Sunday, April 12, 2015

Csokis minicupcake

Édesség kicsiknek és nagyoknak! J


Csupa csoki...


A hétvégén mi is megünnepeltük a Költészet Napját a Magyar Kulturális Központban Helsinkiben. Nagyon szeretem ezt az eseményt, mert olyan jó érzés hallgatni a sok szép magyar verset, ilyenkor talán kicsit haza is húz a szívem.

A szavaló délután egy kisebb uzsonnával zárult, ahová jómagam ezeket a csokis cupcake-ekkel készültem, amit a gyerekek nagyon hamar elpusztítottak. A tészta Tündérsüti Ildó receptjéből származik, a krémrózsákhoz pedig a csokitortám krémjét használtam, mivel a Párom autószerelőjének pont azt készítettem aznap, így 2 az 1-ben megoldottam a krémet. A díszítést sem vittem túlzásba, egy sima csokigolyót vásároltam hozzá, mégis nagyon finom és látványos édességről van szó, ami hamar elkészíthető! J

Hozzávalók: (24 db mini cupcake-hez.)
(1) Tészta: (Kevésnek tűnik, de nem lesz az!)
100 g liszt + 20 g kakaópor
120 g porcukor
1 egész tojás
40 g olaj
1 dl tej
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1/2 tk vanília paszta (Recept itt.)
+ 1 banán (Elhagyható, de ettől a tészta tovább puha marad.)
(2) Krém:
80 g étcsoki + 40 g tejcsoki
120 g tejszín (35%-os, állati)
2-3 ek porcukor
60 g vaj
(3) Díszítés:
csokigolyók (bolti)
reszelt étcsokoládé


Elkészítés:
A tojást, olajat, cukrot és vanília pasztát egy tálban simára keverjük, majd felváltva adjuk hozzá a sóval, kakaóporral és sütőporral összeforgatott lisztet, valamint a tejet. (Akinél van otthon öreg banán, az nyugodtan nyomkodjon össze egy kisebb tálban egy darabot és azt is adjuk a tésztához. Ha nincs, az sem gond, ettől puhább lesz a tészta és később is szárad ki.) A mini muffin formába tegyünk kapszlikat, kanalazzuk bele a tésztát, majd kb. 15 perc alatt előmelegített sütőben 180°C-on süssük készre a sütit. A megsült muffinokat szedjük sütirácsra, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a tészta hűl, készítsük el a krémet. Az ét- és tejcsokoládét tördeljük egy üvegtálba, majd mikróban olvasszuk össze. Öntsük rá a tejszínt több részletben és keverjük simára a csokis alapot, amit ízlés szerint ízesíthetünk 1-2 ek porcukorral. A puha vajat habosítsuk ki, majd várjuk kb. 5-10 percet, amíg a csokis krémünk kevésbé lesz folyós és forgassuk bele a vajba.
A kész krémet szedjük csillagcsőrös habzsákba, majd dresszírozzunk csinos krémrózsákat a mini cupcake-ek tetejére, végük díszítsük őket egy-egy csokigolyóval és reszelt étcsokival.

Tipp:
A sütemény gyerekekkel is elkészíthető!
A sütemény hagyományos, 12 db-os muffin formában is elkészíthető, ekkor a tészta mennyiségét növeljük 1,5-szeresére.
A reszelt étcsokit táblás csokiból egy egyszerű zöldségpucoló segítségével készítem, majd felhasználásig fagyasztóban tartom, így nem olvad meg a reszelék a kezemben, mikor a tortára, cupcake-re vagy akármilyen sütire szórom.

Szép napot, ildiKOKKI

A gyerekek örömére...

1 comment: