Mert a hólaszti igenis karácsonyi süti (is)! J
Hólabda! J |
A
hólabda gyermekkorom egyik kedvenc sütije, amit mindig a tesóm csinált az
ünnepekre. A legszebb emlékem erről a sütiről az, hogy anno egyben gyömöszöltem
be a hatalmas labdacsokat, ráadásul vagy 3 db-ot is képes voltam megenni egyszerre.
J
Nem is értettem annak idején, hogy miért is kell Karácsonyra mást is sütni,
mint hólabdát, hiszen ebből kellene inkább többet készíteni, elvégre a többit
én úgysem szeretem annyira!
Az
is különleges volt nálunk, hogy a hólabda tetejét is ugyanúgy krém fedte, mint
az oldalát, vagyis nálunk ez a süti soha nem is volt „lecsokizva”, tényleg csak
egy nagy fehér kókuszos labda volt. Emlékszem, mikor már idősebb lettem, én is
be lettem fogva a hólabda gyártásba, lévén ha már folyton megeszem a többek
elől, akkor segítsek is elkészíteni. J
Az
utóbbi években aztán már közösen sütöttük az ünnepekre ezt a sütit, sőt, tavaly
egy hólabda torta is készült az ünnepekre a tesóm jóvoltából. Idén úgy
gondoltam, hogy kipróbálom a csokival díszített verziót, de kóstolás után
rájöttem, nekem továbbra is a hagyományos tiszta fehér hólabdacs az igazi!
Azért nektek megmutatom az ünnepi díszbe öltöztetett csokidíszek titkát, hátha
valaki úgy szereti jobban!
Hozzávalók:
(Kb. 30 nagyobb süteményhez.)
(1)
Tészta: (2)
Krém:
8
egész tojás 5 dl tej
40
dkg porcukor 5 ek liszt
3
ek kakaópor 20 dkg vaj
25
dkg liszt 25 dkg porcukor
½ cs sütőpor 1
tk vanília kivonat
1
tk vanília kivonat (3) Díszítés:
1
csipet só 6-8
dkg kókuszreszelék
½
citrom reszelt héja 50 g étcsokoládé + 1-2 kocka
fehércsokoládé
A tészta összeállítása
és sütése:
A
tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjéből egy csipet sóval szép habot
verünk. A tojások sárgáját a porcukorral egy másik nagyobb edényben fehéredésig
habosítjuk, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot és a citromhéjat. Végül
forgassuk bele az előre elkevert maradék száraz hozzávalót (liszt, kakaópor,
sütőpor), illetve óvatosan, több részletben a tojásfehérjét is. A tésztát 180°C-on 20-25 perc alatt készre
sütjük. Ne feledjük a tűpróbát!
A krém:
A
lisztből és tejből egy sűrű, pudingszerű krémet főzünk, majd időközönként
átkeverve lehűtjük. Amíg a pudingos alap hűl, addig a vajat
alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és ezzel is jól elkeverjük.
A főzött krémet és a kihabosított vajat csak akkor keverjük össze, ha mindkettő
azonos hőmérsékletű, különben a krém kiikrásodik! (A krémet tovább
gazdagíthatjuk 4-5 dkg kókuszreszelékkel is!)
A sütemény
összeállítása:
A
kihűlt tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd az így kapott korongokat
kettévágjuk. A tésztakorongokat a krémmel összeragasztjuk, illetve körbe is bekenjük, végül kókuszreszelékbe forgatjuk.
Díszítés:
A sütemény tetejét olvasztott étcsokoládéval díszítjük, amit megbolondíthatunk különféle fehércsokoládé mintákkal is! A csinos kis karácsonyi csokidíszítés a következő módon készült:
Díszítés:
A sütemény tetejét olvasztott étcsokoládéval díszítjük, amit megbolondíthatunk különféle fehércsokoládé mintákkal is! A csinos kis karácsonyi csokidíszítés a következő módon készült:
Vélemény a receptről:
A
hólabda receptje már „ezeréves”, szóval egy jól működő receptről van szó, ami könnyen
elkészíthető és viszonylag olcsó is. Nekem nagy kedvencem ez a süti, ami kókusz
rajongóknak szintén kötelező. Nálunk mindig az ünnepi asztal része, legyen az
Karácsony, Húsvét, vagy csak egy nagyobb családi összejövetel!
Kellemes
ünnepi készülődést kívánok, ildiKOKKI
Karácsonyi hólabda. |
Jaj, de nagyon szépek lettek! :) A fehércsokis díszítéssel igazán ünnepi kinézetük lett, nagyon mutatósak! :)
ReplyDeleteKöszi szépen! Egyébként hamar megvolt, érdees kipróbálni, mert csak 5 perc!
DeleteMilyen ötletes lett a díszítése! Tetszetős! :)
ReplyDeleteÖrülök ha tetszik, minden vélemény számít!!! :)
DeleteMeseszép!
ReplyDeleteKöszönöm szépen, pedig nagyon egyszerű volt!
Deletemekkora tepsiben sütöd, mert elég sok ez a tészta.
ReplyDelete