Wednesday, April 27, 2016

Orvos torta

Hogyan került ragtapasz és sztetoszkóp a tortára?!


Egy igazi doktornak!


Orvosos tortát már nagyon régóta szerettem volna készíteni, de nekünk eddig nem volt rá szükségünk hála az égnek. (Értsd: senki nem jár a családunkból kórházi kezelésekre. De ezt most le is kopogom!) Így az utóbbi időben belevesztem a kisgyerekeknek készített tortákba, vagyis igazi Olaf szakértő lettem, de erről majd később. A lényeg, hogy megvolt az áttörés, hiszen egy kedves ismerősömnek feltétlenül orvosos tortára volt szüksége, amit én nagy örömmel teljesítettem is. :)

Hozzávalók:
1,2 kg marcipán (Házi, recept itt.)
ételfesték (Sugarflair Flesh, Black, Christmas red, Goosberry)
12 szeletes vaníliás piskóta (Átmérője 20 cm.)
1 adag vaníliás krém + vajkrém burkolni a marcipán alá (Leírás itt.)
friss eper, epervelő

A tortához egy kupac doki tortás fotót nézegettem meg, aminek javarésze inges + orvosi köpenyes, vagy injekció tűs volt, de én nem akartam ilyen szigorúra venni a figurát. (A doktor is cak ember, én már csak tudom... :) ) Jómagam a tortával az orvoslás mibenlétének vidámabb/viccesebb oldalát szerettem volna megfogni, illetve egyúttal kicsit tükröt tartani a szakma felé – bár ezt csak az értheti, aki járt már itt orvosnál Finnországban. Nálunk ugyanis 10 esetből 9 alkalommal sima fájdalomcsillapítót – Burana, hatóanyaga ibuprofen, ami az otthoni Algoflex-nek felel meg – kap a beteg. Éppen ezért biztos voltam benne, hogy egy jó nagy doboz fájdalomcsillapító, meg ragtapasz is lesz a tortán, no és persze a sztetoszkóp sem maradhatott le.

A torta hátulról.
Ennél a tortánál nagyon megtetszett nekem a torta oldalán lévő szív és a szívhang. Éppen ezért az is került a tortára, méghozzá szabadkézi festéssel. (Egyébként a Burana dobozát is úgy festettem kézzel.) A torta hátsó részére került még egy levél gyógyszer is, illetve egy kórházi maszk is, bár utóbbi annyira nem látszik a fotókon.

A torta eper & vanília krémes töltelékkel készült vaníliás lapok közé. Újabb tapasztalatom volt, hogy a friss gyümölcsöt NAGYON ALAPOSAN le kell csepegtetni és szárogatni, és amikor a krémre rakjuk, akkor az legalább 1 cm-re legyen a torta szélétől! Így a friss eper még csak véletlenül sem érintkezik a marcipánnal, így elkerüljük annak felpúposodását, felválását és mindenféle olyan kellemetlen jelenséget, ami izzadságcseppet csalhat a homlokunkra.

A marcipán festésénél arra érdemes figyelni, hogy a gélfestéket csak nagyon kissé szabad hígítanunk, mert a túlságosan híg festék a marcipán felületén található repedéseken szétfut, vagy – ami még rosszabb – nem szárad meg rendesen, majd a hűtőben a hideg hatására megfolyik a marcipán felszínén. Így a festés során csínján bánjunk az alkohollal, amihez jobb a bárszekrényből az ízesítetlen Finlandia vodkát kivenni, mint a Párunk whisky gyűjteményének legújabb japán tagját, ha nem akarunk összehúzott férfi szemöldökökkel találkozni a festék kikeverése közben…

Külön öröm volt számomra, hogy – megfigyeléseim szerint –, egyre élesebb vágási felületeket tudok produkálni a marcipános tortáim esetében és sokkal kevesebb a kósza marcipán/mandula szemcse a tortáim felületén, mint egykoron. Persze mindig van hova fejlődni, szóval sütésre fel Kispajtások! :)


Szép napot,   ildiKOKKI

A torta egészben.

1 comment: