Wednesday, April 27, 2016

Orvos torta

Hogyan került ragtapasz és sztetoszkóp a tortára?!


Egy igazi doktornak!


Orvosos tortát már nagyon régóta szerettem volna készíteni, de nekünk eddig nem volt rá szükségünk hála az égnek. (Értsd: senki nem jár a családunkból kórházi kezelésekre. De ezt most le is kopogom!) Így az utóbbi időben belevesztem a kisgyerekeknek készített tortákba, vagyis igazi Olaf szakértő lettem, de erről majd később. A lényeg, hogy megvolt az áttörés, hiszen egy kedves ismerősömnek feltétlenül orvosos tortára volt szüksége, amit én nagy örömmel teljesítettem is. :)

Hozzávalók:
1,2 kg marcipán (Házi, recept itt.)
ételfesték (Sugarflair Flesh, Black, Christmas red, Goosberry)
12 szeletes vaníliás piskóta (Átmérője 20 cm.)
1 adag vaníliás krém + vajkrém burkolni a marcipán alá (Leírás itt.)
friss eper, epervelő

A tortához egy kupac doki tortás fotót nézegettem meg, aminek javarésze inges + orvosi köpenyes, vagy injekció tűs volt, de én nem akartam ilyen szigorúra venni a figurát. (A doktor is cak ember, én már csak tudom... :) ) Jómagam a tortával az orvoslás mibenlétének vidámabb/viccesebb oldalát szerettem volna megfogni, illetve egyúttal kicsit tükröt tartani a szakma felé – bár ezt csak az értheti, aki járt már itt orvosnál Finnországban. Nálunk ugyanis 10 esetből 9 alkalommal sima fájdalomcsillapítót – Burana, hatóanyaga ibuprofen, ami az otthoni Algoflex-nek felel meg – kap a beteg. Éppen ezért biztos voltam benne, hogy egy jó nagy doboz fájdalomcsillapító, meg ragtapasz is lesz a tortán, no és persze a sztetoszkóp sem maradhatott le.

A torta hátulról.
Ennél a tortánál nagyon megtetszett nekem a torta oldalán lévő szív és a szívhang. Éppen ezért az is került a tortára, méghozzá szabadkézi festéssel. (Egyébként a Burana dobozát is úgy festettem kézzel.) A torta hátsó részére került még egy levél gyógyszer is, illetve egy kórházi maszk is, bár utóbbi annyira nem látszik a fotókon.

A torta eper & vanília krémes töltelékkel készült vaníliás lapok közé. Újabb tapasztalatom volt, hogy a friss gyümölcsöt NAGYON ALAPOSAN le kell csepegtetni és szárogatni, és amikor a krémre rakjuk, akkor az legalább 1 cm-re legyen a torta szélétől! Így a friss eper még csak véletlenül sem érintkezik a marcipánnal, így elkerüljük annak felpúposodását, felválását és mindenféle olyan kellemetlen jelenséget, ami izzadságcseppet csalhat a homlokunkra.

A marcipán festésénél arra érdemes figyelni, hogy a gélfestéket csak nagyon kissé szabad hígítanunk, mert a túlságosan híg festék a marcipán felületén található repedéseken szétfut, vagy – ami még rosszabb – nem szárad meg rendesen, majd a hűtőben a hideg hatására megfolyik a marcipán felszínén. Így a festés során csínján bánjunk az alkohollal, amihez jobb a bárszekrényből az ízesítetlen Finlandia vodkát kivenni, mint a Párunk whisky gyűjteményének legújabb japán tagját, ha nem akarunk összehúzott férfi szemöldökökkel találkozni a festék kikeverése közben…

Külön öröm volt számomra, hogy – megfigyeléseim szerint –, egyre élesebb vágási felületeket tudok produkálni a marcipános tortáim esetében és sokkal kevesebb a kósza marcipán/mandula szemcse a tortáim felületén, mint egykoron. Persze mindig van hova fejlődni, szóval sütésre fel Kispajtások! :)


Szép napot,   ildiKOKKI

A torta egészben.

2 comments:

  1. Memperkenalkan, Ace Maxs Obat Kanker Payudara alami berbahan dasar 100% Herbal. Mengobati kanker payudara stadium awal hingga stadium khasiat ace maxs akhir dengan efektif dan aman tanpa operasi, tanpa kemoterapi, tanpa radiasi Dunia Pom Mini dan tanpa menimbulkan efek samping yang membahayakan. Cara Order Ace Maxs Kualitasnya terjamin, sudah terdaftar Legalitas Ace Maxs di BPOM RI dan DEPKES RI. Simak kandungan lengkap dan keunggulannya berikut ini! Ace Maxs

    ReplyDelete