Monday, October 5, 2015

Epres-fehér csokoládés sajttorta (sütés nélkül)

Avagy mivel pályáztam a Budapest Cheescake játékra?


A tortácskám.

A minap egy sajttortakészítő verseny kiírására lettem figyelmes a neten, ugyanis a Budapest Cheescake csapata játékot hirdetett szép fővárosunk sajttortája címéért. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy a múlt hétvégi esküvői buliba egy sajttortát fogok vinni. Így „továbbgondotam„ a pár hete készült epres sajttortám receptjét, került bele még egy plusz fehér csokoládés réteg, a díszítését kicsit feltúrbóztam, a natúr kekszes réteget zabkekszesre cseréltem és gyorsan kattintottam egy képet a versenyre. Persze a süti nagyon hamar elfogyott a bulin, ami az ifjú Párnak is nagyon ízlett. Zoli és Gabi, nektek ezúton is sok boldogságot kívánok!

Hozzávalók: (Egy 12 szeletes 20 cm átmérőjű tortához.)
(1) Tészta:
20 dkg zabkeksz
60 g olvasztott vaj
1-2 ek tej (igény szerint)
(2) Epervelő:
350 g fagyasztott eper
2-3 ek víz
2-3 ek cukor
4 lap zselatin (kb. 5 g)
(3) Epres sajtkrém:
200 g epervelő + 1lap zselatin
1 doboz natúr Philadelphia krémsajt
2 dl tejszín (35%-os, állati)
1-2 ek porcukor (igény szerint, az epervelő édességétől függően)
½ citrom reszelt héja
1-2 ek citromlé
1 cs só
½ rúd vanília
(4) Fehér csokis sajtkrém:
1 doboz natúr Philadelphia krémsajt
2 + 1 dl tejszín (35%-os, állati)
2 lap zselatin
70 g olvasztott fehér csokoládé (30%-os, de lehetőség szerint minél magasabb kakaóvaj tartalmú)
2 ek porcukor
½ rúd vanília
1 csipet só
½ citrom reszelt héja
1-2 ek citromlé
(5) Eperzselés réteg:
a maradék kb 150 g epervelő
pár csepp citromlé
(6) Díszítés:
pár szem friss eper és áfonya
½ zselatin lap + 1-2 ek víz
néhány csokoládé korong

Elkészítés:
A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd annyi tejet (1-2 ek), amennyitől a tésztából kézzel gombócot tudunk formálni.
A tortakarikát egy tortadeklire, vagy sima tányérra tesszük, oldalába egy celofán csíkot simítunk, majd a kekszes alapot egy pohár segítségével simára nyomkodjuk benne. A karikát egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a kekszes alap, addig elkészítjük az epervelőt és az alsó, epres krémréteget.
A fagyasztott epret egy kevés vízzel feltesszük főni, majd mikor már kiengedett az eper, akkor egy krumplinyomóval összetörjük. Végül 5-10 percig kis lángon főzzük az epervelőt, amit ízesítünk egy kevés cukorral, de csak annyira, hogy ne legyen savanyú. Hozzáadjuk a zselatin lapokat – én nem szoktam beáztatni ilyenkor, ha gyümölcszselébe rakom –, majd kimérünk a velőből kb 150 g-ot, ezt félretesszük a torta tetejére. A maradék velőhőz plusz egy zselatin lapot keverünk, majd félretesszük hűlni.
Az epres krémhez egy doboz Philadelphia krémsajtot, a citrom héját & levét, egy csipet sót valamint a vaníliarúd felének kikapart magjait kikeverjük, majd hozzáadjuk a lehűlt, de még folyós epervelőt végül beleforgatjuk a felvert tejszínt. A krémet a kekszes alapra öntjük, majd egy habkártyával egyenesre simítjuk. A tortát egy órára hűtőbe tesszük, majd elkészítjük a fehér csokis réteget.
A fehér csokoládét mikróban felolvasztjuk, majd félretesszük. Két dl tejszínhabot kihabosítunk, majd azt is félretesszük. A maradék 1 dl tejszínbe beleolvasztjuk a zselatint (kb. 1 percig szükséges ehhez mikrózni), majd félretesszük. (A fehér rétegbe kevesebb zselatin kell, hiszen a fehér csokoládé kakaóvaj tartalma is szilárdítja a tésztát.) Egy doboz Philadelphia krémsajtot, a porcukrot, citrom héját & levét, egy csipet sót valamint a vaníliarúd felének kikapart magjait kikeverjük, majd két részletben hozzáforgatjuk az olvadt fehér csokit, végük a zselatinos tejszínt, utolsó lépésben pedig a felvert tejszínhabot. A krémet az epres rétegre öntjük, majd egy habkártyával egyenesre simítjuk.
A tortát egy órára hűtőbe tesszük, majd a maradék epervelőre rámelegítünk, – mert eddigre biztosan megkötött – és ráöntjük a torta tetejére. A kész tortát egy éjszakát pihentetjük hűtőben. Másnap reggel a tortakarikát eltávolítjuk, a celofánt lehúzzuk a torta oldaláról. A fél zselatin lapot mikróban összemelegítjük egy kevés vízzel, majd megmosott és lecsepegtetett gyümölcsöket egy konyhai ecset segítségével „lefestjük” a zselatinnal és ráragasztjuk a tortára, amit tovább díszíthetünk néhány étcsokoládé koronggal. (Ehhez kb 20. g étcsokoládét temperáljunk, majd faerezetes transzfer fóliára készítsünk eltérő méretű csokoládé korongokat.)


Szép napot,  ildiKOKKI

No comments:

Post a Comment