Hogyan készíthetünk egy remek csokis édességet gyorsan és egyszerűen házilag?
Bár
jómagam nem vagyok egy nagy csoki rajongó, most mégis egy csokis édesség
elkészítése mellett döntöttem. Elhatároztam ugyanis, hogy egy házibuliba
meglepetésnek egy extra csokis tortát fogok sütni, aminek a díszítésére
szerettem volna a trüffeleket felhasználni. A torta végül megszületett, de a
trüffelek önmagukban is olyan finomak lettek, hogy úgy gondoltam érdemes lenne
egy külön bejegyzést írnom róluk. Természetesen a következő bejegyzésemben az
elkészült tortát is bemutatom nektek, de lássuk először a trüffeleket!
Manapság
egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a házi készítésű csokis bonbonok és az
egyéb nyalánkságok. Bár korábban én is azt hittem, hogy otthon nagyon nehéz
lehet előállítani ezeket a falatnyi kis csokis álmokat, de már bizton
állíthatom, hogy nem az! A világhálón nagyon sok remek ötletet találhatunk, egyik
nagy kedvencem Bonbon Mánia oldala, aki a bonbonok nagy szakértője! Sok tanácsot
kaptam tőle a korábbi Túró Rudi bonbonom elkészítésében is, de a trüffelekkel
kapcsolatos kérdéseimmel is bátram fordulhattam hozzá!
Lássuk
tehát, hogyan is készülnek a csodás csokis édességek, amiket akár szépen
becsomagolva el is ajándékozhatunk, vagy egy kis tálcára téve a vendégeinket is
meglephetjük vele!
Hozzávalók: 35 db
golyóhoz
25 dkg
étcsoki (Én 70% kakaótartalmút használtam, de talán kevésbé lesz intenzív az
íze, ha hagyományos étcsokis tortabevonót használunk.)
150 ml
tejszín (35%-os)
25 g
vaj
15 dkg pirított,
aprított mandula
35 szem
pirított egész mandula (lehet akár blansírozott is)
1 ek
rumaroma vagy rum
1 tk
mandulaaroma
80 g porcukor
(Alacsonyabb kakaótartalmú étcsoki esetén lehet kevesebb is. Én a házi
készítésű vaníliás cukromat használtam, recept itt.)
10 dkg
reszelt étcsoki, vagy kakópor, vagy csokis cukordrazsé a trüffelek
beforgatásához
A
mandula előkészítése:
A
mandulát forró sütőben kb. 5 percig addig pirítjuk, amíg pattogó hangot nem
hallunk. A mandulát a sütőből kivéve azonnal hideg tányérba öntjük! A
megpirított magokat semmi esetre se hűtsük abban a tepsiben, amiben a sütőben
voltak, hiszen a forró tepsitől a mandula könnyen megéghet, majd megkeseredik. A
pirításkor a mandula héja nem fog leválni úgy, mint pl. a mogyoróé szokott. (Ezt
csak blansírozással távolíthatjuk el, de erre semmi szükség.)
A
mandulából 15 dkg-ot aprítsunk össze nagyobb darabokra, a maradék 35 szemet
pedig tegyük félre. Ezek az egész mandulaszemek kerülnek majd a trüffelek közepébe.
A
trüffel összeállítása:
Az
étcsokit tálba törjük, majd vízgőz felett megolvasztjuk (A). Ezután lehúzzuk a
tűzről és belekeverjük a vajat (B), majd ha az elolvadt, a cukrot is (C). Végül
lassan hozzácsurgatjuk a tejszínt, amit szintén alaposan elkeverünk.
Ha a
tejszín nagyon visszahűtené a krémet, akkor pár percre ismét gőz fölé tehetjük
a csokit, ahol alaposan érdemes átkeverni az egészetés ellenőrizni, hogy a
cukor megfelelően elolvadt-e.
Végül
már csak az aprított mandulát kell beleforgatni a krémbe, amibe pár csepp
mandula aromát, vagy a bátrabban rumaromát, esetleg rumot (vagy pálinkát is)
tehetnek. Ha minden hozzávalót elkevertünk a masszában, akkor öntsük ki egy mélyebb
tálba, takarjuk le alufóliával, majd tegyük be egy éjszakára hűtőbe.
Tipp:
Sok
helyen olvastam, hogy 1-2 óra is elegendő a trüffel megszilárdulásának. Nos, szerintem
ez nem igaz!!! Figyelembe vége azt, hogy a kézzel kell megformázni a
golyóbisokat, ami eleve melegebb, a csoki pedig már 35°C-on olvad, tényleg
érdemes legalább 1 éjszakát pihentetni a csokis krémet, mielőtt megformáznánk a
golyókat!
A trüffelkrém elkészítése. |
Jótanácsok
a golyók formázásához:
(1) 1A
golyók megformálása előtt készítsünk elő minden szükséges eszközt és hozzávalót,
hogy ne nyakig csokis kézzel kelljen keresgélni a konyhában!
(2) A
trüffelkrém maga elég könnyen olvad, így vagy dolgozzunk kesztyűben, vagy
párszor alaposan mossunk kezet hideg vízzel a golyóbisok formázása közben!
(3) A
trüffeleket egyből tehetjük bonbonos papírkapszliba, vagy egy nagyobb tálcára
is, hiszen egy rövid időre úgyis visszakerülnek a hűtőbe.
(4) A trüffelek kakaóban, vagy csokiforgácsban
való forgatásához kérjünk segítséget egy családtagtól. Biztos vagyok benne,
hogy a gyerekek, vagy kisunokák szívesen segítenek ebben az egyszerű műveletben
és nekünk sem kell állandóan kezet mosnunk a kezünkre ragadt csokireszelék,
vagy szóró cukor miatt!
A
trüffelek megformázása:
Az alaposan
lehűtött csokis krémből kanyarintsunk ki egy kisebb darabot (A), majd a
kezünkben nagyjából formáljunk belőle gombócot (B). Ezután nyomjuk bele egy
szem mandulát és igazítsuk el szép kerekre (C). Végül forgassuk meg csokiforgácsban,
vagy csokireszelékben esetleg kakaóporban a gömböket (D). (Én ehhez egy
kávéízesítésű, bronz színű csokis szóró cukrot választottam, hiszen nekem most
a csokitorta „imidzsére” kellett terveznem a trüffelek megjelenését.) A
golyóbisok szóró cukorba forgatásában a párom segédkezett, aki közben 1-2
golyóbist el is tűntetett! J
A kész
trüffeleket sorakoztassuk tálcára és hagyjuk 1-2 órát a hűtőben pihenni. Ha a
trüffeleket elajándékozzuk, akkor tegyük őket bonbonpapírba, vagy egy szép
dobozba, esetleg csomagolhatjuk celofánba és díszíthetjük egy kis szalaggal!
Tipp:
A
trüffeleket akár egyesével is csomagolhatjuk, amikre kis üdvözlőkártyákat
köthetünk! Ebben a formában remek ajándék lehet akár a munkatársainak is,
hiszen egy ilyen egyedi figyelmességnek mindenki nagyon fog örülni!
A
trüffelek elkészítése nagyon egyszerű és még egy órácskát sem vesz igénybe!
Ajánlom azoknak, akik kisgyerekekkel szeretnének valami egyszerű édességet
készíteni, kiváló zsúrokba, családi összejövetelekre, vagy egy apró
figyelmességnek is a kollegáinknak. Aki nekifog, biztos nem fog csalódni! Várom
a véleményeket és a visszajelzéseket, ugye szerintetek is nagyon finom?! J
A csodálatos trüffel ajándéknak is remek! |
Nagyon klassz lett, gratulálok :-)
ReplyDeleteKedves Ildi!
ReplyDeleteNagyon tetszik a blog is, meg az is amit csinálsz!
Profi receptek és fotók!
Csak így tovább!
Kedves Ildi,nem tudom,milyen állagúnak kell a masszának lennie...én mandulás étcsokiból csináltam, hagytam egy éjszakát a hűtőben pihenni, de amikor elkezdtem formázni, krémesen szétment, szétfolyt a kezemben,mint egy jó bonbon töltelék. Mivel lehet ilyenkor sűríteni,"keményíteni" rajta?
ReplyDeleteKöszi előre is...
Torta tetejére szeretném tenni...
G
Szia Gidi, fentebb van egy kép, a trüffelek megformálása nevű az, ott látod, hogy nekem teljesen sűrű volt a masszám és kézben puhult, de jól gömbölyíthető maradt.Ha krémesen szétfolyik,akkor mikrózva olvaszd vissza az egész masszát és keverj bele pluszban legalább fél, vagy3/4 tábla jó minőségű (70%, Lidlben jó áron van) olvadt étcsokit, az összefogja majd. (Ezután ismét egy éjszaka nem árt hűtőben, vagy pl egy órácsaka fagysztóban...) Ha tudod, húzz kesztyűt miközben formálod, az sokat segít, mert úgy is kevésbé tapad a krém! remélem sikerrel jársz, küldj majd képet a tortádról! Üdv Ildi
Delete