Anyukám legfinomabb krémes sütije...
Rama szelet. |
Nálunk nem igazán
volt divat anno a nagy sütögetés, meg a töménytelen mennyiségű süti, amikor még
gyerek voltam, ráadásul, mint azt már többször írtam is itt, anyukám nem is
igazán volt az a nagy sütögetős fajta. Volt azonban néhány olyan süti, amit
minden jelesebb napra elkészített, közülük a legkedvencebb kedvencem ez a Rama
szelet! J
Érdekesség, hogy kerestem ilyen nevű sütit a neten, de nem találtam semmit, csak egy kedves Olvasó említette Szilvia szelet néven, Barbi pedig Mézes krémes néven ismerte… Aki esetleg ismeri ezt a sütit valamilyen más álnéven, az nyugodtan írja meg kommentben, mert kíváncsi vagyok!
A recept eredetéről egyébként sajnos vajmi keveset tudok, s bár édesanyámat is kérdeztem, csak annyiban állapodtunk meg, hogy az idők kezdete óta megvan ez a recept kézzel beírva a régi szakácskönyvbe, amiből ő évtizedek óta süt… Így most egy igazán klasszikus, de olcsó süti receptje következik, amit ha egyszer megkóstol az ember, képtelenség abbahagyni! J
Érdekesség, hogy kerestem ilyen nevű sütit a neten, de nem találtam semmit, csak egy kedves Olvasó említette Szilvia szelet néven, Barbi pedig Mézes krémes néven ismerte… Aki esetleg ismeri ezt a sütit valamilyen más álnéven, az nyugodtan írja meg kommentben, mert kíváncsi vagyok!
A recept eredetéről egyébként sajnos vajmi keveset tudok, s bár édesanyámat is kérdeztem, csak annyiban állapodtunk meg, hogy az idők kezdete óta megvan ez a recept kézzel beírva a régi szakácskönyvbe, amiből ő évtizedek óta süt… Így most egy igazán klasszikus, de olcsó süti receptje következik, amit ha egyszer megkóstol az ember, képtelenség abbahagyni! J
Hozzávalók: (Egy 20 x 30 cm-es tepsinyi
sütihez.)
(1) Tészta: (2)
Krém (3) Csokimáz:
2
tojás 4
dl tej 1
diónyi margarin
2
dkg margarin 4 púpos
ek liszt 3 púpos ek
kristálycukor
10
dkg porcukor 20 dkg
cukor 3 púpos ek
kakaópor
1
nagyobb ek méz 20 dkg
margarin 3-4 ek víz
1
kk szódabikarbóna 2 ek
kakaópor
40
dkg liszt 1 tk
vanília aroma
A tészta sütése:
A tojásokat,
margarint, porcukrot és mézet gőz fölött kihabosítjuk, majd ha meghűlt, belekeverjük
a szódabikarbónát és a lisztet, melyből gyors mozdulatokkal sima tésztát
gyúrunk. A tésztát 3 felé osztjuk és egy 20 x 30 cm-es tepsi hátulján három
lapot sütünk. A lapok alacsony hőfokon (kb. 170°C) is igen hamar megsülnek,
vagyis folyamatosan figyeljük a sütést, mert 8-10 perc alatt kész is egy lap.
Vigyázat, a lapok melegen igen könnyen törnek, ezért óvatosan csúsztassuk le őket
a tepsiről, nehogy megsérüljenek! Amíg a lapok hűlnek, összeállíthatjuk a
krémet.
Krém:
A lisztből és tejből kis lángon sűrű pudingot főzünk, majd a még meleg pudingba azonnal belekeverjük a cukrot és vanília aromát. Amikor a lisztes puding kihűlt, keverjük hozzá az előzőleg alaposan kihabosított margarint. (Ehhez a margarint már előző este vegyük ki a hűtőből, így könnyebb lesz vele dolgozni és nem fog kiikrásodni a krémből.) Végül a krémet felezzük el, majd az egyik felébe keverjünk ízlés szerint kakaóport (kb. 2 evőkanállal). A kakaós krémet simítsuk az első lapra, majd a fehér krémet a másodikra, amit lezárunk az utolsó lappal.
A lisztből és tejből kis lángon sűrű pudingot főzünk, majd a még meleg pudingba azonnal belekeverjük a cukrot és vanília aromát. Amikor a lisztes puding kihűlt, keverjük hozzá az előzőleg alaposan kihabosított margarint. (Ehhez a margarint már előző este vegyük ki a hűtőből, így könnyebb lesz vele dolgozni és nem fog kiikrásodni a krémből.) Végül a krémet felezzük el, majd az egyik felébe keverjünk ízlés szerint kakaóport (kb. 2 evőkanállal). A kakaós krémet simítsuk az első lapra, majd a fehér krémet a másodikra, amit lezárunk az utolsó lappal.
Máz:
A margarint
olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a kakaóport és porcukrot, végül kanalanként
keverjük bele a vizet. A mázat addig főzzük kis lángon, amíg az már lassan
folyik le az evőkanálról. Ha kissé kihűlt, simítsuk a sütemény tetejére.
A sütemény másnapa
puhul meg, így addig sajnos keringenünk kell körülötte, bár néhány órával az
elkészítés után már megpróbálhatjuk szeletelni! (Ha délután készül, akkor este
már mindig eszek belőle egy-két kockával, mert nem lehet megállni, olyan
fincsi!) J
Próbáljátok ki, mert minden szempontból nagyon jó kis sütiről van szó!
Szép napot, ildiKOKKI
Szép napot, ildiKOKKI
Kedvenc szelet, Anyósom készíti, de csak ritkán sajnos..a Tiéd nagyon szép lett! Mentem a receptet, hátha egyszer...Köszönöm!
ReplyDeleteAz a neve, hogy Kedvenc szelet? Meg szabad kérdezni, hogy az ország melyik részén? Zalából olyan hírt kaptam, hogy ott lakodalmas süti és Mézes krémes néven fut, bár ez kicsit megtévesztő lehet...
DeleteKedves Anonymus, ha elkészíted, feltétlenül küldd el a fotóját! :)
Hasonló sütireceptet kaptam a napokban sógornőmtől, mert ez az ő kedvence, nálunk a neve: Nevenincs sütemény :) Ha elkészítem majd megmutatom :)
ReplyDeleteEzzel a névvel is kerestem, de nem találtam... A képet mindenképpen hozd, kíváncsi vagyok! :)
DeleteNálunk "Marika mézes"! És imásom.... ;-))
ReplyDeleteMegtaláltam ilyen néven is! Hihetetlen, már vagy 6-8 nevét tudom ennek a sütinek! :)
DeleteNálunk Baranyában ezt Szilvia szeletnek hívják. A mézes krémes pedig egészen más süti, abban darás krém van. :) De hívják akárhogy is, abbahagyhatatlan ez a Szilvia szelet :). Szilva
ReplyDeleteGondoltam, hogy neked egyből feltűnik ez a süti és még a nevedhez is passzol! :) Remélem az ebeknek nem szoktál belőle adni, vagy ők is elcsemegéznek?
DeleteNálunk Holland tortának hívják Borsodban :)
ReplyDelete