Hiszen sajttortában is a pöttyös az IGAZI! J
A sajttorták mindig is közel álltak
szívemhez, bár eddig nálam főként jobbára vagy gyümölcsös, vagy natúr formában
készültek. Néhány hete azonban egy szuper pöttyös sajttorta fotójára bukkantam,
aminek végül a receptje is meglett. A sajttortát eredetileg egy gyerekzsúrra
készítettem el, ahol a pöttyök nagy sikert arattak! J
A sajttorta titkáról és készítés részletes
menetéről bővebben az áfonyás sajttorta című bejegyzésemben olvashattok, most főként
a pöttyökre fogok koncentrálni! J Egyébként a pöttyös torta elkészítése
kb. 5 perccel hosszabb, mint egy hagyományos sajttortáé, ráadásul csak egy fél
tábla étcsoki kell hozzá... Lássuk is a receptet!
Hozzávalók: (22-cm-es piteformához)
200 g darált édes keksz (lehetőleg NE háztartási, hanem zsírosabb fajta, pl. zabkekszek) + 2 ek kakaópor
5 dkg olvasztott vaj
1 doboz mascarpone (250 g)
1 dobot 20%-os tejföl (150-250 g)
2 tojás sárgája
3 ek keményítő
4-5 ek porcukor
1 citrom reszelt héja+ ½ citrom leve
1-2 tk vanília aroma, vagy 1 késhegyni vanília
őrlemény
5 dkg étcsokoládé
A
tészta összeállítása:
A kekszet kávédarálóval
ledaráltam, majd egy kis tálban hagytam néhány órára szikkadni. A darált
kekszhez kevertem a kakaóport (A) és az olvasztott vajat (B) és néhány percet
állni hagytam a keveréket, hogy a keksz jól megszívhassa magát (C). Ezután a
kekszes alapot a piteformába öntöttem és egy kanál, végül pedig a kezem
segítségével alaposan belenyomkodtam és tömörítettem a formába. Végül a tészta
tetejére egy papírtörlőt terítettem és felitattam a felesleges zsirdékot (D).
Így készül a kekszes alap. |
A krém összeállítása:
A mascarponét és
tejfölt, a tojások sárgáit, a porcukrot, a citromhéjat és annak levét egy tálba
öntöttem, és szép simára kevertem. Végül hozzáadtam a 3 közepes evőkanál
keményítőt és alaposan elkevertem a krémet. Ekkor hagytam pár percet pihenni a
sajtkrémet, egyrészt, hogy a porcukor is felolvadjon, másrészt, hogy a
keményítőszemcsék is jól megszívják magukat folyadékkal.
Ezután a krémet
elosztottam ¾- ¼ arányban, majd a krém ¼ részét egy külön kis tálba mertem,
ehhez jön majd az étcsoki! Az étcsokit mikróban felolvasztottam (A1),
majd hozzákevertem egy evőkanálnyi krémet (A2), amit alaposan
elkevertem a hőkiegyenlítés miatt (B). Végül ezt vegyítettem a maradék, csokis
résznek félretett sajtkrémhez.
natúr, fehér sajtkrémet
a kekszes alapra öntöttem. Az étcsokis sajtkrémet egy simalyukú cukrászzsákba
szedtem (8-as cső, kb. 4-5 mm átmérőjű sima lyukkal a végén), majd kívülről befele haladva kis csokis köröket
nyomtam a natúr sajtkrémre. Ezek a csokis halmok a sütés közben belesüllyednek
majd a fehér krémbe, lévén a sűrűségük nagyobb, mint a fehér krémé. Lehetőség
szerint hagyjunk helyet a csokipöttyök között és inkább pici pöttyöket
készítsünk, mintsem nagyokat!
Megjegyzés:
Nekem azért is
lettek ilyen nagyon a pöttyök, mert félreolvastam a receptet és nem a krém ¼-éhez,
hanem a krém feléhez kevertem a csokit, így a csokis krémem fele megmaradt.
Kétségbe persze nem estem, volt még egy kevés maradék kekszem és egy minipite
formám (12 cm átmérőjű), amiben meg csináltam egy mini csokis sajttortát is,
íme! J
(A lényeg, hogy a pöttyös torta esetben pötttyökhöz tényleg kevés csokis krém
kell és pici kis csokipöttyöket kell csinálni viszonylag távolabb egymástól!)
A sütit 160°C-os
előmelegített sütőbe toljuk, melynek egyik sarkába egy befőttes üvegbe vizet
állítottunk. (Erre azért is van szükség, mert magasabb páratartalom mellett a
sajtkrém biztosan nem reped szét.) A sajttortát kb. 45-50 percig sütjük ezen az
alacsony hőfokon mindaddig, amíg a torta széle aranybarna nem lesz.
A pöttyös torta és a kimaradt krémből készült mini csokis sajttorta együtt sült! |
Nagyon fincsi és
egyedi megjelenésű süti, amit 20 perc alatt össze lehet dobni. A pöttyözésre
figyelni kell, de ha tényleg pici pöttyöket nyomunk, akkor semmi gond nem lehet
majd! Gyerekzsúrokra tökéletes meglepetés, próbáljátok ki ti is! J
Szép napot, ildiKOKKI
Szép napot, ildiKOKKI
Nagyon szép lett! Biztos finom is! :)
ReplyDeleteKöszi, nagyon fincsi így, egéri kipróbálni! Nekem egyébként a mini csokis is ízlett!
DeleteNagyon guszta és csudi finom lehet! Gratulálok! (Y)
ReplyDeleteKöszi szépen! Tényleg fincsi volt! :D
DeleteEz (is) nagyon tetszik!
ReplyDeleteKöszi szépen a dícséretet!
Delete