Avagy érdemes-e házilag kandírozni a karácsonyi stollenhez?
A karácsony egyik
elmaradhatatlan kelléke a stollen, más néven drezdai kalács. Gondolom,
sokatoknak nem kell bemutatni ezt a süteményt. Annak aki nem ismeri röviden
csak annyit mondanék: pihe-puha vajas kelt tészta, sok-sok rumos mazsolával,
marcipánnal és kandírozott narancshéjjal. Jómagam eddig a kandírozott narancshéjat
mindig valamilyen bolti zacskós cukrozott gyümölcsre cseréltem, de idén Péter
unszolására úgy döntöttem, csinálok neki egy igazi stollent! Így nem volt mese,
héjat kellett kandírozni, aminek nagyon félve álltam neki.
A dolog plusz
pikantériáját az adta, hogy a kandírozást nem csak cukorral végeztem, hanem
készült egy kisebb, xilites változat is, mert szerettem volna egy olyan diétásabb
stollent is kipróbálni. (Valami olyasmit, amiből a cukorbetegek is
fogyaszthatnak egy szeletet az ünnepek alatt.) A kandírozást az Apróséf oldalon
található recept és Dina világa oldalon található leírásokat alapul véve
végeztem.
Hozzávalók: (Kb. 10
dkg kandírozott narancshéjhoz, ami 1 nagy, vagy 2 kisebb stollenhez elég.)
2 narancs héja
10 dkg cukor
2 dl víz
A diétás verzióhoz:
(5 dkg héjhoz, vagy 1 rúd stollenhez.)
1 narancs héja
1 dl víz
3 dkg xilit
A diétás verzió hasonlóan készül, mint a hagyományos verzió. Ahogy a képen is látszik, a xilit szépen darálható, a porcukorral azonos megjelenésű. Vízben hasonlóan jól oldódik, mint a cukor, így a xilites héj szinte ugyanolyan, mint a cukorral készült. Ízében nincs különbség, szerintem ilyen mennyiségben nincs utóíze a xilitnek.
A xilit és cukor nagyon hasonló megjelenésű. A xilittel kandírozott héj, a mandula és rumos mazsola várja a stollenné alakulását. |
Előkészületek:
A narancsot
alaposan megsikáljuk, majd megpucoljuk. A fehér héjat belül késsel
megkapargatjuk, kissé elvékonyítjuk. Ezután a héjat felszeleteljük, majd egy
tálba tesszük és annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje. A tálat minimum 4-5
napra hűtőbe tesszük, a héjakon a vizet naponta cserélgetjük. (Nálam 6 napot
ázott a héj, sajna nem volt időm korábban nekifogni, de ez nem volt gond.)
A héjak a kedvenc Garfield-os tálamban áztak! J |
A kandírozás:
A narancshéjakat
átöblítjük, majd alaposan felengedjük vízzel és nagy lángon felforraljuk. A
forrástól számított 1-2 percig hagyjuk lobogni a vizet, majd a héjat átszűrjük.
(Erre azért van szükség, hogy a maradék keserű ízanyagokat is kifőzzük a
héjból, amik esetleg nem oldódtak ki a 4-5 napos ázás során.)
Ezután a héjat
visszatesszük a lábosba, majd felöntjük kb. 1,5-2 dl vízzel – ez a mennyiség
fogja kb. pont ellepni –, illetve rászórjuk a cukrot. Ezután kis lángon
kevergetve megvárjuk, míg a szirup egynemű és fényes lesz. A szirupban kb fél-egy
órát főzzük a héjakat szigorúan KIS lángon. Ha elfogyna a folyadék a héjak alól
egy kevés vizet mindig töltsünk utána, hogy ellepje a héjakat. A héjak akkor
jók, ha a külső oldaluk átüvegesedik, illetve villával könnyen el lehet őket vágni.
(Nekem ez kb. egy óra főzés után következett.)
A kész héjakat
szűrjük le, majd terítsük ki egy sütőpapíros tálcára. A héjak kb. 1-2 nap alatt
megszikkadnak és nem fognak összeragadni. Ekkor átpakolhatjuk őket légmentesen
záródó dobozba, ahol felhasználásig pihenhetnek.
Összességében
kandírozni közel sem volt olyan eget rengetően bonyolult, mint ahogy gondoltam.
A héjak szépek lettek, kíváncsi leszek milyen lesz a stollenben. (A xilites
verzió teljesen olyan lett, mint a cukros, nagy különbséget nem éreztem.)
Ráadásul a kandírozással olcsóbban jöttem ki, mintha cukrozott gyümit vettem
volna a boltban, szóval pláne megéri kandírozni, mert e narancsokat befalhatjuk
és a héjat is hasznosítottuk!
Kellemes ünnepi
készülődést, ildiKOKKI
Kandírozott narancshéj. |
No comments:
Post a Comment