Avagy hogyan próbáltam csillapítani feltörő honvágyam egy kis hazai ízvilággal?
Szégyen, nem szégyen, azért
most már picit hiányzik Magyarország. Persze nem vitás, marhára szeretek Helsinkiben
élni, de fél év „magyartalanul” mégiscsak kemény dió. Az egyik legnehezebb itt,
hogy a finn konyha totál más, mint a magyar. Itt nincs ám tarhonya, vagy nokedli,
disznóhúst már hónapok óta nem láttam . Van helyette sokféle hal, rénszarvas fasírt,
meg tejszínes tepsiben sült krumpli.
Így néhanapján, mikor
elcsüggedek és álmodozni kezdek valami hazai finomságról, gyorsan rákattintok
egy-két magyar gaszrooldalra, hátha találok valamit, amit megfőznék! Néha körülnézek
facebookon is az édesség és kenyérsütős csoportban, ahol magam is oszlopos tag
vagyok, hogy elnosztalgiázhassak a jó magyar konyhán. Így volt ez a minap is,
amikor megláttam, hogy valaki buktát sütött.
Az a bukta… Ó, jaj! Nem
akármilyen volt, szép fényes kerek kis buktácskák, melyek szépen sorakoztak a
tepsiben. No, több sem kellett nekem, egyből rákerestem az elkészítésre, amit Barbinál
meg is találtam, majd 2 perccel később már dagasztottam is a buktámat!
Szerencsémre volt itthon lekvár bőven, plusz készítettem egy
étcsokis-karamellás verziót, amibe a házi karamellám mellé olvasztott étcsokit
kanalaztam tölteléknek! Nagyon fincsi
lett, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók: (20
db buktához)
40 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dkg friss élesztő
3-4 ek cukor
6 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 tk vanília aroma
1 csipet só
Töltelék:
eper és narancslekvár
házi karamella és étcsokoládé
A tészta összeállítása:
Az élesztőt egy kevés cukorral
langyos tejben felfuttattam. A lisztet egy tála szitáltam, majd hozzáadtam a
cukrot és a sót, majd ezt jól összekevertem. Ezután egy mélyedést vájtam a
lisztbe, ahova az olvasztott, de már kihűlt vaj mellé a tejben felfutott
élesztőt öntöttem, erre ütöttem egy tojást és hozzáadtam pár csepp vanília
aromát. A kelt tésztákat én mindig evőkanállal szoktam összeállítani, majd lisztezett
felületre kiöntöm és ott hólyagosra dagasztom. A tésztát ezután fél órát meleg
helyen pihentettem, ahol duplájára kelt.
A bukta labdácskák
összeállítása:
A tésztát elfeleztem, majd az
első adagot ujjnyi vastagra nyújtottam, amit igyekeztem azonos nagyságú
darabokra felvágni. (Nekem 2 x 9-10 db négyzet lett ebből az adagból). A kis
tésztadarabok közepére vagy1-1 púpozott teáskanál eper-, vagy narancslekvárt
kanalaztam, vagy a házi karamellámból és olvasztott étcsokiból mertem 1-1 kis
mokkáskanálnyit a tésztadarabok közepére. Ezután a négyzetek csücskét
összecsíptem, majd a kezemmel a tésztából gyorsan gombócokat formáztam és már
mentek is a tepsibe! Arra nem igazán figyeltem, hogy szabályos gömb-alakok
legyenek, gondoltam sülés közben úgyis kel a tészta és eltűnnek a
szabálytalanságok, ami meg is történt!
A bukta labdák készítése. |
A buktákat még negyed óráig
hagytam kelni a konyhapulton, (addig gyorsan el is mosogattam), majd a tepsit a
hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe toltam, ahol kb. 20 perc alatt szép
pirosra sültek. Néhány háziasszony még a bukták tetejét tojással is megkeni, de
én nem szeretem, így nálam ez elmaradt! Aki a szépen csillogó buktát szereti,
az egy egész felvert tojással kenegesse a buktácskáit!
Persze még melegen befaltam
néhány buktát, a gond csak az volt, hogy elfeletettem melyik sarokba került az
eperdzsemes és melyikbe a csokis-karamellás bukta. Így „sajnos” három csokisat
kellett megennem, mire eljutottam az epresig! Sebaj, kicsit legalább ismét „igazi”
magyarnak érezhettem magam!
Szép napot, ildiKOKKI
A frissen sült buktácskák! |
Jaj de szépek!!! Aranyos vagy köszönöm, hogy megemlítettél! :) Puszi!
ReplyDeleteHát ez csak természetes, mindig nézelődöm nálad! Egyébként te hogyan formáztad olyan szépre a gombócokat??? Vagy én voltam türelmetlen picit?
ReplyDeleteHúú, hát azt nehéz elmagyarázni hogyan formázom, valahogy úgy mint Te egy kis négyzet alakú tésztába teszem a lekvárt átlósan összecsípem a sarkakat és a bal tenyerembe fektetve a jobb kezemmel addig csipkedem és forgatom a golyót, míg szépen elsimul. Lehet le kéne videóznom egyszer! :) A zsemléket is így készítem! :)
ReplyDeleteHűűűűű,épp buktát készülök napok óta sütni :) istenien néznek ki, majd visszajövök a receptért :)
ReplyDeleteAkkor hajrá, ha megvan a bejegyzés linkeld be!
ReplyDeleteKedves Ildikó
ReplyDeleteJó,hogy leírtad az elején az érzést ami néha ott kint ér el Téged, valahogy jó volt olvasni.Főleg,hogy utána meg látjuk a fotókat a szép buktácskákról amitől aztán újra jókedve lesz az embernek. Így van ez, nekem pl. ettől tetszik az oldalad.
Örülök, maradj is és nézelődj sokat!
Delete