Avagy a drezdai kalács egészséges
újjászületése…
Nálunk minden
karácsony előtt készül valamilyen gyümölcskenyér jellegű sütemény, mivel ez a
Párom egyik kedvenc ünnepi süteménye. Tavaly a hagyományos kevert tésztás püspökkenyeret
készítettem el – ami az én személyes favoritom –, idén viszont a drezdai
kalácsra esett a választásom. Ezt persze az is indokolta, hogy ebben a sütibe jócskán
kerülhet marcipán is, így Péter egyértelműen erre a sütire szavazott.
Pár napja azonban a
szemem elé került egy receptverseny, ahova karácsonyi édességek „újragondolt”
receptjeit vártak. Kiválasztottam tehát egy nagyon karácsonyi sütit – vagyis a
stollent – és kitaláltam, hogy tudnám
úgy megalkotni, hogy az mindenki ízlésének és szükségeinek megfeleljen az
ünnepi asztalon. Mivel Niina barátnőm gluténmentesen táplálkozik, ezért miatta
a sütit gluténmentesre kellett alakítani. Eszter laktóérzékeny, így miatta
laktózmentessé tettem a receptet. Édesanyámnál pedig cukorbetegséget
diagnosztizáltak, így próbáltam csökkenteni a süti szénhidrát tartalmát és egy
hozzáadott cukormentes süteményt megalkotni.
Így született meg a
gluténmentes, laktózmentes és hozzáadott cukormentes stollen, amiben
természetesen a marcipán és a kandírozott narancshéj is cukormentes. A
tejtermékek laktózmentesek, míg a liszt szigorúan gluténmentes volt. A változtatások
ellenére a süti nagyon finomra sikerült! J Bár tudom, hogy a
hagyományosan simán vajazott tepsiben sütik én mégis az új kuglófformámban
sütöttem – ami egyénként szintén Tefál –, de annyira szeretem ezt a formát,
hogy mostanság éjjel-nappal kuglófokat sütök! Lássuk akkor hogyan készült ez a „csodasüti”!
J
Hozzávalók: (1 kuglófoz, vagy 1 rúd
stollenhez)
(1) Tészta:
25 dkg gluténmentes
liszt (pl. Glutenix)
3 dkg élesztő + 1
púpos tk cukor + 1,5 dl laktózmentes tej
1 csapott ek
útifűmaghéj + 1 csapot ek xantán + 1 dl laktózmentes tej
1 tojás sárgája
7 dkg laktózmentes
vaj, vagy margarin (pl. Liga)
3 dkg xilit
(nyírfacukor)
5 dkg szeletelt
mandula (lehet pirított is)
5 dkg xilittel
kandírozott narancshéj (Hozzávalók: 1 narancs + 3 dkg xilit + 1dl víz.)
7 dkg mazsola +
annyi laktózmentes tej, amennyi ellepi + 2 tk rum, vagy rumaroma
12 dkg cukormentes
(xilettel készült) marcipán (Hozzávalók: kb. 75 dkg őrölt mandula + 40 g őrölt
xilit + 15-20 ml víz + 1 csapot mk keserűmandula aroma.)
1 csipet só
1 narancs reszelt
héja
1 tk van. aroma
1 tk fahéj
½ tk őrölt
szegfűszeg
½ tk őrölt
szerecsendió
½ tk őrölt kardamom
(2) A tetejére:
4 dkg laktózmentes vaj
2-3 dkg őrölt xilit
Előkészületek:
Néhány nappal a sütés előtt készítsük el a xilittel kandírozott narancshéjat és
a cukormentes marcipánt. A sütést megelőző este mazsolát áztassuk be egy kevés
laktózmentes tejbe, amibe egy kevés rumot, vagy rumaromát is kevertünk.
A narancshéj kandírozása:
A narancshéj
kandírozásáról bővebben egy korábbi bejegyzésben olvashattok, itt!
A cukormentes marcipán:
A cukormentes marcipán készítéséről egy korábbi bejegyzésben
olvashattok, itt!
A tészta összeállítsa:
A laktózmentes
tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben egy másik tálban az
enyhén langyos tejbe keverjük a xantánt és útifűmaghéjat, majd hagyjuk amíg a
tej besűrűsödik.
A xantán és útiffűmaghéj a tejjel sűrű pépet alkot. |
A lisztet egy tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az őrölt xilitet, a fűszereket (kardamom, fahéj,
szegfűszeg, szerecsendió, reszelt narancshéj), a tojás sárgáját, illetve az
olvasztott vajat (A). Hozzákeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, illetve az
útifűmaghéjat és xantánt tartalmazó tejet is (B). Végül a tésztát összegyúrjuk,
majd meleg helyen fél órát kelesztjük (C-D).
A tészta. |
Ezután a tésztába gyúrjuk a
lecsepegtetett mazsolát, a mandulaforgácsot és az apróra szelt kandírozott
narancshéjat, majd ismét fél órát kelesztjük a tésztát.
A marcipán betöltése:
A tésztát és a
marcipánt is a kuglófforma kerületével megegyező hosszúságúra nyújtjuk, majd a
tésztában egy mélyedés alakítunk ki, ahova a kisodort marcipánrudat
benyomkodjuk. Ezután a marcipánra ráhajtjuk a tészta széleit, majd néhány gyors
sodró mozdulattal ismét hengert formálunk a tésztából, amit a kuglófformába
illesztünk.
Sütés:
Meleg helyen 15
percig pihentetjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 180°C-on fél órát
sütjük. A sütőből kivett meleg stollenkuglóf tetejét alaposan megkenegetjük
olvasztott vajjal, azonban a xilittel csak akkor szórjuk meg, ha az teljesen
lehűlt.
A stollen tetején
tovább díszíthetjük néhány marcipán hópehellyel, vagy kandírozott narancshéj
darabbal.
Vélemény a receptről:
Abban az esetben,
ha cukorbetegeknek készítjük a tésztát és liszt érzékenyek biztosan nem fognak
fogyasztani belőle, a lisztet cserélhetjük speciális szénhidrát csökkentett
lisztkeverékekre is. Így az útifűmaghéj és a xantán is elmaradhat, illetve a
feloldásukhoz szükséges tejet is hagyjuk ki a tésztából.
A gluténmentes változatból
a xantán is elhagyható, ha csak útifűmaghéj van otthon. Ebben az esetben 1,5 ek
tegyünk az útifűmaghéjhoz, ez a mennyiség bőven elég lesz. (Jómagam készítettem
mér csak útifűmaghéjjal kelt tésztákat, ekkor a tészta szerkezete szerintem
lazább volt, bár a stollen esetében nem baj, ha picit tömörebb a tészta, hiszen
sok mindent gyúrunk bele.)
Aki nem tud
gluténmentes lisztet beszerezni, dolgozzon tiszta kukoricakeményítővel, az is
ugyanolyan jól megteszi.
Kellemes ünnepi
készülődést, ildiKOKKI
Az egészséges stollen! |
Csodaszép és ötletes! Nekem nagyon tetszik, talán jobb, mint az eredeti :)
ReplyDeleteHát, a kuglóf forma nálunk nagyon megy mostanában, szóval sok kuglófot fogtok látni az oldalon. Szerintem azért is jó ez a kerek forma, mert könnyebb tárolni, kevesebb a gond. A stollen meg örök, jövőre is készül! :)
Delete