Variációk egy témára szilikon és polikarbonát formában….
Mostanában elég érdekesen
alakultak a napjaim, ugyanis egy csodás magyar nyár után ősszel ismét
hazatérhettem, lévén lassan befejezem a doktorképzést, majd hivatalosan is Dr. ildiKOKKI leszek! A számos formális hazai teendők egyike volt a doktori
kutatatásaim bemutatása szabadelőadás formájában, amit egy kellemes kis fogadás
követett. Itt azért próbáltam nem „meghazudtolni” önmagam, így gondoltam
készítek minden vendégnek egy kis bonboncsomagot ajándékba.
A csomag annyira tetszett és
ízlett mindenkinek, hogy utána nap, mint nap bonbonokat gyártottam otthon, de
egyáltalán nem bántam! J A legnagyobb sikert a
karamellás bonbon aratta, de akadt olyan vendég is, aki mind a 4-féle édességet
(Bounty-kocka, mogyorós trüffel, tonkababos csokikrémmel töltött macaron,
karamellás bonbon) egyszerre
befalta! Szóval nekem nagy öröm volt ez átélni, amit egy közös bonbonozás
koronázott meg a volt kollegákkal! J J J
A sok hazai öröm után gondoltam aktuális már a
bloggal is „dolgoznom” egy kicsit, így megfogadtam, hogy elkezdem összegyűjteni
a bonbonos tapasztalatokat, leírni az eddig megtanultakat, hiszen semmi
ördöngösség nincs a dologban! Bonbonozni egyébként kis költségvetésből is
lehet, hiszen egy szilikon forma, meg egy-két tábla csoki viszonylag kis
befektetés, de annál nagyobb öröm lesz a végeredmény! Ha a csokizó-kedv
megmarad, akkor érdemesebb beszerezni a kicsit költségesebb polikarbonát
formát, de ez úgyis csak egy következő lépés mindenkinek… Lássuk is, hogyan
készültek akkor a karamellás bonbonok, elsőként szilikon, majd polikarbonát formában!
Hozzávalók a bonbon
korpuszhoz (a külső burokhoz):
15-20 dkg étcsokoládé + a
csoki tömegéhez viszonyítva 1%-nyi kakaóvaj (Két tábla, vagyis 200 g csoki
esetén ez ugye 2 g lesz. Én a Food-Pack-nél vásároltam.)
A csokoládé minősége:
Szilikon formába akármilyen
jó, abból könnyű kipattintani. Polikarbonát forma esetén min. 50-70%-os, JÓ
minőségű étcsokit használjunk!!! A legegyszerűbben elérhető ilyen minőségű
étcsokit Magyarországon a Boci gyártja, én otthon azt használom. (Itt
Finnországban meg egy Fazer 70%-os étcsokit.)
Töltelékek:
Mindkét töltelék alapja a sűrített tejből készült karamella, melynek
elkészítését itt találjátok! Tipp: Aki csak tubusos tejet tud venni, az
tegye át egy dunctosüvegbe és abban főzze a karamellát. Jómagam a konzerveset is
abban főzöm, mert szeretem követni a folyamatot és néha átkeverni a krémet!
(1) Kávékaramellás töltelék:
75-100 g karamella
1 cs instant kávé (2-3 g)
1-2 ek tej, vagy főzőtejszín
(2) Vaníliás-karamella töltelék:
75-100 g karamella
1 rúd vanília
1 nagyobb csipet só
A csoki temperálása:
Az étcsokit megolvasztom és
temperálom. Régebben a „beoltásos” technikát használtam, melyről bővebben
Praliné Paradicsomnál és Bonbon mániánál olvashattok. Mára azért rájöttem, hogy
megy ez egyszerűbben is. (A technikát egyébként Bárdos Péter tanította nekem,
aki hetente ír kenyeres és bonbonos jegyzeteket a facebook oldalamra! J )
Az egyszerű temperálás
lényege a következő: A csokit 45°C-ig olvasztom, majd 35°C-ig visszahűtöm
alaposan kevergetve. Ekkor hozzáadom az apróra vágott, vagy porított kakaóvajat
és megvárom, hogy az is beleolvadjon. Ekkorra a csoki kb. 31-32°C-osra hűl és már
lehet is vele dolgozni! Ezzel a módszerrel mindig sikerül egy lábosban szépen
letemperálni a csokit, úgy, hogy semmi kakaóvaj, vagy csokidarab ne legyen a
kész csokiban!
A bonbonhüvely készítése
szilikon és polikabonát formában:
Lényegében a módszer mindkét
típusú forma esetén teljesen egyforma. A formákat színültig töltjük csokival és
eszeveszettül csapkodni kezdjük az asztalhoz, hogy minél több légbuborék
távozzon az olvasztott csokiból. A folyamat után a formát megfordítjuk és a
felesleges csokit leöntjük, majd egy csokispaklival, vagy szilikon forma esetén
habkártyával a felesleges csokit lehúzzuk a formáról. Ekkor kb. 10 percre a
formát hűtőbe tesszük, hogy a korpusz megszilárduljon.
A töltelékek:
A vaníliás-karamellás
töltelék készítése pofon egyszerű, hiszen miközben készül a karamella,
félidőnél beledobunk egy kettéhasított vaníliarudat a sűrített tejbe. A további
főzés során, mikor ellenőrizzük, hogy a karamellánk milyen állapotban van
apránként lehet hozzáadni a sót, hiszen úgyis kóstolunk. Ezt azért is érdemes
így apránként, folyton ellenőrizve végezni, mert a karamella íze még
folyamatosan változik, az édesség fokozatosan karamellás ízbe megy át.
(Hozzávetőlegesen én annyit
mondanék, hogy legutóbb egy 720 ml-es duncos üvegem volt színültig sűrített
tejjel, amihez a 3. órában adtam a karamellát, ezután a maradék 3 órában
óránként 1-1 teáskanál sót is. Szóval kell bele a só, attól ne féljen senki,
mert ez domborítja ki a karamell ízt még határozottabbra!)
A kávékaramellás töltelékhez a kávéport
feloldjuk egy kevés tejben, vagy tejszínben, majd hozzákeverjük a karamellhez.
Ha nehezen tudnánk összekeverni a két hozzávalók, kicsit mikróban
rámelegíthetünk, hogy könnyebben keveredjen.
A bonbon összeállítása:
A karamell krémet egy
műanyag zacskó segítségével a bonbonhüvelybe töltjük, majd lezárjuk az
újramelegített csokoládéval. Néhány percre újra hűtőbe tesszük a szilikon, vagy
polikarbonát formákat, majd kipattintjuk a kész bonbonokat.
További tippek:
Lehetőség szerint a korpuszt
mindenképpen étcsokival készítsük! A karamellába keverhetünk további magokat
(pl. mandula, kesdudió), vagy egy tejcsokiganázs réteget is tehetünk a
karamellréteg alá, vagy fölé.
Összességében ez egy szuper
fincsi, de mégis egyszerű és gyorsan elkészíthető bonbon, mindenkinek csak
ajánlani tudom! J
Szép napot nektek, ildiKOKKI
Kávékaramellával töltött bonbonok! |
Ildi, Te bonbon készítésből is ledoktorálhatsz, mert nagyon megy neked!
ReplyDeleteNagyon csinos kis csomagokat csináltál a volt kollégáidnak, elhiszem, hogy örültek neki.
Hát, azért van még hova fejlődnöm! :) Majd ha olyan gyakorlott és ügyes leszek mint Te a tortázásban, akkor megnyugodtatok! :) Egyébként karácsony előtte mézeskalácsozást tervezünk a volt kollegákkal, szóval őket sem hagyom el teljesen, mivel az egyikük kitalálta, hogy csináljunk sok házikót! :) Te azt próbáltad már? Nekem csak egy Adventi-koszorú próbálkozásom volt egyszer életemben...
Delete