Az egyik legfotosabb hagyományos finn nemzeti sütemény...
Runebergin tortut. (Kép: 2015.) |
A
Runeberg tortácskák a finn édességek közül az egyik legfinnebb, fogyasztásának
januártól februárig hatalmas hagyománya. Minden év február 5-én, JL Runeberg, a
híres finn nemzeti költő születésnapján mindenki Runeberg sütit vesz, süt, vagy
annak fogyasztására buzdít. (Az oldalon található receptet 2015 áprilisában
frissítettem, mert az idei süteményszerzonra már egy hagyományos finn
verziót készítettem,
ami sokkal puhább és finomabb volt a régebbi verziónál.)
Történelmi
áttekintés:
JL
Runebert az egyik leghíresebb finn költő volt, aki a finn vidéki életről számos
verset írt. Legfőbb műve az 1808-1809 finn-orosz háborúról szól, melynek első
szakasza a finn nemzeti himnusz lett. Runeberg neje, Fredrika nap, mint nap
készítette ezeket a sütiket, mivel férjura minden reggel, vagy a délutáni puncs
mellé evett néhány ilyen tortácskát. Így a hagyomány megszületett és azóta
mindenki bőszen falja ezt a sütit a jeles napon (is)!
1809-ben
a mai Finnország területe még a Svéd Királyság része volt, majd a vesztes
háború után 1809-től 1917-ig az Orosz Birodalom autonóm nagyhercegsége lett.
Finnország 1917 december 6. óta független állam, így itt Mikuláskor nem a
Mikulás jön, hanem az ország függetlenségét ünnepeljük, ami szintén egy nagyon
fontos nemzeti hagyomány. A jelesebb nemzeti ünnepeken minden alkalommal
felcsendül Runeberg műve, Finnország himnusza:
Hozzávalók: (6 db süteményhez.)
(1) Tészta:
100 g sótlan vaj
1 db tojás
50 g porcukor
40 g háztartási
keksz (Finno.-ban Kulta Marie.)
50 g darált mandula
(szeletelt mandulából)
1 tk sütőpor
½ tk kardamom
1 csipet só
½ tk keserűmandula
aroma
1 tk vanília paszta, vagy vanília kivonat
20 cl tej + 20 cl
tejszín (állati, 30 %-os)
(2) Szirup:
50 ml víz + 50 g cukor
50 ml rum
(3) Díszítés:
fehér cukormáz (2 ek porcukor + pár csepp citromlé, vagy víz)
málnalekvár
Egy adag tésztából 6 db sütemény lesz. |
Elkészítés:
A háztartási kekszet daráljuk le, forgassuk össze a darált
mandulával és a liszttel, majd adjuk hozzá a sót, sütőport és a kardamomot. A
puha vajat alaposan habosítsuk ki a porcukorra, majd adjuk hozzá az egész
tojást, a vanília kivonatot és a keserűmandula aromát és alaposan dolgozzuk
össze. Végül egy spatulával forgassuk bele a kekszes-mandulás alapot is, és
töltsük meg a szilikon formát a tésztával. Előmelegített 175°C-os sütőben 20
perc alatt süssük aranybarnára a süteményt, amit a sütőből kivéve könnyedén
kiboríthatjuk a formából egy sütirácsra, ahol hagyjuk teljesen kihűlni.
A sziruphoz a vizet a rummal és cukorral forraljuk össze, majd
hagyjuk egy kissé visszahűlni. A frissen sült tortácskákat mártsuk meg a
szirupban, valamint konyhai ecset segítségével a tortácskák oldalát és tetejét
is kenjük meg egy kevés sziruppal és hagyjuk, hogy a tészta alaposan megszívja
magát, majd tegyük őket vissza sütirácsra, hogy a felesleges szirup
lecsöpöghessen. (A 6 darab süteményünk majdnem az összes szirupot felszívja
majd.)
Ha a sütemény teljesen meghűlt és már nem csöpög belőle a
szirup, akkor minden egyes tortácska közepére kanalazzunk egy-egy kis teáskanál
málnalekvárt, majd rajzoljuk körbe egy cukormáz gyűrűvel. (A cukormázhoz egy
evőkanál porcukor keverjünk simára pár csepp vízzel, vagy citromlével.)
A Runeberg szilikon sütőformával szabályos heger alakú sütemények készíthetőek. |
Tipp:
A süteményt redetileg egy henger alakú formában sütik, de
sima muffin formában is elkészíthető, nem feltétlenül szükséges hozzá ez a
speciális szilikon forma.
Előfordul, hogy a sütemény egyenetlenül nő a formában sütés
közben. Ezt a kis púpocskát vágjuk le és fordítsuk a süteményt lefelé, így ez
lesz a tortácska alja.
A süteményeket aznap érdemes elkészíteni, amikos
felszolgáljuk, mert frissen és puhán az igazi!
Szép napot, ildiKOKKI
Szottyosító szirup :DDDD Ezt muszák lesz kipróbálnom, annyira tetszik!!
ReplyDeleteNekem a kedvenc süteményem és a szottyosság a kulcs. de nagyon nehéz, mert szárazon nem jó és túl szottyosan pedig élvezhetetlen a süti.
ReplyDeleteLátom itt a szottyosítás mindenkinek felkeltette az érdeklődését! Szottyosítani valóban nehéz, de ha elég sűrű a szirup, ha elég száraz eredetileg a tészta, akkor lehet jól szottyosítani! (Van erre a szottyosításra valami cukrászatilag elfogadható kifejezés?)
ReplyDeleteAz orosz konyha minden piskótaneműt nedvesít, nekem annyira megtetszett, hogy azóta is használom. Remek kis leírás, tetszik ez a "szottyosított" runeberg! :D
ReplyDeleteVan esetleg orosz recepted? Szívesen sütnék orosz dolgokat is, biztos kapnék hozzávalókat az észt boltban. Egyébként ez a szottyosítás egy csodadolog! :)
DeleteSzia. Azt szeretném megkérdezni,hogy rum helyett rum-aroma is jó, és barna cukor helyett nyírfacukor jó?
ReplyDeleteElőre is köszönöm a választ!:)
Szia, jóaz aroma is, csak azt a végén tedd bele és akkor növeld a víz mennyiségét! A nyírfacukor is oké!
DeleteDe: ma már ezt a receptet sütöm, ezt készítsd: http://eletszepitok.hu/finn-edesseg-runeberg-torta/#.VNr2qWjkfnY
(Ez is a sajátom, csak még a blogra nem tudtam felrakni.)
De hova kell a tejszín?
ReplyDelete