Édesség kicsiknek és nagyoknak! J
Csupa csoki... |
A hétvégén mi is
megünnepeltük a Költészet Napját a Magyar Kulturális Központban Helsinkiben. Nagyon
szeretem ezt az eseményt, mert olyan jó érzés hallgatni a sok szép magyar
verset, ilyenkor talán kicsit haza is húz a szívem.
A szavaló délután
egy kisebb uzsonnával zárult, ahová jómagam ezeket a csokis cupcake-ekkel
készültem, amit a gyerekek nagyon hamar elpusztítottak. A tészta Tündérsüti Ildó receptjéből származik, a krémrózsákhoz pedig a csokitortám krémjét
használtam, mivel a Párom autószerelőjének pont azt készítettem aznap, így 2 az
1-ben megoldottam a krémet. A díszítést sem vittem túlzásba, egy sima
csokigolyót vásároltam hozzá, mégis nagyon finom és látványos édességről van
szó, ami hamar elkészíthető! J
Hozzávalók: (24 db mini
cupcake-hez.)
(1) Tészta: (Kevésnek tűnik, de nem
lesz az!)
100 g liszt + 20 g
kakaópor
120 g porcukor
1 egész tojás
40 g olaj
1 dl tej
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1/2 tk vanília
paszta (Recept itt.)
+ 1 banán
(Elhagyható, de ettől a tészta tovább puha marad.)
(2) Krém:
80 g étcsoki + 40 g
tejcsoki
120 g tejszín
(35%-os, állati)
2-3 ek porcukor
1/2 tk vanília paszta
60 g vaj
(3) Díszítés:
csokigolyók (bolti)
reszelt étcsokoládé
Elkészítés:
A tojást, olajat,
cukrot és vanília pasztát egy tálban simára keverjük, majd felváltva adjuk
hozzá a sóval, kakaóporral és sütőporral összeforgatott lisztet, valamint a
tejet. (Akinél van otthon öreg banán, az nyugodtan nyomkodjon össze egy kisebb
tálban egy darabot és azt is adjuk a tésztához. Ha nincs, az sem gond, ettől
puhább lesz a tészta és később is szárad ki.) A mini muffin formába tegyünk
kapszlikat, kanalazzuk bele a tésztát, majd kb. 15 perc alatt előmelegített
sütőben 180°C-on süssük készre a sütit. A megsült muffinokat szedjük sütirácsra,
majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a tészta hűl,
készítsük el a krémet. Az ét- és tejcsokoládét tördeljük egy üvegtálba, majd
mikróban olvasszuk össze. Öntsük rá a tejszínt több részletben és keverjük simára
a csokis alapot, amit ízlés szerint ízesíthetünk 1-2 ek porcukorral. A puha
vajat habosítsuk ki, majd várjuk kb. 5-10 percet, amíg a csokis krémünk kevésbé
lesz folyós és forgassuk bele a vajba.
A kész krémet
szedjük csillagcsőrös habzsákba, majd dresszírozzunk csinos krémrózsákat a mini
cupcake-ek tetejére, végük díszítsük őket egy-egy csokigolyóval és reszelt
étcsokival.
Tipp:
A sütemény
gyerekekkel is elkészíthető!
A sütemény hagyományos,
12 db-os muffin formában is elkészíthető, ekkor a tészta mennyiségét növeljük
1,5-szeresére.
A reszelt étcsokit táblás csokiból egy egyszerű zöldségpucoló segítségével készítem, majd felhasználásig fagyasztóban tartom, így nem olvad meg a reszelék a kezemben, mikor a tortára, cupcake-re vagy akármilyen sütire szórom.
Szép napot, ildiKOKKI
A gyerekek örömére... |
Nagyon gusztára sikeredtek! Tetszenek! :)
ReplyDelete