Avagy hogyan elevenítettem fel a gyermekkorom ünnepi emlékeit?
A gyermekkori
karácsonyaimról az egyik legkedvesebb emlékem az, amikor a Jézuska egy szánkót
hozott nekem ajándékba és csak álltam a fa alatt, ami olyan magas volt és tel
volt habcsókkal… Jómagam sosem kaptam anno túl sok édességet, de szaloncukor és
habcsók mindig volt a fán. (Rendszerint rózsaszín, ha emlékem nem csal.) Persze
én a habcsókot nem is ettem meg, inkább csak a szaloncukor fogyott, abból is a
kókuszos. J
A minap fel is
hívtam anyukámat, hogy csináljak-e habcsókot idén, mivel ebben az évben otthon
töltjük a karácsonyt. Ő csak ennyit mondott: „Óóóóó, emlékszem, régen mindig
VETTÜNK habcsókot a fára!” J Éppen ezért úgy határoztam, hogy akkor meglepem őt
és készítek pár karika habcsókot a fára!
Habcsókot egyébként
életemben nem csináltam, de gondoltam miért ne, egyszer mindent el kell
kezdeni. Jó sok videót és bejegyzést elolvastam, leginkább Farkas Vilmos tanácsai tetszettek meg, de abban a receptben nekem sok volt a cukor. Ekkor
került a szemem elé Varga Gábor receptje az Apróséf oldalon, így végül ezt a
receptet készítettem el. A habcsók szép fehér maradt, a mintázat is tökéletesen
megmaradt, szóval nyugodt szívvel ajánlom ezt a receptet mindenkinek! J
Hozzávalók: (40 db
mini, vagy 20-25 nagy habcskhoz)
2 tojás fehérje (kb.
70 g)
porcukor (a
fehérjék súlyának háromszoros mennyisége, nálam 210 g)
¼ citrom leve
1 ek keményítő
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy
tálban összekeverjük a porcukorral és vízgőz fölé tesszük (A). Hozzáadjuk a
citromlevet (B), majd a cukros fehérjét folyamatosan kevergetve csípősre főzzük,
vagyis kb. addig, amíg 60-65°C-os nem lesz (C). (Ez kb. 5-8 percet fog igénybe
venni.) Ezután a masszát átöntjük egy mély tálba (D), hozzáadjuk a keményítőt (E) , ahol
20 percig a legmagasabb fordulaton habosítjuk (F). (Nem kevesebb ideig, minimum 20
percig verni kell azt a habot!)
Ezután azonban már
tényleg semmi dolgunk nincs, csak a sütőt 80°C-ra bekapcsolni és egy
sütőpapírra szép karikákat nyomni. Végül megszórhatjuk a habkarikákat
szórócukorral, majd két órát szárítsuk a karikákat nyitott sütőajtóval. (Elég
egy fakanalat bedugni, nem kell teljesen kinyitni, csak a gőz tudjon
eltávozni.) A karika akkor van kész, ha simán leemelhető papírról.
Vélemény a receptről:
A habot az első 5-7
percben nagyon könnyű habosítani, azonban egyre és egyre nehezebb lesz a vége
felé. megijedni nem szabad, csak folytatni kell a haboítást, amíg sűrű nem lesz
a hab.
A végén egyébként
olybá tűnhet, mintha a cukor kis szemcsékben kicsapódna, vagy összeállna a
habban, de ez teljesen normális, hiszen egy jócskán túltelített cukros habról
van szó. Nem kell megijedni, ha ezt látjuk, a karikák felszíne ekkor is szép
sima és fényes lesz, mikor kinyomjuk a habzsákból!
2-3 tojás fehérjéje
bőven elegendő egy fenyőfa díszítésére, amik nagyon sokáig elállnak!
Kellemes ünnepi
készülődést kívánok, ildiKOKKI
A csodás karikák! |
Jaj, de szépek! Még sosem készítettem habcsókot! De ezek nagyon tetszenek! :)
ReplyDeleteKöszi szépen! A habcsók nagy mumus, de szerencsém volt és szépek lettek!
DeleteDe gyönyörűek! Szerinted nyírfacukorral is működik?
ReplyDeleteHát ha azt veszem, hogy szirupot ugyanúgy lehet főzni xilittel, mint cukorral, akkor elvileg igen. De ehhez a mennyiséghez negyed kiló nyírfacukor kéne, ami azért elég borsos ár... Én kb 200 g-ra csökkenteném a xilit mennyiségét és keményítőből 3 evőkanállal tennék, majd így próbálnám.
DeleteMit gondolsz, kipróbálod??? Ha igen, számolj be az eredményről!!!
Kellemes ünnepeket kívánok Neked!
Gyönyörűek a habcsókok.... Mondhatok egy sokkal egyszerűbb módot? A fehérjét és a porcukrot (1 fehérje, 10 deka porcukor) a vízgőz felett vered nagy fordulaton... kb. 10 perc, vagy annyi sem, és kész (mikor a rajzolat már nem folyik össze)...nem kell keményítő, se ecet, se semmi faxni. gyönyörű fényes, fehér (vagy amilyet szeretnél), semmi szemcsés ez-az...
ReplyDelete