Avagy hogyan tanultam meg végre kevert tésztát készíteni?
Míg a 9. Blogkóstolón jóval nehezebb
volt döntenem, addig a 10. fordulóra szinte percek alatt megtaláltam az a
sütit, amit szerettem volna elkészíteni! A mostani forduló háziasszonya Kisildi
lett, jómagam pedig Böbe konyháját kaptam kóstolásra. Böbénél egyébként már
régebben is sokat jártam, hiszen a remek recepjei mellett számos csodás képpel
találkozhatunk a blogján!
Mivel a 10. forduló kiírása után néhány
nappal értem haza Magyarországra, ezért el is döntöttem, hogy még a
„nyaralásom” elején megsütöm, amit meg kell, ugyanis az augusztus környéki leadási
határidő nekem már főként munkával lesz tele. Ráadásul hazaérkezésem után
erősen sárgabarack „lázban” égtem, de Böbénél találtam is egy remek
sárgabarackos receptet, így nem volt mese: Elkészítem Böbe sárgabarackos mannáját!
Annyi csavart azért tettem a
dologba, hogy a sárgabarack mellé 1-2 marék meggyet is szórtam a sütibe, pont
csak annyit, amennyi a karácsonyi konyakmeggy és rumos meggy készítésből
kimaradt. J
Jómagam továbbá az egész sütit nem egy téglalap alakú tepsiben, hanem egy 24
cm-es tortaformában sütöttem. Ez a mennyiség talán picit sok volt egy ekkora
formába, így legközelebb maradok egy 20X 30 cm-es tepsinél. Mindazonáltal a
süti remek lett, egy könnyű és puha tésztájú, sokáig elálló sütiről
beszélhetünk. Sokáig= legalább 2 nap, addigra egy morzsa sem maradt! J
Szerintem egyébként akármilyen savanyúbb gyümölccsel készíthetjük, biztosan úgy
is fonom lesz!
Hozzávalók:
4 tojás
2 dl olaj
8-10 ek tej, vagy tejszín
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs vaníliás cukor (5 g)
½ cs sütőpor
10-12 db közepes sárgabarack
2 marék magozott meggy
A sütemény összeállítása:
A tojásokat kettéválasztjuk és a
fehérjéből pár csepp citromlével kemény habok verünk. (Ezt a sütit egyébként
nővéremnél sütöttem, akinél előző héten romlott el a konyhai robotgép, így
mindent kézi habverővel készítettem!) J A felvert habot a
hűtőbe tesszük, amíg a tészta másik felét összeállítjuk.
A tojások sárgáját habosra keverjük
a cukorral és vaníliás cukorral (A), majd hozzáadjuk a tejet, illetve apránként az
olajat, majd pár percig ezekkel a hozzávalókkal is habosítjuk az alapot (B). Ezután
2-3 részletben beleforgatjuk a lisztet a tésztalapba, amit jól homogenizálunk (C).
Végezetük a tésztába forgatjuk a kemény tojáshabot (D), majd ez egészet egy
kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük (E).
A friss gyümölcsöt megmossuk, majd
kisebb darabokra vágjuk (F), és csak lazán a tészta tetejére szórjuk. Végül az egészet
egy előmelegített, 175°C-os sütőbe toljuk, ahol a tészta 20-30 perc alatt
aranybarnára sül. A tésztát azután hagytam kihűlni a formában, majd kevés
porcukorral megszórtam és már tálaltam is a családnak!
A végeredmény egy nagyon ízletes és
könnyű nyári sütemény lett, próbáljátok ki ti is! Ami pedig a 10. Blogkóstolás
játékát illeti… Nos, biztosan jövök a következőre is! J
Szép napot, ildiKOKKI
A legpuhább kevert tészta, amit valaha ettem! J |
Mekkora volt a tortaforma? :-)
ReplyDeleteA normál, 24 cm-es!
DeleteBocs, közben megtaláltam!
ReplyDeleteMennyei manna! :-P :))
ReplyDeleteAz ám!!! Isteni volt!
DeleteA legjobb kevert tésztát Helsinkiben ettem. "Mézeskalács" fűszerkeverék volt benn. Ez is nagyon jól néz ki, szerintem kipróbálom :-)
ReplyDeleteHuh, nem emlékszel a nevére? Esetleg milyen alakja volt, vagy színe és íze? AZ is fontos lehet, hogy milyen hónapban etted... Ha elmondasz mindent, amit tudsz, kideríthetjük és rekonstruáljuk! Mit szólsz?
DeleteIldikó, 2011. augusztusában ettem, a barátnőm kint él Helsinkiben és az ex férje afrikai, és egy afrikai istentisztelet arról szólt, hogy mindenki a saját népviseletében jön, és hoz valami nemzeti eledelt. Egy finn nő hozta, kuglóf forma volt. A barátnőm szerint ez a klasszik finn kuglóf, vajjal, tejszínnel.
ReplyDeleteUtána nézek a dolognak!
DeleteIldikó! Nagyon klassz lett a süti, szép a kép, a Herendi pedig csodás!
ReplyDeleteKöszi szépen, ez a porcelán az egyik nagy kedvencem! :)
Delete