Mi kerüljön a karácsonyi asztalra?
Piparkakku! |
Míg
Magyarországon a karácsonyi asztal kihagyhatatlan eleme a szépen díszített,
puha mézeskalács, addig a finnek PIPARKAKKU-t ropogtatnak az ünnepek alatt. Ez
a karácsonyi keksz itt olyannyira népszerű, hogy már novembertől csaknem
mindenhol találkozhatunk vele, még a boltokban is lehet kapni. Az egyetemi menzán a desszert piparkakku és
vanilia öntet, a kávézókban óriás Moomin-os piparkakku-t adnak a kávé mellé, a
boltokban ott a piparkakku az asztalokon. Egyszóval itt úton-útfélen mindenki ezt
a karácsonyi kekszet falja, így gondoltam kipróbálom én magam is, hogy milyen!
Az első piparkakkum az IKEÁ-ban vettem, és nagyon finom volt! Puha
és fűszeres ízű... Nomeg virág alakú! Érdekes, itt ez a mézeskalács-jellegű
édesség nem fenyő, vagy szív formájú, a boltokban csak ezzel a virág alakkal
találkoztam! Persze a házi készítésű piparkakku már többféle formájú is lehet,
én is vettem Moomin-os kiszúróformát! Azt is érdemes még tudni erről a
kekszről, hogy nem jellemző a cukormázzal való díszítés. Azt inkább csak
cukrászdákban láttam, akkor is főleg csak a keksz szélét, körvonalát rajzolják
meg cukormázzal.
A bolti piparkakku. |
A
legfontosabb eltérés a piparkakku és mézeskalács között, hogy a finn
kekszecskékben egy gramm méz SINCS! Itt a méz annyira nem is népszerű, helyette
a tumma siirappi-t (másnéven melassi) használják, ami nem más, mint a melasz. A
melasz, ami a cukorgyártás mellékterméke, Magyarországon elég ritkán elérhető,
de a németeknél, lengyeleknél, és itt a finneknél nagyon népszerű. A mézzel
össze SEM hasonlítható beltartalmilag, hiszen míg a méz 80%-a cukor és egy
rakás vitamint, nyomelemet tartalmaz, addig a melasznak kb. 50%-a csak a cukor,
közel 10%-a szervetlen (hamu) anyag. Ezek a beltartalmi mutatók nagyban
befolyásolják a melaszból készült tészta tulajdonságait, és már a készítésnél
érezni, hogy bizony a piparkakku nem mézeskalács, ami valljuk be, NEM IS BAJ!
Lássuk is, hogy készül ez a finn csoda!
Hozzávalók: (100-120 db kekszhez):
150 g (barna) porcukor
250 g melasz (kb 2,5 -3 dl)
1 teáskanál őrölt gyömbér
3 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál vanília aroma
150 g vaj
1 tojás
2 teáskanál sütőpor
500 g liszt
Előkészületek:
A melaszt a vajjal egy lábosba tesszük
és kis (!) lángon addig melegítjük, míg a vaj és melasz keveréke homogén nem
lesz. Ezután belekeverjük a fűszereket, és kirakjuk a hóba meghűlni. J
A finn melasz szirup (bal) és a magyar méz (jobb)! |
A tészta
összeállítása:
A
lisztet, porcukrot és sütőport egy nagyobb tálba szitáljuk, ráütjük a tojást,
majd ráöntjük a már meghűlt vajas fűszeres melaszt, aminek ilyenkor már isteni
illata van! A lisztet és melaszt kanállal kezdjük el keverni, amit a liszt
lassacskán teljesen fel fog venni.
A melaszt a vajjal megolvasztjuk. |
A vicc az
egészben az, hogy a tészta már ekkor sem ragadt, mivel nem mézzel dolgoztam…
Így az én homlokom sem gyöngyözött a verejtéktől, hogy a tészta miért ragad még
mindíííg?!? Nem, ez a melasszal nem fordul elő! Ekkor már csak finoman meg kell
hinteni a tészta felszínét liszttel, gyors mozdulatokkal összegyúrni az ekkor
még picit puha tésztát, majd mehet is a hűtőbe egy légmentesen zárt zacsiban
egy éjszakára pihenni.
A tésztát kanállal is ki lehet keverni. |
Sütés:
Másnap a
tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és különböző formákat szaggatunk belőle. A
kekszeket 170°C-os sütőben kb. 10-12 percig sütjük, amíg aranybarnák nem
lesznek! A friss piparkakku még kemény, de légmentes dobozban hamar puha lesz,
ha egy fél almát is teszünk a kekszek mellé a dobozba, akkor nagyon hamar
visszapuhulnak!
A tészta. |
Hibalehetőségek:
A
piparkakku (és mézeskalács is) szinte elronthatatlan, de sokáig nagy hibám volt
nekem is, hogy túl vékonyra nyújtottam a tésztát. Nem szabad! Szép az úgy is,
ha kicsit pufók és vastag, ráadásul így könnyebben is puhul!
Amire oda
kell figyelni, az a sütés. A sütőbe nagyjából egyforma méretű kekszeket kell
betenni, vagyis egy nagy házat ne süssünk együtt egy pici gombával, mert a
gomba már sötétbarna lesz, mire a nagyobb keksz közepe még alig jó. Egyenletes
méretű kekszeknél elkerüljük, hogy az egyik barnább és égettebb szélű legyen,
mint a másik. Ez egyébként azért is tanácsos, mert míg a tészta sül, addig
lehet nyújtani és szaggatni a következő adagot, ami valljuk be bajosan megy, ha
közben a sütőt kell lesegetni, hogy akkor most a kicsi szivecske már megsült,
de a templom meg még neeeeemm…
Összességében
piparkakkut csinálni mézeskalács helyett egy nagyszerű dolog volt! Nekem a
mézeskalács sosem sikerült, mindig leragadt, túl kemény lett, a formák
eldeformálódtak… valahogy nem jött össze. Ezzel szemben a piparkakku szép lett,
nem égett/barnult a széle, jól lehetett nyújtani stb. Ez a keksz azoknak is jó
megoldás lehet, akik nem szeretnek mázzal díszíteni, mert itt azt sem kell!
Ízvilágában is nagyban hasonlít a mézeskalácshoz, így ezzel akár még csalhatunk
is, egy kicsit! J
Akinek
sikerül melaszt szereznie próbálja ki ezt a süteményt, nekem nagyon bevált!
Finn karácsonyi mézesek! |
Az én mézesem nem ragad, jó vele dolgozni! Ugyanígy készítem, elsőre megolvasztom a cukrot a mézzel, majd ebbe megy a fűszer. Lekapcsolom, a vajjal kicsit lehűtöm, ekkor keverem bele a tojást a végén a szódás lisztet. Egy edényt koszolok, és a kezem se ragad veszettül.
ReplyDeleteMúlt éveben ki akartam ezt a kekszet próbálni, de mire oda jutottam volna, a kislányom megette az összes melaszt! :)