Thursday, May 30, 2013

Csokis muffin friss eperrel és kardamonnal

Avagy mitől is lesz puha a muffin?


Csokis muffinok eperrel és kardamonnal.

Elsőként szeretném gyorsan leszögezni, hogy nem vagyok híve a muffinoknak. Nekem valahogy mindig is idegen sütik voltak. Egy-két kivétellel soha nem is sikerültek igazán jóra, néha kemények voltak, néha meg égettek… Ennek egyébként az volt az egyszerű oka, hogy folyamatosan kispóroltam a zsiradékot és a folyadékot a muffinokból, mert mindig lepadlóztam a 10-20 dkg vajtól a receptekben.
Ennek egyébként két dolog vetett véget:
(1) egy barátom olyan muffint sütött, hogy elszégyelltem magam a csökönyösségem miatt és
(2) beláttam, ami nem megy, azt nem kell erőltetni.
Így bátran mondhatom, hogy a puha muffin titka a megfelelő mennyiségű zsíradék és folyadék jelenléte a tésztában és a nem túl magas hőmérsékleten való süés. Ha ez megvan, akkor minden megy, mint a karikacsapás! J

Ehhez a recepthez még az is hozzátartozik, hogy már vagy 5 hete a konyhám közelében sem voltam, így kb. az alapvető élelmiszereken kívül semmi épkézláb hozzávaló nem volt itthon, de nagyon kellett valami édeset ennem. Úgyhogy kiraktam az asztalra a meglévő alapanyagokat, legyőztem önmagam és összeraktam egy RENDES muffint. A munka egyébként rohamléptekben zajlott, így most fázisfotókat nem közlök, de talán egy ilyen egyszerűen összeállítható süti esetében nem is kell. Lássuk akkor, hogyan készült a csodás muffin, ami végre tényleg sikerült és tényleg fincsi lett!

Ezt a receptet egyébként meleg szívvel ajánlom Judit barátnőmnek, aki olcsó és gyors süti elkészítését kérte tőlem!

Hozzávalók:
22 dkg liszt
1 tojás
1 pohár natúr joghurt (150 g)
1,5 dl tej
12 dkg cukor + 1 tasak vaníliás cukor (Én a házi vaníliás cukromat használtam.)
1 púpos evőkanál kakaópor
10 dkg étcsoki
15 dkg vaj, vagy étolaj (Nálam étolaj volt, mert már vaj sem volt itthon…)
1 csipet só
1 púpos evőkanál fahéj
1 csapott evőkanál kardamon (Elhagyható, de én szeretem, így nálunk lassan mindenben van!)
10-12 szem friss eper
jégcukor (Elhagyható, de volt itthon és gondoltam jó lesz a díszítéshez.)

Előkészületek:
A gázsütőt tekerjük fel 200°C-ra, hogy rendesen elő tudjon melegedni. Az epret megmossuk és feldaraboljuk. A muffin formákat papírral béleljük, vagy kivajazzuk. (Akinek olyan szuper teflonos formája van, mint nekem, az örülhet, mert azzal semmit nem kell csinálni!)

A csokit gőz fölött olvasztani kezdem, majd ráöntöm az étolajat. Ezt a keveréket addig hagyom a gőz fölött, míg szép folyós és homogén nem lesz, majd a gőzről leveszem és hagyom hűlni.

A tészta összeállítása:
A száraz hozzávalókat (lisztet, cukrot, csipet sót, fűszereket és kakaóport) összekeverem, erre ráütöm a tojást, ráöntöm a tejet és joghurtot, majd ezeket alaposan elkeverem. Ehhez a kissé kemény masszához hozzákeverem az olvadt, de már nem meleg olajos-csokit és alaposan összedolgozom. A feldarabolt epret beleforgatom és a kész tésztát kiporciózom a muffin formába, megszórtam jégcukorral és ment is a sütőbe!

A muffinok sütés előtt!

Sütés:
Kb. 200°C-on 20-25 perc alatt készre sütöttem a muffinokat, a sütés végén tűpróbát végeztem! Arra mindenki számítson, hogy a friss eper levet fog ereszteni, de ettől lesz igazán különleges ez az egész koncepció! A csoki és a fűszerek íze keveredik, az eper kissé elfolyósodik, de valahogy egy mennyeien finom végeredményt kapunk!

Próbáljátok ki, nem bánjátok meg! J

A végeredmény nagyon finom volt!

No comments:

Post a Comment