Avagy hogyan készül a kedvenc finn kelt tésztás süteményem?
Finn vajas pulla. J |
Továbbá a finn konyha eléggé gyakorlatiasnak ia mondható, vagyis sok a gyorsan
elkészíthető és egészséges étel. Ez szerintem azért is
jó hír, mert ezeket az egyszerűbb recepteket a kevésbé tapasztaltak is könnyen
el tudják készíteni, a gyakorlottabbak pedig tovább fejleszthetik és a saját
szájízükre alakíthatják!
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg búzaliszt
10 dkg cukor
(Én a házi vaníliás cukrom használom. Recept itt.)
1 db vanília rúd kikapart belseje
(opcionális)
10 dkg vaj
2 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 egész tojás
1 PÚPOZOTT evőkanál kardamon (őrölt)
1 csipet só
A szóráshoz:
5 dkg kristálycukor
A töltelék:
5 dkg vaj
A kenéshez:
1 felvert egész tojás
A tészta begyúrása:
Az élesztőt egy kevés cukorral a
tejben felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet egy tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, a csipet sót, a nagy evőkanál kardamont,
majd a tojást. Végül ráöntjük az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott
élesztőt (A) és szép hólyagos tésztát dagasztunk (B). A tésztát 30 percet meleg
helyen kelesztjük, szép nagyra fog nőni (C)! (Megjegyzés: A tésztába valóban
ilyen sok kardamon kell, azt senki ne spórolja ki!!!)
A tészta összeállítása. |
A pulla-forma kialakítása:
Ha megkelt a tészta kétfelé osztjuk,
majd rudakat sodrunk belőle (A). A rudakat egyenlő részekre osztjuk, amiket
lisztezett felületen átgyurunk és pici gömböket formázunk belőlük (B).
A gombócokat egy sütőpapírral bélelt
tepsibe tesszük, majd a mutatóujjunkkal a gömb közepébe egy üreget készítünk.
Ezután lekenjük a gömbök felületét tojással.
Pullák a tepsiben. |
A tölteléknek való vajat kivesszük a
hűtőből, majd hideg késsel annyi kis téglatestet vágunk belőle, ahány
tésztagombócunk van. (Először egy nagyobb vajszelet vágunk a tömbből, majd azt
hasábokra osztjuk, amit aztán elfelezve téglatesteket alakítunk ki.)
A vaj az üregbe kerül. |
A
vajdarabokat bedugjuk az ujjunkkal kialakított üregbe, majd kissé
belenyomkodjuk.
Jó sok vajat tömjünk a lyukba! |
Ezután minden pulla tetejére 1-1 hatalmas
teáskanálnyi kristálycukrot kanalazunk. Ezt a cukrot nem kell sajnálni,
hiszen miközben a vaj olvad és kissé lecsurog a pulla oldalán viszi magával a
cukrot is, ami szépen rásül majd a tészta tetejére!
Sok cukrot tegyünk rá! |
A tésztát nem kelesztjük tovább,
hanem rögtön betesszük a hideg, de 180°C-ra állított sütőbe, ahol 15 percig
sütjük! Ha megsült a tepsiben hagyjuk kihűlni a pullákat, hogy a vaj ne tudjon össze-vissza
csorogni, vagy még melegen befalhatjuk az első darabokat! J
Próbáljátok ki ti is, mert én nagyon szeretem! J Várom a képeiteket a pullákról!
A kisült pulla. |
Kedves Ildikó! Kiválónak tartom a blogodat. Nagyon jó ötlet a finn receptek közzététele, mert én személy szerin olyan keveset tudok a finn emberek hétköznapi szokásairól, életéről. A gasztronómiával megismerkedni egy hiteles ember közvetítésével az első lépés lehetne a számomra. Egyszóval, várom nagyon a bejegyzéseket. Igyekszem majd gyakran látogatni a blogodat.és elkészíteni a recepteket. Sok sikert kívánok Neked a munkádban a tanulmányaidban! Üdvözlettel: Horváth Györgyi
ReplyDeleteKedves Györgyi!
DeleteNagyon köszönöm a kedves szavakat! Szerintem nekünk, magyaroknak különösen fontos a finn konyha és szokások ismerete, hiszen a két nemzet igen jó és szoros kapcsolatot ápol és a nyelvrokonság okán valahogy kézen-közön rokonoknak érezzük magunkat a finnekkel!
Egyébként épp ma találtam egy újabb finn finomságot, amit a finn hallevessel egyetemben elhozok nektek, de most nagy munkában vagyok! Így májusig nem lesz recept, addig a disszertációm készül! Utána írok megint :)
Üdvözöl ildiKOKKI
Kedves Ildikó! Válaszod minden sorával egyetértek.A disszertációdhoz sok sikert kívánok.
ReplyDeleteÜdvözöllek: Horváth Györgyi
Ezt a pullát feltétlenül kipróbálom :-)
ReplyDeleteHa elkészítetted küld egy képet róla és felrakom az olvasók alkotásai közé! Valahogy ez a pulla tényleg népszerű, sokan sütik! Várom a véleményed!
ReplyDeleteKedves Ildikó! Nagyon megtetszett ez a recept, de mit csináljak, ha nincs kardamom? Lehet valamivel helyettesíteni? Köszönöm szépen ha válaszolsz.
ReplyDeleteAndrea, innét tudsz rendelni:
Deletehttp://bioszallito.hu/Zold_kardamom_orolt-termek-3218
Ha nem kapsz akkor dobhatok neked postára egy csomaggal, de megyek haza 2 hét múlva akkor is tudok vinni, ha nem tudnál vásárolni! Egyébként bioboltokban egyre gyakoribb, szerintem fogsz találni!
Kisildi-nél találkoztam vele, nagyon megtetszett. Imádjuk a kardamont, elfogom készíteni!
ReplyDeleteBátran, bátran, nem fogsz csalóni!!! Ha megvan, küldj egy képet, feldobom ide a blogra, mint olvasói alkotás!
ReplyDeleteÉn is Kisilditől jövök, nagyon guszta! Ki fogom próbálni! :)
ReplyDeleteHajrá Csilla, várom a te képedet is!
DeleteNagyon finom lett - puha, illatos. Köszi Ildi!
ReplyDeleteA kardamom a gyerekek miatt nem került bele - pont ezért kell magamnak sütni kalácsféléket, mert itt az üzletekben azzal készítenek szinte minden édes péksütit.