Avagy hogyan készül az igazi olasz kenyérpálcika?
A csodálatos grissini! |
A grissini őshazája
Itália, ugyanis a 14. században itt sütöttek először kenyérpálcikákat a
megmaradt kelt tésztából. A sós kenyértésztából ceruza vastagságú darabokat
sodortak, majd a még meleg kemencében gyorsan kisütötték a rudacskákat … Így
indult hódító útjára grissini, amit azóta szerte a világon szakácsok és
háziasszonyok nap, mint nap készítenek.
Életemben először
én is Itáliában ropogtattam el az első kenyérpálcikámat egy kellemes tavaszi
koradélutánon, egy könnyű kis borocska mellé… Ott ugyanis az éttermekben a
grissinit a frissítőkkel együtt felszolgálják, amit a vendégek a fő fogásra
való várakozás közben rágcsálhatnak. Ezek az éttermi grissinik kicsit vékonyabbak
és kevésbé karakteresebb ízűek, lévén a fő hangsúly itt a vacsorák menüjén,
vagy a borokon van.
Mindazonáltal
manapság már nagyon sokféle grissinit készítenek nem csupán különböző
lisztekből, de rengetek ízesítéssel is. Ha a hangsúlyt a menüben a grissinire
szeretnénk fektetni, bátran alkalmazzunk több fűszert, míg ha kísérőnek
készítjük, törekedjünk a semlegesebb ízvilágra. Mivel én ezt a grissinit egy
nagyobb összejövetelre készítettem a vendégeknek, ezért bátrabban fűszereztem,
valamint egy kevés tejfölös mártogatóst is készítettem! Lássuk, hogy is készül
ez a csodás kenyérpálcika, amit bátran ajánlok mindenkinek! J
Hozzávalók:
Ebből a
mennyiségből 2 nagy gáztepsinyi kenyérpálcika lett, vagyis kb. 60 közepes
darab!
A tésztához:
30 dkg búzaliszt
0,5 dl olívaolaj
2 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 csapott ek
kristálycukor
1 púpozott tk só
1 kis gerezd
fokhagyma
4-6 ek lenmag
1 szál friss
rozmaring
A mártogatós:
1 pohár natúr
joghurt (150 g)
1 pohár tejföl (150
g)
1 csipet só
3-4 szál friss
petrezselyemzöld
1 nagy gerezd
fokhagyma
1 csipet őrölt bors
A tészta
összeállítása:
A grissinibe való fűszereket elsőként az
olívaolajjal keverjük el, mivel nagyon sok ízanyag jobban oldódik az olajban és
intenzívebb is lesz, mintha rögtön a lisztbe kevernénk bele. Ezért egy kis gerezd
fokhagymát(tényleg pici, mert a mártogatósban is lesz fokhagyma)
fokhagymanyomóval áttörünk, majd egy nagyobb friss ág rozmaringot összevágunk,
és mindent belekeverünk a tésztába való olajba.
Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral
felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, hozzáadjuk a fűszeres
olajat, valamint a tejben felfuttatott élesztőt, majd hólyagos tésztát gyúrunk
belőle. A tésztát meleg helyen kb. fél órát kelesztjük.
A tészta öszeállítása. |
Megjegyzés: a kenyértésztákat eredetileg vízben felfuttatott élesztővel készítik, de
ha tejet használunk, a tésztánk lágyabb lesz és szerintem finomabb is. Aki
szeretné, használhat vizet, tej helyett!
A kenyérpálcikák sodrása:
A tésztát egyszer átgyúrjuk, majd a
kezünkkel kissé lenyomkodva egy téglalapot formázunk. Ezt a téglalapot 1-2
cm-es szeletekre vágjuk. A szeleteket hosszában ismét kettévágjuk, majd az így
kapott darabokat ceruza vastagságúra sodorjuk. Ha túl hosszúak a pálcikák,
akkor elfelezhetjük őket. Az ideális pálcika kb. 15 cm hosszú.
A pálcikákat kisodorjuk. |
A pálcikák tetejét vékonyan megkenjük
vízzel, majd a nedves felüket lenmagba mártjuk. Ezután a pálcák két végét
ellentétes irányba addig csavarjuk, amíg a lenmag teljesen spirális lefutású
nem lesz a pálcikákon. A pálcikákat sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, de
ügyeljünk, hogy 1-2 cm helyet hagyjunk a pálcikák között!
Lenmagozás! |
Sütés:
A tésztát tovább keleszteni nem kell, azonnal
betolhatjuk hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe, ahol kb. 10 perc
alatt a rudak aranybarnára sülnek!
Sülnek a pálcikák! |
A mártogatós elkészítése:
A tejfölös mártogatóshoz a tejfölt a
joghurttal elkeverem, egy kevés sóval ízesítem. 3-4 szál petrezselymet
aprítottam bele, egy kis gerezd fokhagymát, valamint egy csipet őrölt borssal
fűszereztem! Bátrabbak tehetnek bele oregánót, csiliport, vagy ízlés szerint
akár szabadon is fűszerezhetik!
Összességében ez egy nagyon gyors recept,
nagyon mutatós és ami a legfontosabb, finom is! Azoknak is bátran ajánlom, akik
egy picit tapasztalatlanabbak a konyhában, de akár kisgyerekekkel is elkészíthető,
a picik imádni fogják sodorni a rudakat! J
A frissen kisült grissini J |
Óóóóó, imádom a grissinit :) Azt hiszem ő lesz az egyik befutó a Blogkóstolóra! és az a mártogató.... :)
ReplyDelete