Monday, December 2, 2013

Dobostorta

Avagy kerülhet-e torta az ünnepi asztalra?! J


Az a bizonyos Dobostorta! J

Dobostortát életemben először három, vagy négy éve próbáltam meg sütni. Akkoriban egy kedves barátomat szerettem volna meglepni, de sajna a próbálkozás finoman szólva is katasztrófába torkollott… Történt ugyanis, hogy a tésztához túl sok vajat adtam és az totálisan összeesett, a tojáshab a krémben csomós lett, a tészta széttört, szóval a dobos cukorig el sem jutottam. Azóta eltelt pár év, de a Dobosnak inkább neki sem álltam, úgy voltam vele, hogy a vajas piskóta úgysem sikerülhet, meg minek is próbálkozzak egy olyan tortával, amit igazából se én, se Péter nem szeret… Akkor meg?!

Ezzel szépen le is rendeztem a dolgot magamban, amíg nem Szofika egy játékra invitálta a nagyérdeműt az oldalán. Megadott néhány általa elkészített süteményt, amiből aztán mindenki bátran válogathatott és elkészíthette a neki éppen szimpatikust. Az én választásom végül azért esett a Dobostortára, mert ehhez volt itthon alapanyag, illetve van egy új állítható tortakarikám, melynek segítségével akármekkora átmérőjű torta készíthető. (Nem mintha ehhez a sütihez annyira kéne egy tortagyűrű, de jó volt a tudat, na! J) Így végül elhatároztam, hogy csak egy 2/3-os tortát készítek, ami pontosan egy 18-cm átmérőjű, vagyis 8 szeletes tortának felelt meg. Így az ünnepi készülődésbe úgyis valami régi klasszikust kerestem, amit bátran felszolgálhatunk a csodás karácsonyi ebéd után! J

A recept Szofika oldalról való, aki Farkas Vilmos receptjét használta. Vilmos az eredeti 1885-ös receptet készítette, én ezen az egyszerűség kedvéért változtattam, mert nem minden háziasszonynak van otthon kakaóvaja és kakaómasszája. (Nekem épp volt, de azt a bonbonokba tartogatom!) Lássuk akkor a medvét, sütésre fel! J

Hozzávalók: (Egy 18 cm-es, 8 szeletes tortához.)
Aki egy 22-24 cm-es tortát szeretne, az az itt olvasható mennyiség 1,5-szörösével dolgozzon.
(1) Tészta:
4 egész tojás
65 g liszt
65 g porcukor
23 g vaj
1 tk vanília aroma
1 késhegy só
1 késhegy sütőpor
(2) Krém:
3 egész tojás
150 g porcukor
175 g vaj
200 g csoki (70%)
1 tk van aroma
(3) Doboscukor:
10dkg cukor
1 tk vaj

A tészta összeállítása:
A tészta hozzávalókat elfelezzük és a tésztát két részletben sütjük meg. (Nagyobb mennyisége setén három részletben, két tojásonként sütjük.)
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojások sárgáit a fele porcukorral és van. aromával kihabosítjuk (A-B). A fehérjét a késhegy sóval és a maradék porcukorral kihabosítjuk (C-D), majd a sárgájából készült tojáshabot beleforgatjuk a fehérjébe. Ezután gyors mozdulatokkal 2 részletben beleforgatjuk a lisztet (E), majd pár mozdulattal a vajat is (F).
Végül egy sütőpapírra átrajzoljuk a tortakarikát, nálam épp három fért rá. A tésztát elosztjuk, majd szépen kikenjük a lapokat (G-H), amiket előmelegített 180°C-on 10-12 perc alatt megsütjük. A tészta felszínét meglisztezzük, majd egy sütőpapírra átfordítjuk. Végül még melegen lehúzzuk a papírokat a tésztáról. (Ha megsült, akkor könnyen lejön, de ha nem akkor tapad rá a tészta, ekkor vissza kell tenni a sütőbe.)
 
Így készült a tészta!
A krém:
A krémet 3 részletben készítjük.
(1) A vajat – mondom vajat, nem margarint – a porcukor felével kihabosítjuk, majd félretesszük a konyapulton (szobahőmérsékleten).
(2) A csokit feldaraboljuk, majd gőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük. A csokit alól a vizestálból a víz felét leöntjük, de a csokit továbbra is vizes lábos felett tartjuk.

A felolvadt étcsoki és a habos porcukros vaj.

(3) A tojásokat vízgőz fölött a maradék porcukorral és vanília aromával csípősre főzzük, vagyis kb. 75°C-ig hevítjük. A csípősre főzött tojáshabot egy másik tálba átszedjük, majd kihűlésig habosítjuk nagy fokozaton (5-7 perc.)
 
A tojást gőz felett csípősre hevítjük, majd kihabosítjuk. (Háttérben a frissen sült lapok.)

A krém összeállítása:
A vajba belekanalazunk egy kevés tojáshabot és átforgatjuk, végül az összes tojáshabot beleforgatjuk. Ezután hozzáadjuk az olvasztott csokit, majd robotgéppel átkeverjük, ha szükséges. Ha a krémet túl hígnak éreznénk, akkor pár percre tegyük hűtőbe és már tölthetjük is a tortánkat.

Ha a krém nem állna össze olyan könnyen, nyugodtan keverjük át robotgéppel!

A torta összeállítása:
A krémet a tálban 6 részre osztjuk, majd 5 tésztalapot a krémmel felváltva egymásra rétegezünk. Az utolsó adag krémmel a tortát burkoljuk, esetleg egy keveset félrerakunk a díszítéshez.
A cukrot egy lábosban, vagy teflonos tepsiben 1 tk vajjal kis lángon arany szinűre karamellizálunk. Még forrón a 6. és egyben a legszebb lapra öntjük. Egy éles kés vajba mártott hátoldalával megjelöljük a szeletek helyét minden jelölés előtt újravajazzuk! A kis előkészített mélyedéseknél a szintén egyesével vajba mártott kés élével elroppantjuk a szeleteket.
A tortát néhány csokidísszel, vagy a maradék kevés krémmel körbedíszítjük.
 
Így készül a dobos cukor.

Vélemény a receptről:
Nem is tudom, hogy egy olyan amatőr „hobbicukrász”, mint én, véleményezhet-e egyáltalán egy ilyen nagy múltú receptet, mint ez… Mindazonáltal a legfontosabbakat mindenképpen szeretném összefoglalni.
(1) A krém nagyon finom és krémes, de tényleg vajjal készítsünk, amit szobahőmérsékleten ALAPOSAN habosítsunk ki. A krém mennyisége bőven elég lesz, senki ne aggódjon! J
(2) A lapokat minimum 2 részletben készítsük, nagy torta esetén jobb 3-ban. A lapok kikenését gyorsan végezzük, mert különben összeesik a hab! A tésztát elég 180°C-on sütni, mert akkor nem ég meg a széle.
(3) Ne féljen senki a dobos cukortól! Karamellizáljunk LASSAN, illetve a dobos cukrot tésztakorongot a fent leírtak alapján szeljük fel, akkor nem lehet gond!
Végezetül el kell mondanom, hogy ez volt életem eddig legjobb Dobostortája, igaz én csak 1 szereltet ettem! J

Kellemes ünnepi készülődét kívánok, ildiKOKKI

Dobostorta.  J





4 comments:

  1. Miért ne kerülhetne? Főleg, ha ilyen guszta és finom! :)

    ReplyDelete
  2. Kedves Ildikó!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha 26 cm-s a torta formám, akkor 6 tojásból célszerű sütni 2 tojásonként, ez azt jelenti, hogy összesen 9 lapot kell kapnom??? Nekem csak egy tortaformám van, így nagyon soká lesz kész az összes lap... :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia Rita! nem, 6 tojásból 6 lap kell, vagyis 3X 2 db-ot tudsz egybe kisütni. Ehhez egyébként forma sem kelll, hanem ki kell kenni tortapapírra, ahogy az a fázisfotón is látható!

      Delete