Avagy mit szolgáljunk fel szilveszterkor a vendégeknek?!
Partyszendóóóóó miniben! J |
A
házibulik egyik legfontosabb eleme a szendvics, hiszen ez az egyik
leggyorsabban elkészíthető tartalmas eledel, amit a vendégeinknek
felszolgálhatunk. Ráadásul a szendvicseinket a végtelenségig variálhatjuk,
készíthetünk egyszerűbbet, vagy bonyolultabbat, esetleg olcsóbbat, vagy
drágábbat attól függően, hogy mit töltünk a zsemlébe.
Egy
a lényeg, szendvicsekre mindig szükség van főleg így szilveszter táján,
amikor mindenki bulizni megy , így most egy házibuliba, vagy vendégségbe
készíthető „miniszendvicset” szeretnék bemutatni. A falatnyi zsemlécskék az
oldalon megtalálható „rozslisztes répás zsemle” receptje alapján készültek, az
eredeti receptet itt olvasható. Ezeket aztán mindenki ízlés szerint formálhatja
szendviccsé, hiszen az nincs kőbe vésve, hogy mi legyen a zsömikben! J
A
recept további előnye, hogy a kisült zsemlék jól bírják a fagyasztást, így akár
jóval a felhasználás előtt is elkészíthetjük őket, majd a buliig bevághatjuk őket
a fagyóba. Lássuk is, hogy készülnek a finom falatok! J
Hozzávalók: (Kb. 40 db
minizsemléhez.)
20 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
10 dkg fehér
búzaliszt, vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)
25 dkg
sárgarépa, ami kinyomkodva kb. 15 dkg lesz
2,5 dl víz + 1
evőkanál cukor
3 dkg élesztő
4 evőkanál olaj
(nálam olívaolaj volt)
2 púpos
evőkanál sótlan napraforgó mag
1-2 evőkanál
lenmag, vagy szezámmag
2 púpos
teáskanál só
A
szendvicsekbe:
15
dkg felvágott, vagy szalámi (nálam füstölt lazac)
néhány
friss salátalevél
15-20
db miniparadicsom
10
dkg kemény sajt
néhány
szelet uborka, vagy paprika
margarin,
vagy vajkrém
+
kb. 40 db szendvicstű
A
minizsemlék elkészítése:
A
tésztát a répás zsemle receptjénél ismertetett módon összeállítjuk és
megkelesztjük, majd a kelesztési idő végén apró kis gömböket formálunk a
tésztából.
A
gömbökhöz előbb a tésztát elfelezzük, majd egy hosszú ”kukacot” nyújtunk, amit
felszeletelünk, végül ezekből a kis korongokból formáljuk meg a gömböket.
A
zsemléket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, vízzel lekenjük, majd szezámmaggal,
vagy lenmaggal alaposan megszórjuk és további 15 percig hagyjuk kelni. Végül a sütőlemezt betoltam a hideg, de 180°C-ra
állított sütőbe, ahol 20-25 perc alatt sültek meg.
A szendvicsek összeállítása:
A
teljesen kihűlt zsemléket kettévágjuk és kedvünk szerint megtöltjük mindenféle
jóval. (Nálunk ezt a műveletet a Párom végezte, mivel ezek a szendvicsek még
anno az Ő szülinapjára készültek. J )
A
buliszendvicseknél talán arra azért érdemes figyelni, hogy a vajkrémre, vagy
margarinra előbb a salátalevelet tegyük és csak erre jöjjön a felvágottat, mert nagyon
gusztusos, ha a saláta szépen kilóg a szendvicsekből. A sajtot és többi zöldséget
már szabadon pakolhatjuk a szendvicsbe, esetleg a zsemle tetejére tehetünk egy
nagyobb szelet piros húsú paprikát, vagy egy fél koktélparadicsomot.
Tölthetünk
a szendvicsbe továbbá mini fasírtgolyót, vagy sült húst, vegetáriánusoknak répát
és sajtot, kinek mi tetszik! Mindenki
variálja kedve szerint! J
Jó
bulizást szilveszterkor, ildiKOKKI
Miniszendvicsek... |
No comments:
Post a Comment