A legszuperebb muffin gyermekzsúrra! J
Néhány hete egy kedves
finn ismerősöm azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy készítenék-e a kislánya
születésnapi bulijára maci muffinokat. Persze azonnal igent mondtam,
majd elkezdtem körbenézni a neten „medve” ügyben. Szuper ötletetek találtam, de
a legjobban ez a kép fogott meg, így jómagam is hasonló módon készítettem a
sütiket. A macik alapja egy csokis muffin, amire sima csokitorta krémből készült
a bunda, amit úgynevezett fű-készítő tortadíszítő csővel nyomtam a muffinra. (Ez
a folyamat a You Tube-os videók és a képek alapján könnyűnek tűnt ugyan, de nekem
elsőre egyáltalán nem volt az, bár az utolsó néhány macira szinte magától „repült
fel” a bunda.) A szemeket, fület és pofikát csokiból csináltam, bár az eredeti
receptben ez szárított cukormázból (royal icing = színezett mézeskalács íróka) volt.
A szemek fehér csokiból készültek, a pofi színéhez pedig ételfestékkel is színezhetjük
a fehér csokoládét, vagy bele is keverhetünk egy kevés étcsokoládét, esetleg
karamellizált fehér csokival is készíthetjük azt.
Hozzávalók:
(1) Muffiok: (12 db csokis muffin.)
25 dkg liszt
15 dkg cukor
1,5 dl natúr
joghurt
2-3 ek kakaópor
2 db tojás
1 dl olaj
½ tk vanília paszta
1 tk sütőpor
(2) Krém:
100 g étcsoki+ 25 g
tejcsoki
125 g tejszín
(35%-os, állati)
60 g vaj
2-3 ek porcukor
½ tk vanília paszta
(3) Díszítés:
kb 5-6 dkg fehér
csokoládé
kb. 5-6 dkg étcsokoládé
barna ételfesték
(opcionális)
Előkészületek:
A maci
összeállítását megelőző napon elkészítem a füleket, szemeket és a pofikát. Egy
selyempapír segítségével körberajzolom a muffin formámban a muffin nagyságát,
így nagyjából meg tudom becsülni, hogy mekkora lesz a maci feje. Ezt a kört
átmásolom egy lapra, ahol berajzolom a szemeket, pofit és a füleket, majd
ezeket kivágom és egy-egy A/4-es lapra kellő kópiaszámban előrajzolom a
szemeket (24 db), pofit (12 db) és fület (24 db). A csokit felolvasztom és
temperálom, majd a mintalapra teszek egy sütőpapírt és csokival megrajzolom a
szemeket, fület stb. A csokiból készült „maci alkatrészeket” a hűtőben hagyom
egész éjszakára, hogy kellően megszilárduljanak.
Elkészítés:
A tészta
hozzávalóiból csokis muffinokat sütök. (A sütés menetét ebben és ebben a
posztomban is részletezem.) Elkészítem a krémet, melynek részletes leírását itt találjátok. A textil habzsákom végére most kivételesen a fű díszítőcsövet
teszem (pl. Wilton 233-as cső), majd a zsákot megtöltöm a krém felével. A
cupcake-ek tetejét vékonyan megkenem egy kevés krémmel, majd körkörösen haladva
elkészítem a bundát. A krémet kb 10 percig hagyom szilárdulni, majd felhelyezem
a szemet, fület, pofikát, valamint ha még szükséges volt egy kis krémmel utána
igazítottam a macikat.
Tipp:
A muffinokat előző
nap is megsüthetjük, le is fagyaszthatjuk, de a csokis krém is jól bírja a
fagyasztást.
A szemeket, füleket
ne fagyasszuk, mert az nem tesz jót a csokinak és kevésbé lesz esztétikus a
végeredmény!
Szép napot, ildiKOKKI
Egy születésnap apropóján... |
Nagyon ügyes vagy! Meseszép muffinokat készítettél! Imádom, pedig nem vagyok már gyerek :)
ReplyDeleteSzuper:) Pont ezt kerestem:) A díszítő krémet előző nap is felrakhatom,megtartja másnapra a bunda a formáját? Én egy nagy maci formájú tortát tervezek készíteni,s így szeretném díszíteni.Köszönöm:)
ReplyDelete