Friday, January 3, 2014

Rama szelet (Szilvia margarinos szelet; Kedvenc szelet)

Anyukám legfinomabb krémes sütije...

  
Rama szelet.

Nálunk nem igazán volt divat anno a nagy sütögetés, meg a töménytelen mennyiségű süti, amikor még gyerek voltam, ráadásul, mint azt már többször írtam is itt, anyukám nem is igazán volt az a nagy sütögetős fajta. Volt azonban néhány olyan süti, amit minden jelesebb napra elkészített, közülük a legkedvencebb kedvencem ez a Rama szelet! J 

Érdekesség, hogy kerestem ilyen nevű sütit a neten, de nem találtam semmit, csak egy kedves Olvasó említette Szilvia szelet néven, Barbi pedig Mézes krémes néven ismerte… Aki esetleg ismeri ezt a sütit valamilyen más álnéven, az nyugodtan írja meg kommentben, mert kíváncsi vagyok!

A recept eredetéről egyébként sajnos vajmi keveset tudok, s bár édesanyámat is kérdeztem, csak annyiban állapodtunk meg, hogy az idők kezdete óta megvan ez a recept kézzel beírva a régi szakácskönyvbe, amiből ő évtizedek óta süt… Így most egy igazán klasszikus, de olcsó süti receptje következik, amit ha egyszer megkóstol az ember, képtelenség abbahagyni! J

 
A sütit másnap lehet igazán szépen szeletelni.

Hozzávalók: (Egy 20 x 30 cm-es tepsinyi sütihez.)

(1) Tészta:                     (2) Krém                       (3) Csokimáz:
2 tojás                                         4 dl tej                                     1 diónyi margarin
2 dkg margarin                       4 púpos ek liszt                    3 púpos ek kristálycukor
10 dkg porcukor                    20 dkg cukor                        3 púpos ek kakaópor
1 nagyobb ek méz                  20 dkg margarin                 3-4 ek víz
1 kk szódabikarbóna            2 ek kakaópor
40 dkg liszt                               1 tk vanília aroma


A tészta sütése:
A tojásokat, margarint, porcukrot és mézet gőz fölött kihabosítjuk, majd ha meghűlt, belekeverjük a szódabikarbónát és a lisztet, melyből gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk. A tésztát 3 felé osztjuk és egy 20 x 30 cm-es tepsi hátulján három lapot sütünk. A lapok alacsony hőfokon (kb. 170°C) is igen hamar megsülnek, vagyis folyamatosan figyeljük a sütést, mert 8-10 perc alatt kész is egy lap. Vigyázat, a lapok melegen igen könnyen törnek, ezért óvatosan csúsztassuk le őket a tepsiről, nehogy megsérüljenek! Amíg a lapok hűlnek, összeállíthatjuk a krémet.

A csodás süti! 
Krém:
A lisztből és tejből kis lángon sűrű pudingot főzünk, majd a még meleg pudingba azonnal belekeverjük a cukrot és vanília aromát. Amikor a lisztes puding kihűlt, keverjük hozzá az előzőleg alaposan kihabosított margarint. (Ehhez a margarint már előző este vegyük ki a hűtőből, így könnyebb lesz vele dolgozni és nem fog kiikrásodni a krémből.) Végül a krémet felezzük el, majd az egyik felébe keverjünk ízlés szerint kakaóport (kb. 2 evőkanállal). A kakaós krémet simítsuk az első lapra, majd a fehér krémet a másodikra, amit lezárunk az utolsó lappal.

Máz:
A margarint olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a kakaóport és porcukrot, végül kanalanként keverjük bele a vizet. A mázat addig főzzük kis lángon, amíg az már lassan folyik le az evőkanálról. Ha kissé kihűlt, simítsuk a sütemény tetejére.

A sütemény másnapa puhul meg, így addig sajnos keringenünk kell körülötte, bár néhány órával az elkészítés után már megpróbálhatjuk szeletelni! (Ha délután készül, akkor este már mindig eszek belőle egy-két kockával, mert nem lehet megállni, olyan fincsi!) J Próbáljátok ki, mert minden szempontból nagyon jó kis sütiről van szó!

Szép napot, ildiKOKKI 

A sütim a Türkiz Platinum Apponyi-mintával díszített Herendi porcelánon. 

9 comments:

  1. Kedvenc szelet, Anyósom készíti, de csak ritkán sajnos..a Tiéd nagyon szép lett! Mentem a receptet, hátha egyszer...Köszönöm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az a neve, hogy Kedvenc szelet? Meg szabad kérdezni, hogy az ország melyik részén? Zalából olyan hírt kaptam, hogy ott lakodalmas süti és Mézes krémes néven fut, bár ez kicsit megtévesztő lehet...
      Kedves Anonymus, ha elkészíted, feltétlenül küldd el a fotóját! :)

      Delete
  2. Hasonló sütireceptet kaptam a napokban sógornőmtől, mert ez az ő kedvence, nálunk a neve: Nevenincs sütemény :) Ha elkészítem majd megmutatom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ezzel a névvel is kerestem, de nem találtam... A képet mindenképpen hozd, kíváncsi vagyok! :)

      Delete
  3. Nálunk "Marika mézes"! És imásom.... ;-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Megtaláltam ilyen néven is! Hihetetlen, már vagy 6-8 nevét tudom ennek a sütinek! :)

      Delete
  4. Nálunk Baranyában ezt Szilvia szeletnek hívják. A mézes krémes pedig egészen más süti, abban darás krém van. :) De hívják akárhogy is, abbahagyhatatlan ez a Szilvia szelet :). Szilva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gondoltam, hogy neked egyből feltűnik ez a süti és még a nevedhez is passzol! :) Remélem az ebeknek nem szoktál belőle adni, vagy ők is elcsemegéznek?

      Delete
  5. Nálunk Holland tortának hívják Borsodban :)

    ReplyDelete