Wednesday, October 14, 2015

Gomba keksz (Édes csiperke keksz)

Avagy mit jelent a „keksz-minőségű liszt” és miért kell keményítő a jó kekszek tésztájába?


Gombák. 

Beköszöntött az október, így itt az ideje az igazán őszies hangulatú sütiknek. :) A minap találtam ezt a gomba kekszet a neten, majd tovább kutakodtam és ráleltem az eredeti receptre is. Ebben ugyan a hozzávalókat bögrével mérik, de én nem vagyok ez a nagy bögrével méregető típus - szerintem mérleggel jobban és pontosabban lehet dolgozni -, így a hozzávalókat is inkább így adtam meg, valamint az elkészítés menetén is változtattam egy kicsit. Maguk a kekszek szupergyorsan, max. 30 perc alatt elkészülnek, így érdemes nekifogni ennek a finomságnak!

Hozzávalók: (30 db kekszhez.)
180 g liszt (BL 55)
90 g keményítő* (Aki nem tud keményítőt venni, az 90 g hagyományos főzős vanília pudinggal dolgozzon, az is majdnem tiszta keményítőből áll!)
80 g porcukor
1 tojás
120 g vaj
1 citrom reszelt héja + pár csepp citromlé
1 tk vanília kivonat
1 tk sütőpor
1 cs só
1 el kakaópor + 1 kis vanília/ rum aromás üveg

*Megjegyzés: A keményítőt semmiképpen ne cseréljük lisztre a tésztában, mivel ez segíti a keksztészta terülését, vagyis ez adja a szép gomba-alakját. A keményítőben ugyanis nincsenek meg azok a fehérjék (gliadin, glutenin), amik a lisztben a sikérszálak kialakulásáért, ezáltal a tészta szép és egyenletesen emelkedő alakjáért felelnek. Így minél nagyobb egy tésztában a keményítő aránya, vagyis minél kevesebb a sikér, annál jobban fog terülni a tészta és alakul ki a gomba-forma. (A liszteket sikértartalmuk szerint csoportosítják, amiben kevesebb és lágyabb sikér van, azok a „keksz minőségű” lisztek, ezek ált. jól terülnek, így ezek kerülnek a keksz gyárakba. Amiben több a fehérje, így a sikér, azok a kenyér lisztek.)

Őszi hangulatban.

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, porcukor, só, sütőpor,) egy tálban összekeverjük, és belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot, majd a reszelt citromhéjat illetve pár csepp friss citromlevet, majd a hozzávalókból egy nagyon puha, könnyen formázható és puha tésztát gyúrunk (A-C). Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk a tésztából, amiket ne nyomkodjunk le! A gombócok között hagyjunk helyet, mert azért szépen fognak nőni és és terülni (D).

Így készült a keksz.

A gomba kalapját és tönkjét egy kis vanília aromás üvegcse segítségével alakítjuk ki, gyakorlatilag „belenyomdázzuk” a kis tésztagombócba a kakaóporba mártott üvegcsék segítségével (E-F). Ehhez egy kis tálba egy evőkanál kakaóport készítünk elő, majd elsőre megnedvesítjük az üveg száját és legalább egy cm mélyen belenyomjuk a kakaóporba és ugyanilyen mélyen a tésztába is. (Ha nem nyomjuk kellően mélyre az üvegcsét, akkor nem alakul ki szépen a gomba tönkje.) Bár a legtöbb helyen azt olvastam, hogy a kakaóporba mártás előtt érdemes minden alkalommal vízbe is mártani az üvegcse száját, de nekem akkor csak összeragadt és becsomósodott a kakaópor az üvegen és nem lehetett vele szépen dolgozni. Így én csak az első nyomdázás előtt mártottam vízbe az üvegcsét, utána már csak kakaóporba mártogattam, mivel a tészta saját nedvessége elég volt ahhoz, hogy a kakaópor rátapadjon az üvegcsére. (Sokszor egyébként egy kakaóporozással 2-3 gombát is le lehetett „nyomdázni”, annyira jól működött ez a rendszer.)

Édes csiperke.


A kész, de még nyers gombákat előmelegített 200°C-os forró sütőben, kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. A keksz akkor van kész, amikor felemelve a gombák alja egy picit már aranybarnás. A kisült gombákat sütőrácson kihűtjük, majd zárható dobozban tároljuk, ahol nagyon sokáig eláll.

Ötletek:
A gombák talpát akár csokiba is márthatjuk, így csiperke helyett shitake gombáink lesznek.
A kekszből érdemes dupla adagot készíteni, olyan hamar elfogy!
A kekszet bátran készíthetjük gyerekekkel, vagy szülinapi gyerekzsúrokra!


Szép napot, ildiKOKKI


11 comments:

  1. nekem nem sikerült. A megadott hozzávalókból nem lett lágy a tészta, inkább kemény, nem is terült el sütés közben, a tészta nem lett ilyen sima, inkább rücskös (szerintem a sütőportól) :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Attól biztos nem, így elmondás alapján túl sok volt a szárazanyag a tésztában, A vajat jól mérted ki? Fotód nincsen egyébként, az alapján sokkal könnyebb lenne, küldheted a face oldalamra? A tészta olyan lesz, mint egy puha linzer, ha rücskös volt, akkor nem volt rendesen kidolgozva. (Egyébként ha egy sima linzert nézel ott is kb. 2 rész lisztre van 1 rész vaj, és az is egybeáll.) Ennek ellenére ne ess kétségbe, gyúrd be újra, lehet, hogy valamit véletlenül félre mértél.

      Delete
  2. Nagyon szépek! Kifogom próbálni ezt a receptet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majd írd meg, hogy sikerült! :) Bár ahogy téged ismerlek, szuper jók lesznek. :)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Nagyon szépek lettek,és finomak,de nem tudom hogy töltsek fel fotót.Köszönöm a receptet!!!

    ReplyDelete
  5. Én is kipróbáltam őket, igazán mutatósak:
    http://sunisuti.blogspot.hu/2015/10/gomba-kekszek.html

    ReplyDelete
  6. Nekem kőkemények lettek... szépek, de ehetetlenek

    ReplyDelete
  7. very important information from the blog and the writer of post and also i got the tour info from the blog which are very attractive and fantastic Your Blog is too good and give unique information. I am so happy that you share this with us. There are many people who want such as information and services like as you provide in your blog For more detail, you can visit our website to click here:
    Tempo Traveller on Rent
    Luxury Tempo Traveller on Rent
    Tempo Traveller in Delhi
    Tempo Traveller on Hire
    9 seater Tempo Traveller on Rent
    12 seater Tempo Traveller on Rent
    Same Day Agra Tour Packages
    Tempo Traveller
    16 seater Tempo Traveller on Rent
    Chardham Yatra Tour Packages
    Tempo Traveller hire
    Golden Triangle Tour Packages - Delhi Agra Jaipur Tour

    tempo traveller
    tempo traveller hire Tempo Traveller in Delhi

    ReplyDelete