Monday, April 8, 2013

Meggyes-mandulás csokitorta


Avagy hogyan készíthetünk egy IGAZÁN különleges tortát nagyobb összejövetelekre?

 
Meggyes-mandulás csokitorta trüffellel J
Néhány napja meghívást kaptam egy búcsú buliba Nenad barátunktól, aki sajnos elköltözik Helsinkiből. Egyik szemem sír, a másik meg nevet, hiszen Nenad sikeresen megszerezte doktori (Ph.D.) fokozatát, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a világ másik pontján folytatja kutatói karrierjét. Persze mindkettő remek hír, ezért gondoltam valami igazán emlékezetessel lepem meg Nenadot!

Első lépésként megkérdeztem hányan leszünk, hiszen nem mindegy, hogy 5, vagy 50 főben gondolkodunk. Az én keretlétszámom most 25 fő volt, így egy átlagnál kb. 1,5-szer nagyobb tortát kellett készítenem. Ha egy nagyobb társaságnak készítünk édességet az ízvilágot is a közízlésnek megfelelően kell megválasztani. Általában csokival és vaníliával, esetleg gyümölcsös, valamint tejszínhabos ízekkel érdemes ilyenkor tortát készteni, mert azt nagyjából mindenki szereti. Persze megkérdeztem az ünnepeltet is, hogy mit szeretne és Nenad valami csokis és mandulás dolgra tette le a voksát.
 
Nenad és én a búcsúbulin J
No, ekkor felcsaptam kedven szakácsnőm, Lajos Mari 66 tortás könyvét és kerestem valami NAGY tortát, ami elég csokis. Emlékesztem, hogy pár hónapja a testvérem is sütött egy nagyobb csokitortát, így hozzá is bátran fordulhattam tanácsért. Végül a mostani tortám „vázát” Lajos Mari Vőlegénytortája adta, aminek pontos receptjét itt megtaláljátok. Ezen a recepten én jócskán módosítottam, kicsit a mennyiségeket is növeltem és ezt-azt hozzátettem.

Jótanácsok a torta elkészítése előtt:
(1) Mielőtt bárki nekifog ennek az édességnek, az számítson arra, hogy a végeredmény valóban monumentális lesz, vagyis 20-25 fő számára elég. Ebből kifolyólag érdemes azzal is számolni, hogy bár viszonylag kevés alapanyagból áll a torta, de azok mennyisége egyáltalán nem kevés, sőt!
(2) Aki kisebb tortát szeretne, az a mennyiségeket egyszerűen felezze meg, és készítsen egy fele akkora tortát, mint én!
(3) Ez a torta kicsit lassabban készül el, mint egy sima muffin, szóval aki belefog, az szánja rá az idejét! Ne feledjük, Rómát sem egy nap alatt építették fel!
(4) Aki nem szeretne a trüfelekkel bajlódni, az díszítheti savanyított meggyel, vagy koktélcseresznyével is a tortát,de az kétségtelen, hogy a trüffel „sokat dob” az egész torta megjelenésén!
(5) A trüffeleket nagyon gyorsan és könnyen elkészíthetőek, amiről egy külön bejegyzést is készítettem! Itt megtaláljátok és ti is könnyen el tudjátok készíteni!

Lássuk akkor hogyan is készült ez a remek torta, remélem ti is megrpróbáljátok!

Hozzávalók:

(1) Csokis piskóta: 20 x 30 cm-es tepsihez
5 egész tojás
5 evőkanál cukor (120 g-nak felel meg.) (Én a házi vaníliás cukromat használtam, recept itt.)
1 evőkanál liszt+ 2 evőkanál keményítő + 2 evőkanál kakaópor(összesen 120 g)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál rumaroma

(2) Vaníliás piskóta: 20 x 30 cm-es tepsihez
5 egész tojás
5 evőkanál cukor (120 g-nak felel meg.) (Én a házi vaníliás cukromat használtam, recept itt.)
3 evőkanál liszt+ 2 evőkanál keményítő (összesen 120 g)
1 teáskanál sütőpor

(3) Krém:
9 dl tej
2 vanília rúd
300 g cukor
5 tojás sárgája
6 evőkanál keményítő
120 g étcsokoládé (70%-os)
3 púpozott evőkanál kakaópor
200 g aprított, pirított mandula
400 g vaj
2 evőkanál rumaroma, vagy fél dl rum
1 evőkanál mandula aroma

(4) Meggyes töltelék:
1 üveg meggy lekvár (350 ml)
1 üveg meggybefőtt, vagy savanyú meggy (350 ml)
0,5-1 dl fehér rum (vagy pálinka, vagy vodka)

(5) Díszítés:
22-25 db trüffel golyó
(vagy 25-30 szem meggy, vagy koktélcseresznye)


A tortakészítés lépései:
Ezt a tortás sajnos nem lehet egy nap alatt összehozni, érdemes a tésztás is pihentetni és a tortát is. Lássuk, mit mikor készítsünk el, hogy tökéletes legyen a süti:
  1. nap:
        ® A trüffelkrém felfőzése és hűtőben pihentetése 12 órára.
  2. nap:
        ® A trüffelek gombócolása.
        ® A piskóta megsütése.
        ® A puding megfőzése.
        ® A vajat kivenni a hűtőből és egy éjszakára a konyhapulton hagyni.
  3. nap:
       ® A krém összeálltása. 
       ® A lekvár előkészítése.
       ® A torta betöltése és pihentetése min. 4-6 órát.


A torta elkészítésének részletes bemutatása


Előkészületek és a piskóta elkészítése:
A mandulát pirítsuk meg, majd aprítsuk össze! Ha lehet, akkor ne daráljuk, mert a nagyobb daraboktól sokkal élvezetesebb lesz a sütemény!

A mandulát inkább aprítsuk, mintsem daráljuk!

Elsőként készítsük elő a szárazanyagokat. A lisztet keverjük el a keményítővel és a sütőporral és szitáljuk át! A kakaós piskótához a keményítőt, lisztet és kakaót keverjük el és szintén szitáljuk át! A biztonság kedvéért a porcukrot is érdemes átszitálni! A piskótát összeállítani is könnyebb és szebben fog nőni, ha a szárazanyagokat átszitáltuk!
 
A szárazanyagokat szitáljuk át!
Ehhez a tortához 2 lap vaníliás és 2 lap kakaós piskótára van szükség. A lapokat süthetjük nagy gáztepsiben, vagy egy 20 x 30 cm-es kisebb tepsiben is.
Első lépésként a tojásokat kettéválasztjuk (A), majd a fehérjét egy kevés sóval habosítani kezdjük (B). Ha a hab félkemény kis részletekben hozzáadjuk a cukrot (C) és fényes habot készítünk. Ha a hab elég kemény, akkor egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és pár percig még tovább verjük a habot (D).
Ezután kétféleképpen járhatunk el: (1) Vagy verjük tovább a habot és apránként beleadagoljuk a szárazanyag keveréket (E), majd még 1-2 percig tovább keverjük a robotgéppel a masszát (F), vagy (2) a lisztet egy fakanállal beleforgatjuk a habba és végezetül lazán átkeverjük a tésztát.
 
Így készül a piskóta!
Végül előmelegített 180°C-os sütőben 15 perc alatt a piskótát készre sütjük. Ne feledjük a tűpróbát! Ezután a piskótát a tepsiben kihűtjük, lehúzzuk a sütőpapírt és másnapig konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni!
 
Piskóta sülés előtt és után!
A krém összeállítása:
Elsőként készítünk egy igazi vanília pudingot. 7 dl tejet felrakunk forrni a 2 db vanília kikapart belsejével, majd mikor gyöngyözni kezd a tej, akkor lehúzzuk a gázról és visszahűtjük. Amíg a tej hűl, addig előkészítjük a puding sűrű részét. 6 evőkanál keményítőt (A) feloldunk a maradék 2 dl tejben, majd hozzákeverjük a porcukrot (B), végül az 5 tojás sárgáját (C) és robotgéppel, vagy kéz habverővel teljesen simára keverjük (D).

A puding "alap" elkészítése.
Ezután a visszahűtött vaníliás tejbe (A) beleöntjük ezt a sűrű masszát, majd jól elkeverjük a tejben (B). Ezután kis lángon melegíteni kezdjük a pudingot, majd a tűzről néha lehúzva időnként alaposan átkeverjük. Végül a lángot nagyobbra kapcsoljuk és folyamatosan keverve, a lángról néha félrehúzva besűrítjük a pudingot (C). Végül egy kerámiatálban néha kevergetve egy kicsit kihűtjük a pudingot (D).
 
A puding!

Ezután a pudingot elosztjuk ¾ - ¼ arányban. A nagyobb mennyiségű pudinghoz azonnal hozzákeverjük a csokoládét és a rumaromát, a kisebb adaghoz pedig a mandulaaromát, majd mindkettőt alaposan kihűtjük.
A vajat egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni, majd egy nagyobb üvegtálba daraboljuk (A). Ezután robotgéppel habosítani kezdjük, amit az elszántak kézi habverővel is végezhetnek (B). A vaj akkor jó, ha kifehéredik, kanállal belenyúlva a szerkezete könnyű és légbuborékos (C).

A vajat fehéredésig habosítjuk!

A vaj ¼ részét a mandulaízesítésű vaníliás pudinghoz keverjük gyors mozdulatokkal! A vaj csak akkor nem fog kiikrásodni, ha azonos a hőmérséklete a pudinggal, vagyis a pudingot is időben vegyük ki reggel a hűtőből!
A kakaós krémhez először vegyünk ki 1-2 evőkanállal a felhabosított vajból és adjunk hozzá 2-3 evőkanál kakaóport (A). A maradék vajhoz először csak egy kevés pudingot keverjünk, éppen hogy csak márványos legyen (B). Ezután adjuk hozzá az összes pudingot (C), de még ekkor is elég világos lesz a kakaós krémünk. Végül adjuk hozzá a kakaóporos vajat is a csokipudingos keverékhez (D), amitől nagyon szép sötét színe lesz a krémnek! Aki még ennyi plusz kakaóportól sem találná elég sötétnek a krémet az ne aggódjon, a krém színe 1-2 órával később sokat élénkül, ennyi idő kell ugyanis, hogy a kakaó igazán kiadja a színét!
 
Így készül a kakaós krém!
A meggy és lekvár előkészítése:
Elsőként a meggybefőttet lecsepegtetjük és jó alaposan kinyomkodjuk (A)! Ezután a meggyet apróbb darabokra vágjuk, majd fehér rummal, vagy pálinkával meglocsoljuk (B). A meggylekvárt egy lábosba szedjük (C) és kis lángot megolvasztjuk (D). Vigyázzunk, hogy oda ne égjen a lekvár, mert könnyen megkeseredik! Aki szeretne, a lekvárhoz is adhat egy kis alkoholt (kb. fél deci fehér rumot én is kevertem a lekvárba).

A meggy és a meggylekvár!

A torta összeállítása:
A kakaós krémből 2-3 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez. A kakaós és vaníliás piskótát kettévágjuk, a széleit levágva azonos méretűre igazítjuk és lekvárral mind a 4 lapot megkenjük (A). Ezután az első kakaós lapot tálcára helyezzük, majd megkenjük a kakaós krém 1/3-ával (B) és megszórjuk meggy felével (C).

Tipp:
Ha az első piskótalap alá sütőpapírcsíkokat teszünk, akkor a tortát a végleges helyén is összeállíthatjuk. Ez azért is nagyon jó, mert így a tortát nem kell emelgetni és így deformálódni sem fog!

Ezután egy vaníliás lap következik (D), amit megkenünk az összes vaníliás krémmel (E) és alaposan megszórunk mandulával (F). Ezután egy újabb vaníliás piskóta és a csokis krém újabb 1/3-a következik (G), amit megszórunk a maradék meggyel (H). Végül az utolsó csokis piskóta következik, majd a tortát beborítjuk a maradék csokis krémmel (I). Végül a torta oldalát panírozzuk a maradék aprított mandulával (J), majd a torta tetejét díszítsük a trüffelekkel és a maradék csokis krémmel. Végül egy kevés aprított mandulával is megszórhatjuk a torta tetejét (K) és már gyönyörködhetünk is a végeredményben (L)! Ezután a tortán még minimum 4-6 órára érdemes hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek!

Így készül a torta J

Bár én nem vagyok sem csoki, sem csokitorta rajongó, de látva, ahogy a hatalmas torta kb. 5 perc alatt eltűnik 25 ember pocakjában és még hírmondója sem marad, az hatalmas élmény volt! (Nem is beszélve a bezsebelt dicséretekről! J) Nos, így végezetül azt gondolom, hogy nagyon megérte elkészíteni ezt a sütit! Mindenkinek ajánlom, aki nagyobb buliba, vagy családi rendezvényre megy és valami NAGYON klassz és finom meglepetéssel készülne! Kiváló lehet ballagásokra, vagy akár esküvőkre is, nomeg egy olyan szuper házibuliba, mint amilyenben én voltam a minap! J

Nenad tortája! J

3 comments:

  1. Szuper ez a sok fázisfotó, a torta pedig nagyszerű :-)

    ReplyDelete
  2. Ez volt az első nem-kerek tortám, de most kaptam egy szív formát is! Szerinted nem zavaró ez a sok részletes kép?

    ReplyDelete
  3. Kedves Ildikó!
    Le se tagadhatja, hogy egy komoly kutató biológus készítette ezt a remeket :) A pontosság, az alapos dokumentálás remekül párosul az étel szeretetével, ami sugárzik ebből a bejegyzésből, a történet, ahogy kerekké teszi a recept fontosságát, és természetesen a képek, miknek a segítségével, még én is neki mernék állni a sütinek, bár a méretek kicsit nagyok nekem, de azon könnyű módosítani :) Köszönöm a receptet.
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    ReplyDelete