Avagy hogyan készíthetünk gyorsan és olcsón nagggyon finomat?! J
Az utóbbi időben
nagyon megkedveltem a jó kis vajas omlós tésztákat, így egyre szívesebben sütöm
őket. Az ilyen tésztának számos előnye van, kezdve attól, hogy napokkal előtte
is be lehet gyúrni, ráadásul az igen kis mennyiségtől az egészen nagy adagig
bármennyit készíthetek belőle. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy költségeit
tekintve ez egy igencsak pénztárca-kímélő édesség, ráadásul ha csak 1 szem
kekszet eszel meg, még nem omlik össze egy diéta sem! J
Továbbá a most
következő recept nagyon csokis is, hiszen a krém nagy része tej- és étcsoki, így ez
a recept csokirajongóknak lett kitalálva! (A recept egyébként PralinéParadicsomtól származik.) Az bizonyos, hogy a frissen elkészült kekszecskéket
már dobozba sem érdemes tenni, hiszen a krémtől a keksz gyorsan felpuhul (1-2 óra) és hamar
fogyasztható is, így az összes keksz pár óra alatt elfogy majd… Miután elkészültem a keksszel ez nálunk is így volt, hiszen a Párom kettesével
pusztította őket, csak az maradt másnapra, amit eldugtam előle! J
Hozzávalók: (Kb.
15-20 db duplakekszhez.)
(1) Tészta:
90 g liszt
30 g étkezési
keményítő
30 g kakaópor
90 g vaj
50 g porcukor
1 tojássárgája
1 csapott tk
sütőpor
1 tk vaníliapor,
vagy vanília kivonat
1 csipet só
(2) Krém:
60 g ét- és
tejcsoki vegyesen (Ha csak tejcsokiból készítjük, akkor 30 g tej is elég!)
40 g tej
1 tk vaj
1 tk vaníliapor,
vagy vanília kivonat
1 tk méz
¼ tonkabab (Elhagyható, enélkül is mennyei lesz,
de én nem bírtam ellenállni és reszeltem egy keveset a krémbe! J
)
(3) Díszítés:
3 kocka fehércsoki
A csokikrém... |
A tészta
összeállítása:
A száraz
hozzávalókat (liszt, keményítő, porcukor, kakaópor) egy mélyebb tálban összekeverjük,
majd hozzáadjuk a sütőport, a vanília kivonatot (nálam ez vaníliapor volt) és
egyenletesen eloszlatjuk. Végül belekockázzuk a vajat, amit elmorzsálunk a száraz
hozzávalókkal, majd hozzáadjuk a sárgáját és egy puha omlós tésztát gyúrunk. A
tésztát egy órát, vagy akár egész éjszakára is hűtőben pihentethetjük.
A keksz
megformálása és sütése:
A tésztát
elfelezzük és kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd hagyományos kisebb
linzerszaggatóval – 4 cm átmérőjű volt az enyém – kiszaggatjuk a kekszek alját (A).
Ezután kinyújtjuk a tészta másik felét és kiszaggatjuk a kekszek tetejét a
lyukas-közepű kiszúróval (B). Végül a nyers kekszeket sütőlemezre tesszük és
előmelegített 180°C-os sütőben 10-12 perc alatt kisütjük (C-D). (A sütésnél ne várjuk
meg, hogy a kekszek széle vagy alja egy picit is sötétedni kezdjen. Ha ezt egy
kekszen is észrevesszük, már vehetjük is ki a sütőből a tepsit!)
A kekszek. |
A krém:
A tejet, mézet,
vaníliaport és a vajat egy tálba szedjük és mikróban addig melegítjük, amíg a
vaj elolvad és a tej meleg nem lesz (A). Ezután hozzáadjuk a csokikockákat és 1-2
percet állni hagyjuk a keveréket, hogy a csoki átvegye a tej melegét és olvadni
kezdjen (B). Végül a krém mehet vissza a mikróba, majd keverjük újra át, amíg a
csoki teljesen fel nem olvad. Ezt a műveletet addig folytassuk felváltva, amíg
a csokikrém teljesen homogén nem lesz és nem lehet látni a krémben apró
csokiszemcséket (C-D)! (Aki tonkababot tenne krémbe, az a teljesen kész és homogén
krémbe reszeljen egy keveset!) Végül a krémet tegyük egy órára hűtőbe és már
tölthetjük is a kekszeket!
Díszítés és a keksz
összeragasztása:
A lyukas kekszeket
egy sütőpapírra szedtem és egy zacskó segítségével olvasztott fehércsokival
csíkoztam. Csíkozott kekszeket fél óráig hűtőben pihentettem, majd
összeragasztottam a kekszek alját és tetejét a krémmel. (A sütőpapíron landolt fehércsokit ne bánjuk, hiszen ha megszilárdult a csoki könnyen leválasztható a sütőpapírról és újra felhasználható lesz!)
Tipp: Elég
az alsó kekszek közepére nyomni egy kisebb krémkupacot, ugyanis ahogy rányomjuk
a felső kekszet, az szétnyomja a krémet!
Vélemény a
receptről:
A tészta nagyon
könnyen elkészíthető és jól süthető, ráadásul nagyon kakaós is lesz! A krém nem lesz
émelyítően édes, ha fele tej-és fele étcsokiból dolgozunk, de mégis szuperül harmonizál
a tésztával. Nagy család és sok gyerek esetén érdemes duplázni az adagot, így
talán kitart a keksz és nem fog el 5 perc alatt a készlet! J
Szép napot, ildiKOKKI
A csodálatos csokis keksz! |
Húh, de jól néz ki! Csodaszép! :)
ReplyDeleteKöszi szépen, fincsi lett nagyon, érdemes megpróbálni!
DeleteNagyon szépségesek ezek a kekszek, szívesen megkóstolnám!
ReplyDeleteKöszi, majd a következő sütésből küldök fénypostával! :)
Delete