Avagy hogyan került ismét sütőtökös kelt tészta a kuglóf formámba? J
Sütőtökös kakaós kalács kuglóf formában sütve. J |
Talán még ti is emlékeztek, hogy az ünnepek előtt kaptam két nagy vödör
sütőtökpürét, melyből egy fincsi narancslekvárral töltött sütőtökös brióst
készítettem. A briós olyan jól sikerült, hogy a Párom kérésére készítettem egy
újabb adagot, amit le kellett fagyasztanom neki reggelire, ami nagyban
megkönnyítette a reggeli kérdését. Azóta egyébként kétheti rendszerességgel
kell sütnöm neki valamit, hogy legyen mindig reggelire való a fagyóban. J
A tökpüréből azonban így is nagyon sok megmaradt, így gondoltam
körbenézek a neten, hátha találok valami jó ötletet. Nos, találtam is, méghozzá
Aranytepsi oldalán láttam meg egy tökös-kakaós csíkos kalácsot, ami egyből
megtetszett. A receptet gyorsan tovább is gondoltam, így a tésztát a briósnál
leírtak alapján állítottam össze, illetve szerettem volna kipróbálni az új
kuglófformámat, amivel végre megleptem magam! J A kuglófkalács szuperül sikerült, lássuk is gyorsan hogyan készült!
Hozzávalók: (Egy 22 cm-es kuglófhoz.)
25 dkg liszt
2 csapott ek
kakaópor
13 dkg tökpüré
(Nyáron helyettesíthetjük sárgarépapürével.)
5 dkg porcukor
4 dkg vaj
1 dl tej + 3
dkg élesztő (Nem kell sok tej, mivel a tökpüré eléggé nedvesít. J)
1 tojássárgája
1 csipet só
1 tk vanília
aroma
A tészta
összeállítása:
A lisztet egy
mélyebb tálba szitáltam, majd a tejben felfuttattam az élesztőt egy kevés
cukorral. A liszthez adtam a porcukrot, sót, tojássárgáját, sütőtök pürét,
vanília aromát és a tejben felfuttatott élesztőt (A). A tésztát egy fakanállal
összedolgoztam, majd deszkára borítom és alaposan összegyúrtam (B), végül 40
perc alatt meleg helyen duplájára
kelesztem (C).
A kalács megformázása és sütése:
A tésztát
elfelezem, majd az egyik gombócba begyúrom a kakaóport. Az így kapott kakós
tésztát, illetve a narancsszínű tökös tésztát is téglalap alakúra nyújtom (A1-A2),
majd egymásra fektetem, majd kissé összenyomkodom őket (B). A tésztát szorosan
feltekerem (C), majd a kuglófformába igazítom, ahol a tészta végeit igyekszem
minél jobban összenyomkodni, hogy ne nyíljon szét sütés közben (D). Végül
további 20 perces kelesztés után 160°C-os sütőben 25-30 perc alatt sült meg a
kuglóf, amit egy rácsra fordítva hagytam kihűlni.
A tésztát a formában is kelesszük egy picit! |
Vélemény a receptről:
A
kalácsot csak másnap reggel szeltem fel, így a tészta egyáltalán nem
morzsálódott, de mégis teljesen puha maradt a sütőtöktől, ami nagyon szép
narancsszínt is adott a tésztának. A kalácsot ezután felszeltem és a szeleteket
fagyasztottam le reggelinek, ami szuperfincsi volt egy kevés vajjal és
lekvárral. A tészta maga egyébként nem túl édes, fagyasztás után is egyaránt
puha, így nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek! J
Szép
napot nektek, ildiKOKKI
Vajjal és lekvárral megkenve az igazi.... J |
Egyszerű és nagyszerű!
ReplyDeleteÉs finoooooooom! :)
DeleteNagyon jól néz ki! :)
ReplyDeleteKöszi szépen, hamar meg is ettük! :)
Delete