Avagy hogyan született egy igazán friss és tavaszias hangulatú mousse tortám.. J
Pisztácia, mandula, fehér csoki, áfonya... |
Néhány hete Veronica-nak,
egy kedves barátomnak – aki egyben igen nagy süti- és fotókritikusom is – készítettem
egy csoki tortát, aki aztán másnap felhívott, hogy SOS-ben szüksége lenne
valami könnyű és nem túl édes tortára is. Jómagam persze rögtön elmeséltem neki,
hogy épp kísérleti fázisban van egy áfonyás-pisztáciás mousse torta receptem, amit
egy korábbi hasonló tortából fejlesztek. Az első torta elkészítése eredetileg jóval időigényeseb volt a lemon curd mousse miatt, amit mindenképpen szerettem
volna leegyszerűsíteni. Veronica persze minden süti dologban szabad kezet ad
nekem, így született meg ez a pisztáciás-mandulás alapon ülő, fehér csokoládé
és áfonya mousse torta, amit azóta ismét elkészítettem, mert annyira
ütős kombináció lett. J
A torta tésztájának
alapötlete a Sütimizéria oldalról származik, igaz azt leegyszerűsítettem és a
mandulával kicsit lágyabbá tettem, mert nekem a 100%-ban pisztáciából készült
tészta kicsit tömény volt. Az eredeti tortámban a fehér csoki mousse helyett
citrom krémet használtam, ami szintén nagyon finom, csak jóval időigényesebb és most SOS-ben kellett a torta, így gyorsabban kellett dolgoznom.
Ennek ellenére azt hiszem a nagyon lédús gyümölcsök, mint narancs és citrom,
csak ilyen formában ültethetők át mousse formába, amit a jövőben továbbra is
alkalmazni fogok, mert most épp egy narancsos torta van fejlesztés alatt. Az
áfonya mousse készülhet fagyasztott erdei vegyes gyümölcsből is, a célnak ez is megfelel, ha csak ezt kapjuk a boltban.
Hozzávalók: (Egy 20 cm-es 12 szeletes tortához.)
(1) Tészta:
2 tojás fehérje
50 g porcukor
35 g darált pisztácia
+ 35 g darált mandula
20 g liszt
1 csipet só
1 csipet sütőpor
½ tk vanília
kivonat
(2) Fehér csoki mousse:*
100 g fehér
csokoládé
2 lap zselatin +
0,5 dl tej
2 tojás sárgája + ½
tk vanília paszta
2 dl tejszín
(3) Áfonya mousse:
150 g áfonya (vagy erdei gyümölcs) püré +
3-4 ek porcukor ízlés szerint
2 lap zselatin +
0,5 dl tej
2 tojás sárgája + ½
tk vanília paszta
2 dl tejszín
(4) Díszítés:
kb 20 g áfonya (vagy erdei gyümölcs) püré
50 ml tejszínhab
20-30 g darált
mandula és pisztácia vegyesen
fehér csoki
korongok
* Megjegyzés:
Az eredeti tortában
a piskóta 100%-ban pisztáciából készült, a fehér csoki mousse helyett lemon curd mousse
volt, amin egy plusz réteg lemon curd zselé volt az áfonya mousse alatt.
Lemon curd mousse:
(A lemon curd receptje itt.)
100 g lemon curd +
50 g fehér csokoládé
2 lap zselatin +
0,5 dl tej
2 tojás sárgája + ½
tk vanília paszta
2 dl tejszín
Lemon curd zselé:
100 g lemon curd +
1 lap zselatin
Elkészítés:
A fehérjét a sóval
és a porcukorral kemény habbá verjük, majd két részletben beleforgatjuk a
mandulás pisztáciát. A tésztát 18 cm-es tortakarikában 180°C-on kb 15 perc
alatt készre sütjük, majd sütirácson kihűtjük.
A tortagyűrűt 20
cm-esre állítjuk, majd celofánnal béleljük és tortadeklire állítjuk, aminek a
közepébe helyezzük a piskótát.
A fehér csoki
mousse-hoz a tejszínt kemény habbá verjük és félretesszük. A csokit
megolvasztjuk, a tojássárgáját fehéredésig habosítjuk, majd ezt nyakon öntjük a
meleg tejjel amiben mikróban felolvasztottuk a zselatint és még 1-2 percig
habosítjuk a tojást. Végül ezt összeforgatjuk a csokival és két részletben a
felvert tejszínhaboz adjuk, majd a kész krémet a piskótára öntjük.
Egy óra
hűtőszekrényben való pihentetés után elkészítjük az áfonya mousse-t. Az
áfonyából egy kevés vízzel kis lángon áfonyapürét főzünk, majd botmixerrel
pépesítünk és az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukorral édesítünk. (Ezt a
műveletet a torta elkészítése előtti napon is megtehetjük.) Az áfonya mousse a fehér csoki
mousse-szal megegyező módon készül.
Minimal design. |
A tortát egy
éjszakát, de legalább 4-5 órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd a tetejét
konyhai ecset segítségével vékonyan megkenjük áfonya pürével, valamint egy
kevés felvert tejszínhabbal és csoki korongokkal díszítjük. A torta oldalát
teljesen, vagy részben felpanírozhatjuk darált pisztácia és mandula
keverékével. Én ezt a torta díszítése előtt tettem meg, először csak a celofán
1/3-át vágtam le és így egy szép keskeny sávban tudtam díszíteni a torta
oldalát.
Tippek:
Az áfonya nagyon
könnyen szétfő, nekem sokszor elég egy krumplinyomóval átnyomkodnom a lábosban
a pürét.
A díszítő
tejszínhabba egy kevés habfixálót, vagy Zselatin Fix-et keverek, hogy biztosan
szép legyen a tartása. A csoki korongokat őrölt liofilizált áfonyával, vagy
eperrel is színezhetjük.
A torta tésztája
kiválóan fagyasztható, így a torta összeállítása előtt napokkal is
elkészíthetjük.
Sütésre fel, ildiKOKKI
Itt még egészben.... |
Elkészítettem Ildi! A tészta a sajátom, a krém a Te recepted alapján készült. Az áfonya helyett epret használtam. Isteni lett! Köszi a receptet! :D
ReplyDeleteGyönyörű lett ez a torta! Tetszik, biztosan fincsi lehet! :)
ReplyDelete