Avagy hogyan készítsünk különleges szilveszteri pogácsákat?
A karácsonyi
időszak alatt idén Magyarországon voltunk, így közel két hetet tölthettem a
rokonságnál ide-oda utazgatva. Az utolsó állomásom Szolnokon volt édesapámnál,
ahol a beszélgetések alatt készült el ez a nagyon látványos szilveszteri
finomság. A „szilveszteri
malacka” receptjével már több helyen is találkoztam, azonban nem szerettem
volna sem túrós, illetve krumplis pogácsa recepteket készíteni.
Helyette inkább
egy puha tejfölös pogácsa receptet készítettem el, amit Lejtényi-Waldhauser
szerzőpáros Rongyosrétes c. szakácskönyvében (237. o; Hírhozó Kft.) találtam. A recept nagy
előnye, hogy igazán puha pogácsát kapunk, amit készíthetünk sütőporral, vagy
élesztővel is. Én most a sütőporos verzió mellett döntöttem, de biztosan ki
fogom próbálni az élesztős verziót is. J Lássuk a receptet!
Hozzávalók: (12 db malackához)
(1) Tészta: (2) Díszítés:
20
dkg liszt néhány
szem egész feketebors
10
dkg vaj, vagy margarin 1 tojásfehérje
1
tojássárgája fogpiszkáló
(az orrlyukakhoz)
1 dl tejföl
1 tk só, 1 tk őrölt
feketebors
1 tk sütőpor (A
recept szerint készülhet 2 dkg élesztővel, amit a tejfölbe kell morzsolni.)
Az átszitált
lisztbe elkeverjük az őrölt feketeborsot, sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk
benne a margarint. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, végül ezt is
belekeverjük a tésztába és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Abban az esetben,
ha a malacok élesztővel készülnek, azt morzsoljuk a tejfölbe egy teáskanál
cukorral együtt, majd így gyúrjuk össze a tésztát.)
A tésztát minimum
egy órát, vagy egy éjszakát is pihentethetjük a hűtőben, majd nyújtsuk ki 3-4
mm vastagra. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a fejeket, majd egy
kisebbel az orrokat, amit egy kevés tojásfehérjével a fejecskékre ragasztunk.
Végül a maradék tésztából vágjunk kisebb háromszögeket, amit szintén
tojásfehérjével ragasszunk a fejekre. Ezután nyomjuk a feketeborsot a szemek
helyére, majd szúrjuk ki az orrlyukakat egy fogpiszkáló segítségével.
Sütés:
A sütés előtt
kenjük le a malackákat tojásfehérjével, majd pihentessünk néhány percig. Végül
toljuk be a 180°C-os előmelegített sütőbe és süssük őket pirosra kb. 10-15 perc
alatt. Hagyjuk a pogácsákat kihűlni a sütőlemezen, majd akár melegen is
fogyaszthatjuk, vagy elvihetjük a szilveszteri házibuliba! J
Nagyon helyes, vidám malackfejeket kreáltál!
ReplyDeleteKöszi szépen! Ráadásul végre sikerültek is, nem úgy mint a korábbi pogijaim... Azok ddig mind csúfos véget értek, de ez végre jó lett! :)
DeleteMost készítettem el, ment a hűtőbe és holnap sütöm. Élesztős verziót választottam, majd jövök a beszámolóval. A malackák orrlyukába benne hagyjam a fogpiszkálót sütés alatt? Ha csak kiszúróm nem fog sülés közben eltűnni?
ReplyDeleteHolnap ezzel a malackákkal kívánok a családtagoknak BÚÉK-et!
Köszönöm szépen az ötletet és receptet és neked is Boldogságban és sikerekben gazdag új évet kívánok!
És annak is nagyon örülök, hogy lassan lapozhatom a naptáradat, ami első perctől kezdve felkerült a falra a konyhába és ahányszor meglátogat anyukám mindig végig lapozza és elcsodálkozik a finom sütijeiden és a szép képeiden. :)
Kedves Brigi! Legközelebb én is az élesztő verziót fogom sütni, már tudom is milyen alakja lesz! A képeidet látom, küldd ám el, felrakom az olvasói sütik közé! :)
DeleteA következő évre kívánok nektek jó egészséget, gazdagságot és boldogságot! Anyukádat ismeretlenül is üdvözlöm, puszi!