Marcipán figurák készítése házilag! :)
Kislány bagoly... |
Mostanában egyre
több marcipán figurát készítek, így arra gondoltam elkezdem feltöltögetni ide
őket, hátha lassan összegyűlik néhány, amiből ti is ötletet tudtok meríteni. :) Ígérem, a jövőben fázisfotók is lesznek a készítésről, de sajnos most ez nem
fért bele az időmbe. (Még az elején volt időm fotózni, de a madár felénél
rájöttem, hogy szorít az idő és elmaradtak a fotók.) A bagoly egyébként nem túl
bonyolult dolog és nem is aprólékos munka, ezzel a kis madárkával röpke egy óra
alatt megvoltam. Figurákat jobban szeretek kicsit szárazabb, vagy néhány napig
pihentetett házi marcipánból készíteni, hiszen akkor a marcipán kevésbé puha,
de mégis jól formázható és jobban alaktartó is.
Hozzávalók és
eszközök:
Kb. 20 dkg házi
marcipán (Recept itt.)
ételfesték (Nálam Sugarflair
pink, lila, fekete és narancs.)
porcukor
fogpiszkáló, kés, pici
pogácsa szaggató, fokhagymanyomó
egy nagyobb linzer-,
vagy pogácsaszaggató (Kb. 5-6 cm átmérőjű.)
marcipán modellező
készlet (Itt beszerezhető.)
Elkészítés:
A marcipánból lecsípünk
3 db kis gombócot (kb. hüvelykujj körömnyi méret), és belegyúrjuk a fekete,
lila és narancs ételfestéket. A maradék marcipánt elosztjuk 2/3 – 1/3 arányban,
majd a nagyobb darabot halvány rózsaszínre színezzük.
A kisebb darab
marcipánt kb. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk és egy virág alakú linzerszaggatóval, vagy egy nagy pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a marcipán alapot, amin a bagoly állni fog. Felhasználásig ezt érdemes celofánba csomagolni!
A rózsaszín
marcipánból két kisebb gömböt leválasztunk a szárnyaknak, majd a maradékot
elosztjuk 2/3 – 1/3 arányban. A kisebb gombóc lesz a fej a nagyobb pedig a
test.
A testhez a
marcipán egy kissé oválisra formázzuk, majd mindkét oldalról ellapítjuk és beleszúrunk
egy fogpiszkálót, hogy a fejet biztosan a helyén tartsa. A kisebb marcipánt
hasonló oválisabbra formázzunk, majd kialakítjuk a fülecskéket. A fejet egy
kevés vízzel rögzítjük a testen.
A szemekhez egy-egy
kis gombóc natúr marcipánt nyomunk a bagoly arcára, erre kerül egy kisebb lila,
majd egy még kisebb fekete gombóc, utóbbi lesz a pupilla. Két kis fehér
pontocskát még érdemes a szemre ragasztani, ezek adják a szem csillogását. (A szemeket a nagy golyós marcipán modellező tolla szoktam az arcra lapítani, ilyen eszközt innét tudtok rendelni!)
A bagoly hajához natúr
marcipánt nyomtam át egy fokhagymanyomón, majd enyhén megnedvesítettem a bagoly
kobakját és felragasztottam ezt is. A masnihoz egy darabka lila marcipánból
először egy kukacot formáztam, amit középen elvékonyítottam, majd egy vékonyabb
marcipánkukacból elkészítettem a masni közepét és végül az egészet a fejre
ragasztottam. A bagoly mellkasán lévő natúr színű tollakat egy nagyon mini kör
alakú fém kiszúróval szaggattam ki, majd úgy ragasztottam fel őket, hogy szépen
átfedjék egymást. (Ehhez akár fém sörös dobozból
és lehet kiszúrót készíteni, vagy akinek van, az habzsákba való csillagcsőr végét is használhatja.)
A szárnyakhoz a
maradék rózsaszín marcipánból csepp alakot formáztam és a test két oldalára
nyomogattam, amit késsel kicsit becsíkoztam, jelezve a tollak irányát. (hhez is használhatjuk a marcipán modellező készletet, akinek van otthon.) Végül
narancs marcipánból megformáztam a csőrt, és a lábakat, majd ezeket is
felragasztottam. A kész madarat a natúr marcipán talpra állítottam és egy kevés
vízzel odaragasztotta.
A marcipán figurákat
egy zárt fém dobozban, légmentesen lezárva érdemes tárolni, amíg a
tortára kerülnek, hogy ne száradjanak ki. A házi marcipán nagyon sokáig eláll, így a figurát jóval a
felhasználás előtt elkészíthetjük.
Szép napot, ildiKOKKI
Rózsaszín bagoly. :) |
Tündéri!
ReplyDeleteCukker! <3
ReplyDelete