk.
A korvapuusti egy svéd eredetű
kelt tészta, amit a múlt század elejétől készítenek a finnek. A fahéjas
finomság eredetét homály fedi, annyi azonban tény, hogy a finnek szívesen
fogyasztják a kávé mellé és általánosságban is nagy népszerűségnek örvend.
A korvapuusti egyébként egy
szimpla fahájas csiga, melynek tésztája a jellegzetes finn pulla-tészta, amit
jó sok vajjal és fahéjas cukorral megtöltenek, majd kisütnek. Itt említeném meg
a jégcukrot is, amit a finnek előszeretettel szórnak minden sütire, úgyhogy
erre a korvapuustira is került rendesen! J Maga a
süti neve (korvapuusti- ejtsd: korvapúszti) pofont jelent, ami talán a süti
alakjára utal, hiszen a megformálás után picit olyan, mint 2 elálló fül!
Lássuk akkor, mit is sütöttünk
ki Niinával, akinek ezúttal is köszönöm a segítségét! Itt jegyezném meg, hogy
ezúttal Niina konyhájában sütöttünk és a képek is náluk készültek! J
Tészta:
55 dkg liszt
1 dl cukor
1 tojás
10 dkg vaj
2,5 dl tej + 3 dkg élesztő
1 púpozott evőkanál kardamon
1 tk só
1 th vanília aroma, vagy 1 kis zacskó
vaníliás cukor (10 g)
Töltelék:
5-10 dkg vaj
3-5 ek cukor (porcukor, vagy
kristálycukor)
3-4 ek fahéj
A tetejére:
jégcukor
1 felvert tojás
A tészta összeállítása:
A kézmeleg tejben az élesztőt egy
kevés cukorral felfuttatjuk, majd beleütjük a tojás, elkeverjük benne a maradék
cukrot és a kardamon. Egy tejes-tojásos folyadékot kapunk, melybe apránként
belekeverjük a kihült olvasztott vajat és a lisztet. Ha már olyan kemény
a tészta, hogy nem vesz fel több lisztet, akkor az egészet deszkára borítjuk, majd
jól átgyúrjuk.
A tésztát Niina kislánya, Friida keverte. Nagyon ügyes volt! |
Megjegyzés:
Én a vajas pullánál ezt
fordítva csináltam, vagyis a lisztbe kevertem a folyékony hozzávalókat, de
szerintem a tészta összeállításának mindkét módja tökéletes kelt tésztád ad!
A frissen begyúrt és megkelt tészta! |
A korvapuusti töltése:
A tésztát 2 részre osztjuk, és
kb. 0,5-1 cm vastag téglalapra nyújtjuk. (Niina ezt kézzel kezdte, majd egy
sodrófával rásegített!) A kinyújtott tésztát felszínét puha, félig olvadt
vajjal megkenjük, majd ízlés szerint fahéjjal és cukorral megszórjuk. Nálunk 2
evőkanál puha vaj, kb. 2-3 evőkanál cukor és 1-2 evőkanál fahéj került egy
kinyújtott téglalapra.
A tészta nyújtása és töltése. |
Formázás:
A hagyományos formázás során a
tésztát feltekerik, majd háromszög alakban feldarabolják. Ezután a háromszög
közepénél (magasságvonalánál egészen pontosan), egy kés hátoldalával a tésztát
erősen benyomják, így alakul ki a füles szerkezet!
A másik formázási mód, amikor a
tésztát feltekerés helyett csak félbehajtják és 2 cm-es csíkokra szeletelik.
Ezeket a csíkokat ellentétes irányba felsodorják, majd ezt a sodort tésztát felcsavarják
a következő módon:
A mutató- és hüvelykujj között
a tészta egyik végét megcsípik, majd körbetekerik tésztával, végül a tészta
végét a keletkezett „gombóc” alá visszahajtják.
Sütés:
Az elkészült tésztákat felvert
tojással megkentük, majd jégcukorral alaposan megszórtuk. A tésztát még 20
percig kelesztettük, majd 200°C-os sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára
sütöttük! Próbáljátok ki ti is, megéri!
Korvapuusti süés előtt és után! J |
Várom tőletek a visszajelzéseket és fotókat!
Szép napot mindenkinek, ildiKOKKIJ
Nehéz dolog ez a Blogkóstolás...Ez nagyon-nagyon nekem való :)
ReplyDeleteVárj még, mert a héten még 2 újabb finn recept kerül fel a blogra!
ReplyDelete