Avagy hogyan sikerült végre egy igazán JÓ sós ropogtatnivalót készítenem?
Mákos-szezámos rudacskák. |
A mákőrületem az utóbbi
időben a tetőfokára hágott, mostanában mindet mákkal ennék! J Ennek szerintem az az oka, hogy itt Finnországban a
mákot amolyan fűszerfélének tekintik és mindössze 20 g-os kiszerelésekben
kapható. Ezt a problémát persze jómagam sikeresen orvosoltam, ugyanis a Párom
volt oly kedves és hozott 1 kg darálatlan mákot, amit egyből be is tettem a
fagyasztóba és onnét veszem elő, ha szükséges.
Erre a receptre néhány hete bukkantam Judit oldalán, amikor is egy szülinapi bulira kerestem valami gyorsan elkészíthető sós ropogtatnivaló receptjét. Egyből meg is örültem,
egyrészt a mák miatt, másrészt azért is, mert ez a recept elsőre nagyon jónak tűnt.
Igyekeztem ugyanis olyan receptet keresni, ami egyszerű -sós dolgokban kicsit még béna vagyok- és elég omlós tésztát
ad, mégis viszonylag magas a nedvességtartalma, mivel nekem ezek a magos sós
rudak meg sajtos rudak mindig túl szárazak lettek.
Ez a recept azonban nem okozott
csalódást! A mákos rudacskák omlósak és puhák voltak, mégis volt tartásuk, de
egyben kellően nedves is volt a tészta. Ami külön plusz pont, hogy én lefagyasztottam
a már kisült rudacskákat, amit a kisült mákos csoda nagyon jól bírt, hiszen a
fagyasztás egyáltalán nem viselte meg a tésztát, észrevehetetlen volt! Végül
mindenkinek nagyon ízlett és a szülinapra érkezett vendégek nagyon hamar
elfogyasztották ezt is. Lássuk is, hogyan készült!
Hozzávalók: (kb. 50 db-hoz= 1,5
nagy tepsinyi mennyiség)
25 dkg liszt
5 dkg mák (darálatlan!)
2 ek tejföl
1 tojássárgája a tésztába + 1
tojásfehérje a kenéshez
5 dkg reszelt sajt (nálam
17%-os zsírtartalmú)
2 tk só
1 tk sütőpor
12 dkg vaj
2-3 ek szezámmag
A tészta összeállítása:
A mákot, lisztet, sót és sütőport
egy tálban alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a hideg (!) vajat, a sajtot, a tojássárgáját
és tejfölt (A-B). A hozzávalókból egy szép, egynemű tésztát gyúrunk (C-D), amit
hűtőben minimum egy órát, de akár egy éjszakát is pihentethetünk.
A rudacskák megformálása:
A tésztát két részre
osztjuk, majd lehetőleg egy 5-7 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ha nem sikerül
tökéletes téglalapot készíteni, akkor a tészta szélét vágjuk egyenesre (A-B). A
kinyújtott tészta felületét kenjük meg alaposan tojásfehérjével, majd
daraboljuk fel, kb. 5-8 mm szélességű és 10 cm hosszú darabokra (B-C). A
tésztát alaposan szórjuk meg szezámmaggal, majd helyezzük a sütőpapírral bélelt
tepsibe.
Sütés:
A tésztát 180°C-os előmelegítet
sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Akkor sült át rendesen a tészta, ha a
tojásfehérje picit pirul a tészta tetején! A rudacskákat a sütőlemezen hagyjuk
kihűlni, majd azonnal fogyaszthatjuk, vagy akár le is fagyaszthatjuk.
Vélemény a receptről:
Nagyon jó recept, a mák
mellett jól érvényesül a szezámmag. A tészta igazán omlós lesz, de vigyázni
kell, nehogy túlsüssük a rudacskákat, mert akkor könnyen kiszáradnak. A recept
további nagy előnye, hogy nagyon hamar elkészül, olcsó, sőt remekül bírja a
fagyasztást is! Próbáljátok ki! J
Szép napot, ildiKOKKI
Egy kis mákos finomság. (A háttérben s a rudacskák alatt látható alátéteket Indonéziából hoztam!) |
Húh, de jól néz ki! Én is szeretem ezeket a rudacskákat, anyósom szokott ilyet készíteni :)
ReplyDeleteSzent Kleófás, ezt én is elkészítettem (majdnem így), ugyancsak Ildi nevű barátnőm receptje alapján. Igen finom!
ReplyDelete:) :) Ez a sors keze, hogy te is egy Ildinél találtad! Én eredetileg Juditnál találtam, azóta jó sokan küldték a szülinapi játékra is! És tényleg fincsi, nekem mg van fagyasztva is belőle.... Vésztartaléknak! :)
Delete