Avagy mitől is lesz puha a muffin?
Csokis muffinok eperrel és kardamonnal. |
Elsőként szeretném gyorsan
leszögezni, hogy nem vagyok híve a muffinoknak. Nekem valahogy mindig is idegen
sütik voltak. Egy-két kivétellel soha nem is sikerültek igazán jóra, néha
kemények voltak, néha meg égettek… Ennek egyébként az volt az egyszerű oka,
hogy folyamatosan kispóroltam a zsiradékot és a folyadékot a muffinokból, mert mindig
lepadlóztam a 10-20 dkg vajtól a receptekben.
Ennek egyébként két dolog
vetett véget:
(1) egy barátom olyan muffint
sütött, hogy elszégyelltem magam a csökönyösségem miatt és
(2) beláttam, ami nem megy, azt
nem kell erőltetni.
Így bátran mondhatom, hogy a
puha muffin titka a megfelelő mennyiségű zsíradék és folyadék jelenléte a
tésztában és a nem túl magas hőmérsékleten való süés. Ha ez megvan, akkor
minden megy, mint a karikacsapás! J
Ehhez a recepthez még az is
hozzátartozik, hogy már vagy 5 hete a konyhám közelében sem voltam, így kb. az
alapvető élelmiszereken kívül semmi épkézláb hozzávaló nem volt itthon, de
nagyon kellett valami édeset ennem. Úgyhogy kiraktam az asztalra a meglévő
alapanyagokat, legyőztem önmagam és összeraktam egy RENDES muffint. A munka
egyébként rohamléptekben zajlott, így most fázisfotókat nem közlök, de talán
egy ilyen egyszerűen összeállítható süti esetében nem is kell. Lássuk akkor,
hogyan készült a csodás muffin, ami végre tényleg sikerült és tényleg fincsi
lett!
Ezt a receptet egyébként meleg
szívvel ajánlom Judit barátnőmnek, aki olcsó és gyors süti elkészítését kérte
tőlem!
Hozzávalók:
22 dkg liszt
1 tojás
1 pohár natúr joghurt (150 g)
1,5 dl tej
12 dkg cukor + 1 tasak vaníliás
cukor (Én a házi vaníliás cukromat használtam.)
1 púpos evőkanál kakaópor
10 dkg étcsoki
15 dkg vaj, vagy étolaj (Nálam
étolaj volt, mert már vaj sem volt itthon…)
1 csipet só
1 púpos evőkanál fahéj
1 csapott evőkanál kardamon (Elhagyható,
de én szeretem, így nálunk lassan mindenben van!)
10-12 szem friss eper
jégcukor (Elhagyható, de volt
itthon és gondoltam jó lesz a díszítéshez.)
Előkészületek:
A gázsütőt tekerjük fel 200°C-ra, hogy rendesen elő tudjon melegedni. Az epret
megmossuk és feldaraboljuk. A muffin formákat papírral béleljük, vagy
kivajazzuk. (Akinek olyan szuper teflonos formája van, mint nekem, az örülhet,
mert azzal semmit nem kell csinálni!)
A csokit gőz fölött olvasztani
kezdem, majd ráöntöm az étolajat. Ezt a keveréket addig hagyom a gőz fölött,
míg szép folyós és homogén nem lesz, majd a gőzről leveszem és hagyom hűlni.
A tészta összeállítása:
A száraz hozzávalókat (lisztet,
cukrot, csipet sót, fűszereket és kakaóport) összekeverem, erre ráütöm a tojást,
ráöntöm a tejet és joghurtot, majd ezeket alaposan elkeverem. Ehhez a kissé
kemény masszához hozzákeverem az olvadt, de már nem meleg olajos-csokit
és alaposan összedolgozom. A feldarabolt epret beleforgatom és a kész tésztát
kiporciózom a muffin formába, megszórtam jégcukorral és ment is a sütőbe!
A muffinok sütés előtt! |
Sütés:
Kb. 200°C-on 20-25 perc alatt
készre sütöttem a muffinokat, a sütés végén tűpróbát végeztem! Arra mindenki
számítson, hogy a friss eper levet fog ereszteni, de ettől lesz igazán
különleges ez az egész koncepció! A csoki és a fűszerek íze keveredik, az eper
kissé elfolyósodik, de valahogy egy mennyeien finom végeredményt kapunk!
Próbáljátok ki, nem bánjátok
meg! J
A végeredmény nagyon finom volt! |
No comments:
Post a Comment