Avagy hogyan dresszírozzunk könnyedén mini piskótakorongokat?
Szerintem nincs a
földön olyan ember, aki ne lenne a Pilóta piskótatallér szerelmese, legyen az
eper-, narancs- vagy meggyzselé ízesítésű. Mi sem vagyunk ezzel másként, így
gondoltam megpróbálom házilag elkészíteni ezt a finomságot, mivel az ünnepi vacsorák után semmilyen bonyolult és krémes sütit nem szerettem volna se enni, se készíteni.
Ez a kis „apróság" azonban pont elég arra, ha az ünnepek után jártunkban-keltünkben rágcsálnánk
valami kis édeset, vagy vendégeket várunk és valamit azért mégis illene kitenni az asztalra, esetleg filmeznék egyet egy csendes
estén. A recept maga egyébként szörnyen egyszerű, akinek van kedve feltétlenül készítse el, hiszen egy viszonylag gyorsan elkészíthető édességről van szó! J Az eredeti recept a Sütimizéria oldaláról származik.
Tallérok... |
Hozzávalók: (25-35 minitallérhoz.)
2 egész tojás
2 púpos ek liszt
2 ek porcukor
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 tk vanília aroma
3-4 ek eperjam
15 dkg étcsokoládé
2-3 kocka tejcsoki
A piskóta elkészítése:
A piskótatésztát a „Piskóta alapracept” c. bejegyzésben olvashatók alapján készítettem. (A tojásokat
kettéválasztottam, a fehérjét felvertem a porcukorral, majd tovább habosítottam
a sárgájával, végül O-mozdulatokkal beleforgattam a sütőporos lisztet egy szilikonlapát
segítségével.) A nyers tésztát egy erősebb műanyag zacsiba töltöttem, aminek az
egyik csücskébe előzőleg egy sima lyukú (8-as) díszítőcsövet helyeztem. Ezután
átszedtem a tésztát a zacsiba, majd kis korongokat dresszíroztam egy
sütőpapírral bélelt lemezre.Ha az összes korongot kinyomtuk előmelegített sütőben 175°C-on kb. 10 perc alatt süssük őket aranybarnára! (Vigyázat, a korongok kicsit terülni fognak, így hagyjunk egy kis helyet köztük!)
De hogyan
dresszírozzunk nagyjából ugyanakkora korongokat? Nos, a számolásos módszerrel! J
Mikor elkezdjük nyomni a korongokat a sütőlemezre, kezdjünk el ütemesen
számolni pl. 3-ig, majd addig nyomjuk a tésztát a zacskóból, amíg 3-hoz nem
érünk. A lényeg, hogy mindig igyekezzünk azonos sebességgel (tényleg ütemesen)
számolni és mindig ugyanannyi ideig nyomjuk a tésztát a zacsiból! J
Lekvározás és csokizás:
Az eperjamet jól
keverjük fel egy evőkanállal, hogy könnyen lehessen egyenletesen dresszírozni,
majd szedjük bele ugyanabba a zacsiba, amivel a piskótatésztát is kinyomtuk.
(Előtte azért a zacsit mossuk el a biztonság kedvéért! J ) A lekvárból nyomjunk
pici halmokat a tallér közepére, majd a tallérokat tegyük 20 percre hűtőbe,
hogy a jam kellően megszilárduljon. Végül gőz fölött olvasszuk meg az étcsokit,
szedjük egy kis zacsiba, melynek lecsíptük az egyik csücskét és egyenletesen
csokizzuk le a tallérok tetejét. Akinek van kedve néhány tejcsoki csíkkal
díszítheti a tallérok tetejét! A tallérok azonnal fogyaszthatók, bár érdemes
megvárni, amíg a csoki megszilárdul! J
Vélemény a receptről:
Szerintem a tallérkészítés
legkritikusabb része a csokizás, mivel az könnyen lefolyhat a piskótáról és
nehéz szépen elteríteni. Ráadásul a csoki nem is lesz olyan vékony a házi
változaton, mint a boltin, lévén a gyárban a felesleges csokit egy gép „lefújja”
a tallérokról. Azért ne essünk kétségbe, egy zacsi és egy kis türelem sokat tud
segíteni és így is csak 5 perc a csokizás! J
A másik észrevétel
a házi tallérokkal kapcsolatban, hogy a piskóta nem lesz olyan vastag, mint a
bolti változaté. Nos, ezen sajna nem tudok segíteni, lévén a tészta egy picit mindenképpen
terülni fog, ha nem formában sütjük. Ennek ellenére teljesen megvan a Pilóta
piskótatallér életérzés, mikor majszolod ezt a sütit, ami azért gyorsan
kárpótol a fáradozásokért! J
Legyen szép
napotok, ildiKOKKI
Házi tallérok miniatürizálva... |
Ez nagyon jó! Fincsi lehet! :)
ReplyDeleteElkeszitettem... ami tulzas, mert nekem amolyan apro tojasrantottak sultek ki :( Hogy mit rontottam el, nem tudom, de koze nem volt a piskotataller piskota reszehez.
ReplyDeleteSzia, amint látod nekem is ugyanolyan alakúak, de ezen nem tudsz változtatni. Ha tényleg olyat szeretnél (alakra is) mint a bolti, akkor a piskótát ki kell kenni egy papírra, egyben kisütni és kiszúrni pogácsaszaggatóval, majd úgy lekvározni és csokizni! :) Szóval fel a fejjel, egy bonyolultabb süti biztos tökéletes lenne! :)
DeleteIldi, nagyon koszonom a valaszod. Igazabol nem a formaval volt a gondom, tudom, ahhoz gyakorlat kell. Nekem a teszta nem sikerult. Tojasizu lett az egesz. Valoszinu nem eleg lisztet tehettem bele, vagy nem lett jol elkeverve. Nem tudom. Probalkozom ujra nemsokara. Egyebkent ez volt a 3. keksz amit toled kiprobaltam. A cocostar nagyon finom lett, talan a tolteleket fogom legkozelebb egy kicsit megvaltoztatni. A VanKa viszont isteni lett. Te buzakemenyitot irtal, ami nekem nem volt itthon, sot, ahol elek nincs is. Ugyhogy en kukoricakemenyitovel keszitettem, de tokeletes lett. Koszonom a recepteket! Szep napot!
DeleteZsuzsa
Az állagon plusz liszttel lehet segíteni. Pont a napokban olvastam a Lajos Mari szakácskönyvemet, ami azt írja, hogy 160 g liszt jön 6 tojáshoz, de van aki 180 g-ot is elkever a tésztában. Persze olyan sosem lesz mint a bolti, amiket egyébként szerintem eleve egy ilyen "mini" formában sütnek ki, de azért elfogy ez így is szerintem! :)
DeleteA keményítő forrása végül mindegy is a keksznél, a lényeg, hogy a búzafehérje összmennyiségét csökkentsük a tésztában, így még omlósabb lesz a keksz! Te egyébként merre laksz? A tengerentúlon?
Ha készítesz valami finomságot, akkor feltétlenül fotózd le. Egyrészt mert szívesen veszek minden sütit a blogról, másrészt hamarosan indul a szülinapi játék az oldalon, amire még jól fog jönni!
Üdv, Ildi :)