Avagy hogyan készíthetünk egy IGAZÁN különleges tortát nagyobb összejövetelekre?
Néhány
napja meghívást kaptam egy búcsú buliba Nenad barátunktól, aki sajnos
elköltözik Helsinkiből. Egyik szemem sír, a másik meg nevet, hiszen Nenad
sikeresen megszerezte doktori (Ph.D.) fokozatát, ami egyúttal azt is jelenti,
hogy a világ másik pontján folytatja kutatói karrierjét. Persze mindkettő remek
hír, ezért gondoltam valami igazán emlékezetessel lepem meg Nenadot!
Első
lépésként megkérdeztem hányan leszünk, hiszen nem mindegy, hogy 5, vagy 50
főben gondolkodunk. Az én keretlétszámom most 25 fő volt, így egy átlagnál kb.
1,5-szer nagyobb tortát kellett készítenem. Ha egy nagyobb társaságnak
készítünk édességet az ízvilágot is a közízlésnek megfelelően kell megválasztani.
Általában csokival és vaníliával, esetleg gyümölcsös, valamint tejszínhabos
ízekkel érdemes ilyenkor tortát készteni, mert azt nagyjából mindenki szereti.
Persze megkérdeztem az ünnepeltet is, hogy mit szeretne és Nenad valami csokis
és mandulás dolgra tette le a voksát.
No,
ekkor felcsaptam kedven szakácsnőm, Lajos Mari 66 tortás könyvét és kerestem
valami NAGY tortát, ami elég csokis. Emlékesztem, hogy pár hónapja a testvérem
is sütött egy nagyobb csokitortát, így hozzá is bátran fordulhattam tanácsért.
Végül a mostani tortám „vázát” Lajos Mari Vőlegénytortája adta, aminek pontos
receptjét itt megtaláljátok. Ezen a recepten én jócskán módosítottam, kicsit a
mennyiségeket is növeltem és ezt-azt hozzátettem.
Jótanácsok
a torta elkészítése előtt:
(1) Mielőtt
bárki nekifog ennek az édességnek, az számítson arra, hogy a végeredmény
valóban monumentális lesz, vagyis 20-25 fő számára elég. Ebből kifolyólag
érdemes azzal is számolni, hogy bár viszonylag kevés alapanyagból áll a torta,
de azok mennyisége egyáltalán nem kevés, sőt!
(2) Aki
kisebb tortát szeretne, az a mennyiségeket egyszerűen felezze meg, és készítsen
egy fele akkora tortát, mint én!
(3) Ez
a torta kicsit lassabban készül el, mint egy sima muffin, szóval aki belefog,
az szánja rá az idejét! Ne feledjük, Rómát sem egy nap alatt építették fel!
(4) Aki
nem szeretne a trüfelekkel bajlódni, az díszítheti savanyított meggyel, vagy
koktélcseresznyével is a tortát,de az kétségtelen, hogy a trüffel „sokat dob”
az egész torta megjelenésén!
(5) A
trüffeleket nagyon gyorsan és könnyen elkészíthetőek, amiről egy külön
bejegyzést is készítettem! Itt megtaláljátok és ti is könnyen el tudjátok
készíteni!
Lássuk
akkor hogyan is készült ez a remek torta, remélem ti is megrpróbáljátok!
Hozzávalók:
(1) Csokis piskóta: 20 x
30 cm-es tepsihez
5 egész tojás
5 evőkanál cukor (120 g-nak
felel meg.) (Én a házi vaníliás cukromat használtam, recept itt.)
1 evőkanál liszt+ 2
evőkanál keményítő + 2 evőkanál kakaópor(összesen 120 g)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál rumaroma
(2) Vaníliás piskóta: 20 x
30 cm-es tepsihez
5 egész
tojás
5
evőkanál cukor (120 g-nak felel meg.) (Én a házi vaníliás cukromat használtam,
recept itt.)
3
evőkanál liszt+ 2 evőkanál keményítő (összesen 120 g)
1 teáskanál
sütőpor
(3) Krém:
9 dl tej
2 vanília rúd
300 g cukor
5 tojás sárgája
6 evőkanál keményítő
120 g étcsokoládé
(70%-os)
3 púpozott evőkanál
kakaópor
200 g aprított, pirított
mandula
400 g vaj
2 evőkanál rumaroma,
vagy fél dl rum
1 evőkanál mandula aroma
(4) Meggyes töltelék:
1 üveg meggy lekvár (350
ml)
1 üveg meggybefőtt, vagy
savanyú meggy (350 ml)
0,5-1 dl fehér rum (vagy
pálinka, vagy vodka)
(5) Díszítés:
22-25 db trüffel golyó
(vagy 25-30 szem meggy,
vagy koktélcseresznye)
A tortakészítés lépései:
Ezt a tortás sajnos nem
lehet egy nap alatt összehozni, érdemes a tésztás is pihentetni és a tortát is.
Lássuk, mit mikor készítsünk el, hogy tökéletes legyen a süti:
1. nap:
® A
trüffelkrém felfőzése és hűtőben pihentetése 12 órára.
2. nap:
® A
trüffelek gombócolása.
® A
piskóta megsütése.
® A
puding megfőzése.
® A vajat
kivenni a hűtőből és egy éjszakára a konyhapulton hagyni.
3. nap:
® A krém összeálltása.
® A
lekvár előkészítése.
® A torta
betöltése és pihentetése min. 4-6 órát.
A torta elkészítésének részletes bemutatása
Előkészületek és a piskóta elkészítése:
A mandulát pirítsuk meg, majd aprítsuk össze! Ha lehet, akkor ne daráljuk, mert a nagyobb daraboktól sokkal élvezetesebb lesz a sütemény!
A mandulát inkább aprítsuk, mintsem daráljuk! |
Elsőként készítsük elő a
szárazanyagokat. A lisztet keverjük el a keményítővel és a sütőporral és
szitáljuk át! A kakaós piskótához a keményítőt, lisztet és kakaót keverjük el
és szintén szitáljuk át! A biztonság kedvéért a porcukrot is érdemes
átszitálni! A piskótát összeállítani is könnyebb és szebben fog nőni, ha a
szárazanyagokat átszitáltuk!
Ehhez a tortához 2 lap
vaníliás és 2 lap kakaós piskótára van szükség. A lapokat süthetjük nagy
gáztepsiben, vagy egy 20 x 30 cm-es kisebb tepsiben is.
Első lépésként a
tojásokat kettéválasztjuk (A), majd a fehérjét egy kevés sóval habosítani
kezdjük (B). Ha a hab félkemény kis részletekben hozzáadjuk a cukrot (C) és
fényes habot készítünk. Ha a hab elég kemény, akkor egyesével hozzáadjuk
a tojások sárgáját és pár percig még tovább verjük a habot (D).
Ezután kétféleképpen
járhatunk el: (1) Vagy verjük tovább a habot és apránként beleadagoljuk a
szárazanyag keveréket (E), majd még 1-2 percig tovább keverjük a robotgéppel a
masszát (F), vagy (2) a lisztet egy fakanállal beleforgatjuk a habba és
végezetül lazán átkeverjük a tésztát.
Végül előmelegített
180°C-os sütőben 15 perc alatt a piskótát készre sütjük. Ne feledjük a
tűpróbát! Ezután a piskótát a tepsiben kihűtjük, lehúzzuk a sütőpapírt és
másnapig konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni!
A krém összeállítása:
Elsőként készítünk egy
igazi vanília pudingot. 7 dl tejet felrakunk forrni a 2 db vanília kikapart belsejével,
majd mikor gyöngyözni kezd a tej, akkor lehúzzuk a gázról és visszahűtjük. Amíg
a tej hűl, addig előkészítjük a puding sűrű részét. 6 evőkanál keményítőt (A)
feloldunk a maradék 2 dl tejben, majd hozzákeverjük a porcukrot (B), végül az 5
tojás sárgáját (C) és robotgéppel, vagy kéz habverővel teljesen simára keverjük
(D).
Ezután a visszahűtött
vaníliás tejbe (A) beleöntjük ezt a sűrű masszát, majd jól elkeverjük a tejben
(B). Ezután kis lángon melegíteni kezdjük a pudingot, majd a tűzről néha
lehúzva időnként alaposan átkeverjük. Végül a lángot nagyobbra kapcsoljuk és folyamatosan
keverve, a lángról néha félrehúzva besűrítjük a pudingot (C). Végül egy
kerámiatálban néha kevergetve egy kicsit kihűtjük a pudingot (D).
Ezután a pudingot
elosztjuk ¾ - ¼ arányban. A nagyobb mennyiségű pudinghoz azonnal hozzákeverjük
a csokoládét és a rumaromát, a kisebb adaghoz pedig a mandulaaromát, majd
mindkettőt alaposan kihűtjük.
A vajat egy éjszakát a
konyhapulton hagyjuk pihenni, majd egy nagyobb üvegtálba daraboljuk (A). Ezután
robotgéppel habosítani kezdjük, amit az elszántak kézi habverővel is
végezhetnek (B). A vaj akkor jó, ha kifehéredik, kanállal belenyúlva a
szerkezete könnyű és légbuborékos (C).
A vajat fehéredésig habosítjuk! |
A vaj ¼ részét a mandulaízesítésű
vaníliás pudinghoz keverjük gyors mozdulatokkal! A vaj csak akkor nem fog kiikrásodni,
ha azonos a hőmérséklete a pudinggal, vagyis a pudingot is időben vegyük ki
reggel a hűtőből!
A kakaós krémhez először
vegyünk ki 1-2 evőkanállal a felhabosított vajból és adjunk hozzá 2-3 evőkanál
kakaóport (A). A maradék vajhoz először csak egy kevés pudingot keverjünk, éppen
hogy csak márványos legyen (B). Ezután adjuk hozzá az összes pudingot (C), de
még ekkor is elég világos lesz a kakaós krémünk. Végül adjuk hozzá a kakaóporos
vajat is a csokipudingos keverékhez (D), amitől nagyon szép sötét színe lesz a
krémnek! Aki még ennyi plusz kakaóportól sem találná elég sötétnek a krémet az
ne aggódjon, a krém színe 1-2 órával később sokat élénkül, ennyi idő kell
ugyanis, hogy a kakaó igazán kiadja a színét!
A meggy és lekvár
előkészítése:
Elsőként a meggybefőttet
lecsepegtetjük és jó alaposan kinyomkodjuk (A)! Ezután a meggyet apróbb
darabokra vágjuk, majd fehér rummal, vagy pálinkával meglocsoljuk (B). A
meggylekvárt egy lábosba szedjük (C) és kis lángot megolvasztjuk (D).
Vigyázzunk, hogy oda ne égjen a lekvár, mert könnyen megkeseredik! Aki szeretne,
a lekvárhoz is adhat egy kis alkoholt (kb. fél deci fehér rumot én is kevertem
a lekvárba).
A torta összeállítása:
A kakaós krémből 2-3
evőkanállal félreteszünk a díszítéshez. A kakaós és vaníliás piskótát
kettévágjuk, a széleit levágva azonos méretűre igazítjuk és lekvárral mind a 4
lapot megkenjük (A). Ezután az első kakaós lapot tálcára helyezzük, majd
megkenjük a kakaós krém 1/3-ával (B) és megszórjuk meggy felével (C).
Tipp:
Ha az első piskótalap alá sütőpapírcsíkokat teszünk, akkor a tortát a végleges helyén is összeállíthatjuk. Ez azért is nagyon jó, mert így a tortát nem kell emelgetni és így deformálódni sem fog!
Ezután
egy vaníliás lap következik (D), amit megkenünk az összes vaníliás krémmel (E)
és alaposan megszórunk mandulával (F). Ezután egy újabb vaníliás piskóta és a
csokis krém újabb 1/3-a következik (G), amit megszórunk a maradék meggyel (H). Végül
az utolsó csokis piskóta következik, majd a tortát beborítjuk a maradék csokis
krémmel (I). Végül a torta oldalát panírozzuk a maradék aprított mandulával
(J), majd a torta tetejét díszítsük a trüffelekkel és a maradék csokis krémmel.
Végül egy kevés aprított mandulával is megszórhatjuk a torta tetejét (K) és már
gyönyörködhetünk is a végeredményben (L)! Ezután a tortán még minimum 4-6 órára
érdemes hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek!
Így készül a torta J |
Bár én nem vagyok sem
csoki, sem csokitorta rajongó, de látva, ahogy a hatalmas torta kb. 5 perc
alatt eltűnik 25 ember pocakjában és még hírmondója sem marad, az hatalmas élmény volt! (Nem is beszélve a bezsebelt dicséretekről! J) Nos, így
végezetül azt gondolom, hogy nagyon megérte elkészíteni ezt a sütit!
Mindenkinek ajánlom, aki nagyobb buliba, vagy családi rendezvényre megy és
valami NAGYON klassz és finom meglepetéssel készülne! Kiváló lehet
ballagásokra, vagy akár esküvőkre is, nomeg egy olyan szuper házibuliba, mint
amilyenben én voltam a minap! J
Nenad tortája! J |
Szuper ez a sok fázisfotó, a torta pedig nagyszerű :-)
ReplyDeleteEz volt az első nem-kerek tortám, de most kaptam egy szív formát is! Szerinted nem zavaró ez a sok részletes kép?
ReplyDeleteKedves Ildikó!
ReplyDeleteLe se tagadhatja, hogy egy komoly kutató biológus készítette ezt a remeket :) A pontosság, az alapos dokumentálás remekül párosul az étel szeretetével, ami sugárzik ebből a bejegyzésből, a történet, ahogy kerekké teszi a recept fontosságát, és természetesen a képek, miknek a segítségével, még én is neki mernék állni a sütinek, bár a méretek kicsit nagyok nekem, de azon könnyű módosítani :) Köszönöm a receptet.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI