Avagy mivel pályáztam a Budapest Cheescake játékra?
A tortácskám. |
A minap egy
sajttortakészítő verseny kiírására lettem figyelmes a neten, ugyanis a Budapest Cheescake csapata játékot hirdetett szép fővárosunk sajttortája címéért. Éppen
ezért döntöttem úgy, hogy a múlt hétvégi esküvői buliba egy sajttortát fogok
vinni. Így „továbbgondotam„ a pár hete készült epres sajttortám receptjét,
került bele még egy plusz fehér csokoládés réteg, a díszítését kicsit
feltúrbóztam, a natúr kekszes réteget zabkekszesre cseréltem és gyorsan kattintottam
egy képet a versenyre. Persze a süti nagyon hamar elfogyott a bulin, ami az
ifjú Párnak is nagyon ízlett. Zoli és Gabi, nektek ezúton is sok boldogságot
kívánok!
Hozzávalók: (Egy 12 szeletes 20 cm
átmérőjű tortához.)
(1) Tészta:
20 dkg zabkeksz
60 g olvasztott vaj
1-2 ek tej (igény
szerint)
(2) Epervelő:
350 g fagyasztott
eper
2-3 ek víz
2-3 ek cukor
4 lap zselatin (kb.
5 g)
(3) Epres sajtkrém:
200 g epervelő +
1lap zselatin
1 doboz natúr
Philadelphia krémsajt
2 dl tejszín
(35%-os, állati)
1-2 ek porcukor
(igény szerint, az epervelő édességétől függően)
½ citrom reszelt
héja
1-2 ek citromlé
1 cs só
½ rúd vanília
(4) Fehér csokis sajtkrém:
1 doboz natúr
Philadelphia krémsajt
2 + 1 dl tejszín
(35%-os, állati)
2 lap zselatin
70 g olvasztott
fehér csokoládé (30%-os, de lehetőség szerint minél magasabb kakaóvaj tartalmú)
2 ek porcukor
½ rúd vanília
1 csipet só
½ citrom reszelt
héja
1-2 ek citromlé
(5) Eperzselés réteg:
a maradék kb 150 g
epervelő
pár csepp citromlé
(6) Díszítés:
pár szem friss eper
és áfonya
½ zselatin lap +
1-2 ek víz
néhány csokoládé
korong
Elkészítés:
A kekszes
alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra őröljük, hozzáadjuk az olvasztott
vajat, majd annyi tejet (1-2 ek), amennyitől a tésztából kézzel gombócot tudunk
formálni.
A tortakarikát egy
tortadeklire, vagy sima tányérra tesszük, oldalába egy celofán csíkot simítunk,
majd a kekszes alapot egy pohár segítségével simára nyomkodjuk benne. A karikát
egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a kekszes alap, addig elkészítjük
az epervelőt és az alsó, epres krémréteget.
A fagyasztott
epret egy kevés vízzel feltesszük főni, majd mikor már kiengedett az eper,
akkor egy krumplinyomóval összetörjük. Végül 5-10 percig kis lángon főzzük az
epervelőt, amit ízesítünk egy kevés cukorral, de csak annyira, hogy ne legyen
savanyú. Hozzáadjuk a zselatin lapokat – én nem szoktam beáztatni ilyenkor, ha
gyümölcszselébe rakom –, majd kimérünk a velőből kb 150 g-ot, ezt félretesszük
a torta tetejére. A maradék velőhőz plusz egy zselatin lapot keverünk, majd
félretesszük hűlni.
Az epres
krémhez egy doboz Philadelphia krémsajtot, a citrom héját & levét, egy
csipet sót valamint a vaníliarúd felének kikapart magjait kikeverjük, majd
hozzáadjuk a lehűlt, de még folyós epervelőt végül beleforgatjuk a felvert
tejszínt. A krémet a kekszes alapra öntjük, majd egy habkártyával egyenesre
simítjuk. A tortát egy órára hűtőbe tesszük, majd elkészítjük a fehér csokis
réteget.
A fehér
csokoládét mikróban felolvasztjuk, majd félretesszük. Két dl tejszínhabot
kihabosítunk, majd azt is félretesszük. A maradék 1 dl tejszínbe beleolvasztjuk
a zselatint (kb. 1 percig szükséges ehhez mikrózni), majd félretesszük. (A
fehér rétegbe kevesebb zselatin kell, hiszen a fehér csokoládé kakaóvaj
tartalma is szilárdítja a tésztát.) Egy doboz Philadelphia krémsajtot, a
porcukrot, citrom héját & levét, egy csipet sót valamint a vaníliarúd
felének kikapart magjait kikeverjük, majd két részletben hozzáforgatjuk az
olvadt fehér csokit, végük a zselatinos tejszínt, utolsó lépésben pedig a
felvert tejszínhabot. A krémet az epres rétegre öntjük, majd egy habkártyával
egyenesre simítjuk.
A tortát egy
órára hűtőbe tesszük, majd a maradék epervelőre rámelegítünk, – mert eddigre biztosan
megkötött – és ráöntjük a torta tetejére. A kész tortát egy éjszakát
pihentetjük hűtőben. Másnap reggel a tortakarikát eltávolítjuk, a celofánt
lehúzzuk a torta oldaláról. A fél zselatin lapot mikróban összemelegítjük egy
kevés vízzel, majd megmosott és lecsepegtetett gyümölcsöket egy konyhai ecset
segítségével „lefestjük” a zselatinnal és ráragasztjuk a tortára, amit tovább
díszíthetünk néhány étcsokoládé koronggal. (Ehhez kb 20. g étcsokoládét
temperáljunk, majd faerezetes transzfer fóliára készítsünk eltérő méretű
csokoládé korongokat.)
Szép
napot, ildiKOKKI
No comments:
Post a Comment