Friday, April 19, 2013

Rozmaringos fokhagymás grissini lenmaggal


  Avagy hogyan készül az igazi olasz kenyérpálcika?


A csodálatos grissini!

A grissini őshazája Itália, ugyanis a 14. században itt sütöttek először kenyérpálcikákat a megmaradt kelt tésztából. A sós kenyértésztából ceruza vastagságú darabokat sodortak, majd a még meleg kemencében gyorsan kisütötték a rudacskákat … Így indult hódító útjára grissini, amit azóta szerte a világon szakácsok és háziasszonyok nap, mint nap készítenek.

Életemben először én is Itáliában ropogtattam el az első kenyérpálcikámat egy kellemes tavaszi koradélutánon, egy könnyű kis borocska mellé… Ott ugyanis az éttermekben a grissinit a frissítőkkel együtt felszolgálják, amit a vendégek a fő fogásra való várakozás közben rágcsálhatnak.  Ezek az éttermi grissinik kicsit vékonyabbak és kevésbé karakteresebb ízűek, lévén a fő hangsúly itt a vacsorák menüjén, vagy a borokon van.

Mindazonáltal manapság már nagyon sokféle grissinit készítenek nem csupán különböző lisztekből, de rengetek ízesítéssel is. Ha a hangsúlyt a menüben a grissinire szeretnénk fektetni, bátran alkalmazzunk több fűszert, míg ha kísérőnek készítjük, törekedjünk a semlegesebb ízvilágra. Mivel én ezt a grissinit egy nagyobb összejövetelre készítettem a vendégeknek, ezért bátrabban fűszereztem, valamint egy kevés tejfölös mártogatóst is készítettem! Lássuk, hogy is készül ez a csodás kenyérpálcika, amit bátran ajánlok mindenkinek! J

Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből 2 nagy gáztepsinyi kenyérpálcika lett, vagyis kb. 60 közepes darab!

A tésztához:
30 dkg búzaliszt
0,5 dl olívaolaj
2 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 csapott ek kristálycukor
1 púpozott tk só
1 kis gerezd fokhagyma
4-6 ek lenmag
1 szál friss rozmaring

A mártogatós:
1 pohár natúr joghurt (150 g)
1 pohár tejföl (150 g)
1 csipet só
3-4 szál friss petrezselyemzöld
1 nagy gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt bors

A tészta összeállítása:
A grissinibe való fűszereket elsőként az olívaolajjal keverjük el, mivel nagyon sok ízanyag jobban oldódik az olajban és intenzívebb is lesz, mintha rögtön a lisztbe kevernénk bele. Ezért egy kis gerezd fokhagymát(tényleg pici, mert a mártogatósban is lesz fokhagyma) fokhagymanyomóval áttörünk, majd egy nagyobb friss ág rozmaringot összevágunk, és mindent belekeverünk a tésztába való olajba.
 
A rozmaringot igyekezzünkalaposan összeaprítani!
Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, hozzáadjuk a fűszeres olajat, valamint a tejben felfuttatott élesztőt, majd hólyagos tésztát gyúrunk belőle. A tésztát meleg helyen kb. fél órát kelesztjük.

A tészta öszeállítása.

Megjegyzés: a kenyértésztákat eredetileg vízben felfuttatott élesztővel készítik, de ha tejet használunk, a tésztánk lágyabb lesz és szerintem finomabb is. Aki szeretné, használhat vizet, tej helyett!

A kenyérpálcikák sodrása:
A tésztát egyszer átgyúrjuk, majd a kezünkkel kissé lenyomkodva egy téglalapot formázunk. Ezt a téglalapot 1-2 cm-es szeletekre vágjuk. A szeleteket hosszában ismét kettévágjuk, majd az így kapott darabokat ceruza vastagságúra sodorjuk. Ha túl hosszúak a pálcikák, akkor elfelezhetjük őket. Az ideális pálcika kb. 15 cm hosszú.

A pálcikákat kisodorjuk.

A pálcikák tetejét vékonyan megkenjük vízzel, majd a nedves felüket lenmagba mártjuk. Ezután a pálcák két végét ellentétes irányba addig csavarjuk, amíg a lenmag teljesen spirális lefutású nem lesz a pálcikákon. A pálcikákat sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, de ügyeljünk, hogy 1-2 cm helyet hagyjunk a pálcikák között!

Lenmagozás!

Sütés:
A tésztát tovább keleszteni nem kell, azonnal betolhatjuk hideg, de 180°C-ra beállított sütőbe, ahol kb. 10 perc alatt a rudak aranybarnára sülnek!

Sülnek a pálcikák!

A mártogatós elkészítése:
A tejfölös mártogatóshoz a tejfölt a joghurttal elkeverem, egy kevés sóval ízesítem. 3-4 szál petrezselymet aprítottam bele, egy kis gerezd fokhagymát, valamint egy csipet őrölt borssal fűszereztem! Bátrabbak tehetnek bele oregánót, csiliport, vagy ízlés szerint akár szabadon is fűszerezhetik!

A mártogatós!

Összességében ez egy nagyon gyors recept, nagyon mutatós és ami a legfontosabb, finom is! Azoknak is bátran ajánlom, akik egy picit tapasztalatlanabbak a konyhában, de akár kisgyerekekkel is elkészíthető, a picik imádni fogják sodorni a rudakat! J

A frissen kisült grissini J

1 comment:

  1. Óóóóó, imádom a grissinit :) Azt hiszem ő lesz az egyik befutó a Blogkóstolóra! és az a mártogató.... :)

    ReplyDelete