Avagy mit jelent a „keksz-minőségű liszt” és miért kell keményítő a jó kekszek tésztájába?
Gombák. |
Beköszöntött az
október, így itt az ideje az igazán őszies hangulatú sütiknek. :) A minap találtam ezt a gomba kekszet a neten, majd tovább kutakodtam és ráleltem az
eredeti receptre is. Ebben ugyan a
hozzávalókat bögrével mérik, de én nem vagyok ez a nagy bögrével méregető típus - szerintem mérleggel jobban és pontosabban lehet dolgozni -, így a hozzávalókat is
inkább így adtam meg, valamint az elkészítés menetén is változtattam egy kicsit.
Maguk a kekszek szupergyorsan, max. 30 perc alatt elkészülnek, így érdemes
nekifogni ennek a finomságnak!
Hozzávalók: (30 db kekszhez.)
180 g liszt (BL 55)
90 g keményítő* (Aki nem tud keményítőt venni, az 90 g hagyományos főzős vanília pudinggal dolgozzon, az is majdnem tiszta keményítőből áll!)
80 g porcukor
1 tojás
120 g vaj
1 citrom reszelt
héja + pár csepp citromlé
1 tk vanília
kivonat
1 tk sütőpor
1 cs só
1 el kakaópor + 1
kis vanília/ rum aromás üveg
*Megjegyzés: A keményítőt semmiképpen
ne cseréljük lisztre a tésztában, mivel ez segíti a keksztészta terülését,
vagyis ez adja a szép gomba-alakját. A keményítőben ugyanis nincsenek meg azok
a fehérjék (gliadin, glutenin), amik a lisztben a sikérszálak kialakulásáért,
ezáltal a tészta szép és egyenletesen emelkedő alakjáért felelnek. Így minél
nagyobb egy tésztában a keményítő aránya, vagyis minél kevesebb a sikér, annál
jobban fog terülni a tészta és alakul ki a gomba-forma. (A liszteket sikértartalmuk
szerint csoportosítják, amiben kevesebb és lágyabb sikér van, azok a „keksz minőségű” lisztek, ezek ált. jól terülnek, így ezek kerülnek a keksz gyárakba. Amiben
több a fehérje, így a sikér, azok a kenyér lisztek.)
Őszi hangulatban. |
Elkészítés:
A száraz
hozzávalókat (liszt, keményítő, porcukor, só, sütőpor,) egy tálban összekeverjük,
és belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot, majd a
reszelt citromhéjat illetve pár csepp friss citromlevet, majd a hozzávalókból
egy nagyon puha, könnyen formázható és puha tésztát gyúrunk (A-C). Egy gáztepsit
kibélelünk sütőpapírral, majd kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk a
tésztából, amiket ne nyomkodjunk le! A gombócok között hagyjunk helyet, mert
azért szépen fognak nőni és és terülni (D).
Így készült a keksz. |
A gomba kalapját és
tönkjét egy kis vanília aromás üvegcse segítségével alakítjuk ki, gyakorlatilag
„belenyomdázzuk” a kis tésztagombócba a kakaóporba mártott üvegcsék
segítségével (E-F). Ehhez egy kis tálba egy evőkanál kakaóport készítünk elő, majd
elsőre megnedvesítjük az üveg száját és legalább egy cm mélyen belenyomjuk a
kakaóporba és ugyanilyen mélyen a tésztába is. (Ha nem nyomjuk kellően mélyre
az üvegcsét, akkor nem alakul ki szépen a gomba tönkje.) Bár a legtöbb helyen azt olvastam, hogy a kakaóporba mártás előtt érdemes minden alkalommal vízbe is
mártani az üvegcse száját, de nekem akkor csak összeragadt és becsomósodott a
kakaópor az üvegen és nem lehetett vele szépen dolgozni. Így én csak az első nyomdázás
előtt mártottam vízbe az üvegcsét, utána már csak kakaóporba mártogattam, mivel a tészta
saját nedvessége elég volt ahhoz, hogy a kakaópor rátapadjon az üvegcsére.
(Sokszor egyébként egy kakaóporozással 2-3 gombát is le lehetett „nyomdázni”,
annyira jól működött ez a rendszer.)
Édes csiperke. |
A kész, de még
nyers gombákat előmelegített 200°C-os forró sütőben, kb. 10-12 perc alatt készre
sütjük. A keksz akkor van kész, amikor felemelve a gombák alja egy picit már
aranybarnás. A kisült gombákat sütőrácson kihűtjük, majd zárható dobozban
tároljuk, ahol nagyon sokáig eláll.
Ötletek:
A gombák talpát
akár csokiba is márthatjuk, így csiperke helyett shitake gombáink lesznek.
A kekszből érdemes
dupla adagot készíteni, olyan hamar elfogy!
A kekszet bátran
készíthetjük gyerekekkel, vagy szülinapi gyerekzsúrokra!
Szép napot, ildiKOKKI
Nagyon formásak!
ReplyDeleteKöszi!
Deletenekem nem sikerült. A megadott hozzávalókból nem lett lágy a tészta, inkább kemény, nem is terült el sütés közben, a tészta nem lett ilyen sima, inkább rücskös (szerintem a sütőportól) :(
ReplyDeleteAttól biztos nem, így elmondás alapján túl sok volt a szárazanyag a tésztában, A vajat jól mérted ki? Fotód nincsen egyébként, az alapján sokkal könnyebb lenne, küldheted a face oldalamra? A tészta olyan lesz, mint egy puha linzer, ha rücskös volt, akkor nem volt rendesen kidolgozva. (Egyébként ha egy sima linzert nézel ott is kb. 2 rész lisztre van 1 rész vaj, és az is egybeáll.) Ennek ellenére ne ess kétségbe, gyúrd be újra, lehet, hogy valamit véletlenül félre mértél.
DeleteNagyon szépek! Kifogom próbálni ezt a receptet.
ReplyDeleteMajd írd meg, hogy sikerült! :) Bár ahogy téged ismerlek, szuper jók lesznek. :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteNagyon szépek lettek,és finomak,de nem tudom hogy töltsek fel fotót.Köszönöm a receptet!!!
ReplyDeleteÉn is kipróbáltam őket, igazán mutatósak:
ReplyDeletehttp://sunisuti.blogspot.hu/2015/10/gomba-kekszek.html
Nekem kőkemények lettek... szépek, de ehetetlenek
ReplyDeletevery important information from the blog and the writer of post and also i got the tour info from the blog which are very attractive and fantastic Your Blog is too good and give unique information. I am so happy that you share this with us. There are many people who want such as information and services like as you provide in your blog For more detail, you can visit our website to click here:
ReplyDeleteTempo Traveller on Rent
Luxury Tempo Traveller on Rent
Tempo Traveller in Delhi
Tempo Traveller on Hire
9 seater Tempo Traveller on Rent
12 seater Tempo Traveller on Rent
Same Day Agra Tour Packages
Tempo Traveller
16 seater Tempo Traveller on Rent
Chardham Yatra Tour Packages
Tempo Traveller hire
Golden Triangle Tour Packages - Delhi Agra Jaipur Tour
tempo traveller
tempo traveller hire Tempo Traveller in Delhi