Avagy hogyan
varázsoltatok egy pillanat alatt egy igazi magyar falusi konyha háziasszonyává?
A legutóbbi SAD
(Süss, Alkoss, Díszíts!) játék felhívását közel egy hónapja tettem közzé az
oldalamon, melynek témája a hazai falusi konyha, illetve a különböző magyar
tájegységek ízvilága volt. A felhívást követően szinte naponta érkeztek a
kérdések, ilyenformán: „Sósat lehet?”; „Nem baj, ha leves?”; „Ez nem olyan
süti, de nagyon falusi, lehet?”… Én meg gondoltam magamban, semmi jónak nem
leszek elrontója, így míg az első SAD fordulókban szinte csak torták és
édességek fordultak elő, addig ez a forduló már szinte mindenféle receptben bővelkedik.
A játék végére 31 receptet küldtetek nekem a világ minden tájáról! Érkezett recept
ugyanis az egykori szomszédomtól, aki csak 500 m-re lakott tőlem, de kaptam receptet
San Diegóból is, ami ugye már 8 időzónával van odébb tőlünk. Összességében
bátran kijelenthetem, hogy ez egy nagyon nemzetközi, de mégis igazán magyaros
és családias hangulatú fordulóra sikeredett! Lássuk is akkor a jobbnál jobb
receptjeiteket és a csodás képeket!
Elsőként Süni
munkáját szeretném megmutatni nektek, aki összekötötte a kellemest a
hasznossal, ugyanis nem csak a SAD játékra, hanem az oldalamon zajló
blogszülinapi játékra egyszerre nevezett! De hogyan is? A finn vajas pulla
receptem tésztájából pipícset készített, ami egy madár formájú, rendszerint
töltelékkel, vagy anélkül készülő hagyományos matyó húsvéti sütemény. Nagyon
szép lett, ezt a madárkát a következő Húsvétkor én is megpróbálom majd!
Süni küldte ez a csodás kis madárkát! |
Szintén egy édes kelt tésztát készített Limon is, aki a hagyományosan vajjal és cukorral töltött darázsfészek receptjét hozta el nekem! Állítása szerint a jó kelt tészta titka a sok éves gyakorlásban és a dagasztásban rejlik, amiben lehet is valami igazság, lévén Ő már közel 20 éve készít kelt tésztákat! Ahogy pedig a képeit nézegettem igazat is adok neki, hiszen sütije hibátlan, szinte ide érezni a frissen sült tészta illatát!
Limon darászfészke. |
Véleményem szerint
az egyik legszuperebb receptet Andi küldte, akitől egy mákos-szilvás kelt
sütemény receptjét kaptam, nevezetten Füsi néni lepényét! Biztos azért is
tetszik ennyire a recept, mert mostanában teljesen mákőrült lettem, így mikor
megláttam Andi küldeményét szerettem volna a szomszédja lenni, ha csak arra a
pár pillanatra is, amíg telepakolja a kiskosaram ezzel a gyönyörűséggel!
A kelt tésztások
táborát erősítette Olgi néni is, aki egy csodás tepertős pogácsát küldött a
játékba. Olgi néni mangalicatepertőből készítette a pogácsáit, így egy igazi
különlegességet alkotott. Felénk a tepertős pogácsa főkét disznóvágások után
készül, ezért pont jókor érkezett ez a recept, hiszen közeleg a november!
Olgi néni pogácsája. |
Szintén pogácsát
kaptam Gionettától, a Magyar ízek tárháza háziasszonyától is. Az ő pogácsája
egy igazi ropogós, sokáig elálló csemege, aminek furcsasága hogy nem kör, hanem
négyzet alakú lett a végén. A pogácsáját még a kedves anyósa kísérletezte ki, ő
pedig sokunk örömére recept formájába öntötte! Köszönet érte!
Gionetta pogijai! |
Andi, a Receptnapló blog szerzője
az anyai nagymamájától megörökölt sós lapított receptjét nevezte a játékba,
melyet főként tartalmasabb levesek kísérőjeként ajánlott a figyelmünkbe. A
képeket nézegetve ez az étel egy igazi kuriózum lehet, a következő ebédre én is
becsatlakoznék, ha ilyen finomságok várnának az asztalon!
Sós lapított Anditól. |
Bár Györgyi nem
rendelkezik gasztrobloggal, ő mégis két remek receptet küldött nekem. Az első
egy igazi házi langalló sok-sok tejföllel, szalonnával és hagymával! Györgyi
langallója annyira íncsiklandozó volt, hogy pár napja mi is megálltunk
Vigándpetenden a híres langallózónál és jómagam is befaltam egy tisztességes
adagot, megspékelve egy halom lilahagymával és kacsatepertővel! J
Györgyi második
receptje a bográcsban készült slambuc volt, ami egy remek fogás a Hajdúságból!
Jómagam is számtalanszor ettem ezt az ételt, lévé a Párom nagyszülei szintén a
Hajdúságban élnek, így bátran állíthatom: ez a lebbencstésztás finomság erősen
hajaz „közeli rokonára”, a paprikás krumplira, mégis ezerszer finomabb!
a már a sós
ételeknél tartottunk következzen most egy igazán finom egytálétel, mégpedig Méz
és olíva konyhájából a juhtúrós krumpliganca. A krumpliganca egy igazi falusi
eleség, melynek ízét a kacsazsíron pirított hagyma és a juhtúró adja meg, ehhez
párosul a ganca… Egy pálinkával tökéletes! Vagy kettővel?! J
A csodálatos ganca Esztertől. |
Bár teller-cake a
torták és édes sütemények „anyja”, a mostani SAD-ra mégis egy sós receptet
küldött, ami nem volt más, mint a haluska. A haluska tojásból, lisztből és
sóból gyúrt tészta, de készülhet még főtt, vagy reszelt nyers burgonya
hozzáadásával is. A kifőtt haluskát zsírban gyorsan megforgatjuk, majd egy kis
túróval és tejföllel már kerülhet is az asztalra! Mennyei fogás lehet!
Igazi házi haluska! |
A következő sós étket Jucitól kaptam, aki egy levessel nevezett. Édesanyja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik, így Juci innét hozta el nekünk a szabolcsi káposztás csülkös bablevest. Volt itt minden a hozzávalók között: savanyú káposzta, bab és füstölt csülök! Mit is mondhatnék??? Annyira megéheztem a képei nézegetése közben, hogy egyből el is indultam a tesómhoz, hátha tud valami hasonlót készíteni nekem! J
Egy mennyei leves Jucikától. |
Bár egy tortát
kaptam Szofikától, ő mégsem egy tipikusan édes, hanem meglepő módon egy sós,
főételnek is fogyasztható pulykatortát küldött nekem. Szofikáéknál ez egy igazi
ünnepi eleség, ez készül minden jeles alkalomra, amit meg is tudok érteni,
lévén olyan íncsiklandónak tűnik ez a „tortácska” a képein!
Szofika pulykatortája! |
A sós ételek
táborát erősítette Erika is, aki egy „reform” kapros-túrós lepényt készített.
Az általa küldött recept szintén nagyon elnyerte a tetszésem, hiszen egy igazi
magyaros jellegű ételt készített el egy egészségesebb, reform formában. Biztos
vagyok benne, hogy szuper finom is volt!
Térjünk rá akkor az
édességek sorára és kezdjük egy olyannal, amihez rengeteg gyermekkori élmény
fűz! Ez a sütemény nem más, mint a méteres kalács. Amikor pici voltam,
édesanyám mindig ezt sütötte jelesebb alkalmakra. Jómagam nem emlékszem, hogy
annyira szerettem volna ezt a süteményt, inkább csak az maradt meg bennem
gyerekként, hogy vajon miért kell ilyen furcsán szelni ezt a sütit?! Méteres
kalácsot egyébként a … konyhán innen – kerten túl… szerzőjétől, Ágitól, továbbá
a Sarokkonyha gasztroblog szerzőitől, Hajnitól és Zolitől is kaptam.
Méteres kalács Ágitól... |
A különbség a két méteres között a töltelék volt, hiszen míg Ági hagyományosan puncspudingos krémmel, addig Zoliék egy vaníliás krémmel töltötték! Nekem mindkettő egyformán tetszik és nagyon szívet melengető meglepetés volt, köszönet érte!
.... illetve Zoliéktól. |
Hasonló volt a helyzet a finomságokkal Vikvi és Eszter esetében is. Amíg ugyanis Eszter, a Tűpárna blog szerzője paleosította az almás rétese receptjét, addig Vikvi, az Anyuci készítenél… háziasszonya egy almás rebarbarás rétest készített, méghozzá hájas tésztából.
Az a csodás rétes Vikvitől.... |
Jómagam a jelenlegi diétám miatt inkább a cukor és lisztmentes
verziót kóstolnám meg, de elhatározásom csak addig tartana, amíg Vikvi az orrom
elé nem tolna egy szeletet az ő szuper sütijéből, hiszen az is
ellenállhatatlan! J
....és annak paleo verziója Esztertől. |
Szintén
hasonló receptet kaptam a Konyhavirtuóz oldal gazdájától és Csigabigétől is,
akik mindketten prószát készítettek. Míg előbbi búzaliszttel és
ribizlilekvárral, addig utóbbi a hagyományos kukoricaliszttel és
szilvalekvárral készítette.
Prósza ribizlilekvárral... |
A képek nagyon csábítók, ezt az ételt azonban még sosem készítettem és nem is kóstoltam, mivel a mi vidékükön nem volt népszerű, úgy tudom ennek az édességnek Zala megye a „hazája”. A képek nagyon csábítóak és már annyit hallottam is erről a gyors édességről, hogy biztosan magam is kipróbálom egyszer!
Prósza hagyományosan szilvalekvárral Csigabigétől! |
A prószához hasonló
édességet készített Kisildi is, akitől az édes málé receptjét kaptam. Jómagam
ezt a receptet sem ismertem, bár ahogy a hozzávalókat olvastam hasonlónak tűnik
a császármorzsához, csak egy nagyobb darabban egyben megsütve. Kisildi továbbá
egy édes szőlőöntetet is készített hozzá, hogy ősziesítse a receptet.
Andi, a Napfény és fűszer gasztroblog háziasszonya egy klasszikus szilvalekvárt készített, méghozzá hagyományosan tepsiben, csak úgy jó sűrűre cukor nélkül! Biztosan nagyon fincsi lett, én is szívese megkóstolnám!
Szilvalekvár Anditól. |
Gaby egy igazi különlegességet hozott a játékba, hiszen Vízvári Mariska (1877-1954) színésznő receptgyűjteményéből készítette egy habos almás süteményt. Ez a békebeli édesség elmondása szerint egy kalóriabomba lehet, de bizonyára az íze is bombasztikusan finom! Nem vitás, a századforduló idejéből származó receptek mind aranyat érnek, ez szuper választás volt Gaby!
Szintén egy habos édességet készített Tortafüggő Marisz is, hiszen ő a diós habcsók receptjével rukkolt elő. Elmondása szerint az ’50-es és’60-as évek tájékán, amikor Marisz gyerekeskedett, vidéken nem volt nagy keletje a krémes és bonyolult sütiknek, inkább csak a kalácsok és lekvárral megkent piskótatésztás édességeket készítették vidéken. Gyakoribb volt azonban a habcsók, ami minden jeles napon az asztalra került! S bár Marisz közel 40 év után vette elő a receptet, mégis egy csodás édességet alkotott!
Trollanyu is habos édességet készített, az ő választása a kókuszhabos csigára esett. Elmondása szerint még édesanyja készítette sokat ezt a sokáig elálló süteményt, de sajnos az ő recepteskönyve elveszett, így hosszasan kutakodott a tökéletes recept után, de végül megtalálta és most elhozta nekünk! Érdekesség a recepttel kapcsolatban, hogy a méteres kalácson túl ez a másik olyan süti, amit igazán édesanyámra és a falura emlékeztet engem, mert ő is mindig ezt sütötte nekem pici korom óta, így Trollanyu receptje igazán megdobogtatta a szívemet!
Iza a falusi lagzik egyik népszerű süteményét, a vendégváró szeletet hagyományos receptjét hozta el nekünk, lévén kedves Anyósától kérte el a receptet, aki már számtalan lakodalmat levezényelt már. A képek alapján ebben a sütiben biztos nem csalódunk, nemhiába sütik évek óta a jeles napokra!
Vendégváró szelet Izától. |
Dina a nagymamájától kölcsönzött egy egyszerű, de annál nagyszerűbb receptet, hiszen ő a kakaós lepényt készítette el. A csodásan puha kakaós tésztát nem csupán baracklekvárral, de egy kis pudingos krémmel is megtöltötte, megkoronázva művét! Igazán íncsiklandó lett Dina! J
Hédi, az Ízharmónikus gasztroblog gazdája egy igazi őszies sütivel rukkolt elő, hiszen ő egy sütőtőkös sütit késztett. A sütőtöktől senki ne ijedjen meg, attól csak csodás narancsos árnyalatú és igazán pihe-puha lesz a sütemény, a sütőtök ízét nem érezni. Mindezt egyébként jómagam is alátámaszthatom, hiszen még múlt ősszel hozott az amerikai szomszédom egy ilyen tökös sütit nekem, ami mennyei volt, bár nem volt ilyen csinosan cukormázzal díszítve, ahogy azt Hédi tette!
Tökös süti Héditől. |
Márti, a hogymetudjuknézni blog gazdája egy igazi falusi különlegességet küldött, melyet nagymamája készített a régi időkben. Az édes egytálétel alapja a házi szélesmetélt, melyet házi szilvalekvárral és vajjal kell összeforgatni és forró sütőben kisütni. Mennyei finomság lehet, jómagam is megkóstolnám ezt a számomra eddig ismeretlen finomságot!
Az igazi falusi édesség "hogymegtudjuknézni" konyhájából. |
Brigi, a Koskacukor
szerzője egy remek túrófánk receptet küldött nekem, csak úgy még frissiben
melegen, egy kis fahéjas porcukorral! Elmondása szerint a túrófánk lekvárral,
vaília-, vagy akár gyümölcsöntettel is megállja a helyét, de bizonyára csak úgy
magában is mennyei!
Túrófánk Koskacukortól. |
Piroska a hagyományos népi konyha egyik fontos és könnyen hozzáférhető alapanyagának a túrót tartja, így ő egy túrós reszelt süteményt küldött a játékra. Még jómagam is emlékszem, amikor a régi időkben a falunkban minden reggel kihajtották a teheneket a mezőre, este pedig már lehetett is szaladni a szomszédba a friss házi tejért. Mára ez a szokás néhány helyen újra felelevenedett és jónéhány ismerősöm foglalkozik ismét házi sajt, vagy túró készítéssel. Ráadásul a túró az egyik kedvenc alapanyagom, így Piroska választása ezért is remek volt!
Ildikó, a régi szoszédom igen jó
szakácsnő és olyan süteményeket készül, amik etetik magukat! Bár Ildikónak
nincs blogja, mégis elküldte az egyik kedvenc receptjét, melynek készítését még
a nagymamájától leste el, így a recept körülbelül 60-70 éves lehet. Az általa
küldött lúdláb kockát már jómagam is kóstoltam, egyszerűen fantsztikus!
Ildikó lúdláb kockája. |
Évától, a Takarékos konyha háziasszonyától egy olcsó és gyorsan elkészíthető sütemény receptjét kaptam, hiszen ő a nagymamájától ellesett szalakális aprósüteményt küldte a játékra. A süti tésztája és díszítése is igen egyszerű, Éva egy kevés cukros dióval díszítette a sütit, a régi hagyományoknak megfelelően. Elmondása szerint a süti egyszerűsége okán is igen népszerű része volt a falusi ebédeknek, gyakran került a húsleves mellé az asztalra. (Update: Évától ezúton is elnézést kérek, amiért elkevertem a receptjét, de végül csak felkerült ide a munkája!)
Végezetül Mariann Süteményével zárnám a sort, ugyan eredetileg Debrecenben gyerekeskedett és szoros kapcsolatot ápolt a Hajdúsággal, mára azonban egész messzire repítette a sors, hiszen az USÁ-ban él. Mindez nem gátolta abban, hogy kutasson gyermekkori emlékeiben és el is küldte nekem a házi disznózsírból és túróból készült, szilvalekváros csacsifüle receptjét. A csacsifüleket még forrón porcukorba forgatta, ettől lettek ilyen íncsiklandóak ezek a falatnyi édességek! Mariann, neked külön köszönöm ezt a remek receptet!
A szalakális sütemény és Éva nagyszülei. |
Végezetül Mariann Süteményével zárnám a sort, ugyan eredetileg Debrecenben gyerekeskedett és szoros kapcsolatot ápolt a Hajdúsággal, mára azonban egész messzire repítette a sors, hiszen az USÁ-ban él. Mindez nem gátolta abban, hogy kutasson gyermekkori emlékeiben és el is küldte nekem a házi disznózsírból és túróból készült, szilvalekváros csacsifüle receptjét. A csacsifüleket még forrón porcukorba forgatta, ettől lettek ilyen íncsiklandóak ezek a falatnyi édességek! Mariann, neked külön köszönöm ezt a remek receptet!
Lekváros csacsifüle az USÁ-ból! |
Zárszónak engedjétek meg nekem, hogy
mindenkinek megköszönjem a részvételt, a kedves leveleket és a csodás fotókat,
hiszen számos olyan édes, vagy sós receptet küldtetek nekem, amiből bátran
szemezgethetek, ha egy kis „hazai” ízvilágra vágynék itt a messzi és hideg
északon! Mielőtt még elfelejtem a stafétát egy szintén kishazánktól távolabbra
szakadt bloggerinának, Szofikának adnám át, hiszen a pulykatortáján akkorát
nevettem, mint még soha! Szofika, kívánok neked legalább annyi örömöt a 19.
fordulóval, mint nekem volt a mostanival, én biztosan jövök játszani ismét!
Szép napot nektek, ildiKOKKI
szép felhozatal, jó összefoglaló, gratulálok!
ReplyDeleteKöszi szépen, nagyon sok szuper recept érkezett!
DeleteKöszönjük az összefoglalót! Igazán jó volt végignézni és végigolvasni a bejegyzéseket. Sokat ismertem is közüle, hiszen csak a gyermekkorára kell visszaemlékezni az embernek.
ReplyDeleteEz így igaz, de nagyon jó volt nosztalgiázni!
DeleteCsodálatos összefoglaló, igazi finom ízekkel. Most szeretnék újra kislány lenni és visszarepülni az időben, legalább 1 napra:) Köszönöm a játékot és az összefoglalót is:)
ReplyDeleteTrollanyu neked külön köszönöm, mert annyira betalált a recept, amit választottál! Nekem csupa szép emlékeket hozott vissza és sok olyan receptet kaptam, ami "már kellett"!
DeleteNagyon jó látni a régi falusi recepteket. Remekül csokorba szedted. Még egy pár eszembe jutott, amit én is készítek. Táska, vagy görcs leves, a krumpli tokány, a csirás galuska, kapros puliszka golyók.... Hát lehetne még folytatni. Köszönjük neked, a fáradságot, a tartalmas össze foglalót. Üdv,Olgi néni.
ReplyDeleteOlgi néni ksözönöm, disznóvágáson pont lesz mangalicánk is és készül is pogi!
DeleteNagyon jó és kimerítő összefoglalót kaptunk! Köszönjük szépen a játék levezénylését és a belefektetett munkát! :)
ReplyDeleteHát meg kell mondjam, kicsit féltem az összefoglalótól, de végül 2 délután alatt összejött! :)
DeleteIldikó, jó háziasszonya voltál a játéknak, és frappáns összefoglalót írtál róla!
ReplyDeleteKöszönöm a munkádat, és a játékostársaknak is a jó recepteket!
Én köszönöm, hogy te is részt vettél! nekem nagyon emlékezetes marad!
DeleteNagyon sok jó, számomra ismeretlen recept került terítékre. Viszem is őket kipróbálásra:-)
ReplyDeleteKöszönjük a játékot Ildikó és a csodás összefoglalót!
Én köszönöm, hogy részt vettetek, szuper volt az a méteres! :)))
DeleteDe jó! Sok finomságot találtam, amit muszáj elkészítenem! Köszi a játékot! :)))
ReplyDeleteNekem is hasznos volt, végre egy helyen sok szuper recept!
DeleteRemek receptek és remek összefoglaló, jó játék volt! :)
ReplyDeleteKöszi szépen, nekem tetszett a madarad! Erről van nálad részletes leírás, pl. a töltöttről?
DeleteTöltöttet én még nem készítettem, de ha fogok, szólok ;)
DeleteFeltétlenül, mert annyira szép lett!
DeleteMilyen jó sok finom recept egy csukorékban, párat nem is ismertem. Köszönjük a játékot, szép összefoglaló! :)
ReplyDeleteKíváncsian várom a következő forduló kiírását. :)
Köszönöm, hogy részt vettél, biztos jó lesz a következő is!
DeleteÉn is örülök, hogy játszottam és számomra új recepteket olvashattam!:)
ReplyDeleteUgye, pedig milyen ismert receptnek gondoljuk ezeket, aztán ha meg kéne sosincs meg! Most legalább egyben van!
DeleteSzuper ötlet volt, gratulálok hozzá még egyszer, és az összefoglalódhoz is!
ReplyDeleteKöszi szépen és a részvételt is!
DeleteIldikó a tegnapi napon írtam itt bejegyzést hogy sajnálattal vettem észre hogy a jelentkezésre elküldött süteményem nem szerepelt a felsoroltak között.
ReplyDeleteÉva, ide írtál, mert én nem látom! Mit küldtél nekem, azt megkérdezhetem? Megnézem az e-mail fiókom, hátha véletlenül kifelejtettem.
DeleteTovábbá az e-mail címed is írd, meg, az alapján is megnézem, de így első böngészésre nem találom...
DeleteIde teszem a linket:http://takarekoskonyha.blogspot.hu/2013/09/szalalkalis-aprosutemeny.html az e-mail:dobany.eva@freemail.hu
ReplyDeleteAnnyira bántott hogy nincs a sorban hogy éjszaka nagymamámmal álmodtam, az Ő sütijét csináltam!
Megnéztem a teljes fiókomat és ez az e-mail bizony nem érkezett meg. Sajnálom, de sehol nem találom a leveled, még a törölt vagy spam üzenetek közt sem. Azért ezt a bejegyzést amint lesz időm frissítem a fotóddal és a munkáddal!
DeleteMikor elküldtem neked még válaszoltál is a levelemre!
ReplyDeleteAkkor mindenképpen elnézést kérek, biztosan akkor véletlenül kitöröltem. A lényeg, hogy javítom és kerül is be rögtön az anyag az összefoglalóba!
DeleteÉva, most a kimenő postám is megnéztem és ott sincs semmi... Teljesen eltűnt nálam minden, ami tőled jött, avgy neked ment. :( Azért gyorsan javítottam mindent és a te recepted is bekerült ám! :) Utólag is köszönet érte!
DeleteNagyon klassz volt a játék; köszönöm! Csodás ez az összefoglaló! Nagy gratula! :D
ReplyDeleteKöszi szépen, tényleg szuper volt! Már itt is az új forduló, arra is lehet jönni Szofikához!
DeleteIldi, szuper az összefoglaló! :) Megint nyugtáztam, hogy milyen fantasztikus a magyar falusi konyha :) Köszönöm a játékot! :D
Delete