Friday, December 7, 2012

Finn karácsonyi csillag (Joulutorttu)

A világ legegyszerűbb karácsonyi édessége!



A csodás csilagok!

Pár napja olvastam egy interjút F. Nagy Angélával, - a magyar receptírás anyjával-, aki azt nyilatkozta, hogy főzni kétféleképpen lehet, mivel van a háziasszony meg a szakács. A háziasszony az, aki ugyanazt képes produkálni, mint a szakács, csak a szakács 3 órán át 5 lábosban, míg a háziasszony egy fertályóra alatt 1 lábosban tudja elkészíteni pontosan ugyanazt az ételt. Nos, ebben a tekintetben Finnország (és az itteni élet és ételek is) a háziasszony kategóriába sorolandók, de itt északon így megy ez. És ez ÍGY jó!

Ezen egyszerűség jegyében szület(het)ett a finn karácsonyi csillag is, közismertebb nevén Joulutorttu (Joulu=karácsony, toorttu=tortácska, lepény). Ezt a sütit tegnap csináltuk Niinával, aki egy-két igazi finn trükköt is mutatott. J Nagyon jó móka volt, még piparkakku is készül az anyukája receptje alapján, de erről lesz külön bejegyzés is!

Pár szó erről a csillagról. Ez a karácsonyi sütemény is legalább akkora népszerűségnek örvend a finnek körében mint a piparkakku, illetve ezt is lehet már december elejétől vásárolni a nagyobb pékségekben, vagy nagyobb boltok pékség részlegében. Ez a csillag nem más, mint egy darabka leveles tészta, a közepén egy kanál szilvalekvárral, (vagy egy szem aszalt szilváva), porcukorral finoman meghintve! ENNYI! Szépsége az egyszerűségében rejlik! Nekünk, magyaroknak nem tűnhet egy nagy durranásnak, hiszen leveles tészta és szilvalekvár?!? Otthon a szilvalekvár népszerű és közismert, minden spejzban van egy-két elfekvő üveggel, sokunknak van otthon szilvafája is! De itt a szilva nagyon ritka gyümölcs, a lekvárt nem is fogyasztják, sőt a boltokban szinte csak emiatt a süti miatt forgalmazzák! Biztos, ami biztos alapon a szilvalekváros dobozon egy karácsonyi csillag is van, hogy mindenki tudja mire is való… J Lássuk akkor hogy készül a Joulutorttu!

A szilvalekvár.

Hozzávalók:
500 g fagyasztott vajas-leveles tészta
szilvalekvár (kb 100-150 g)
1 egész tojás
kevés porcukor

Előkészületek:
A fagyasztott leveles tésztát kivesszük a mélyhűtőből a sütést megelőzően 2-3 órával. A tésztát SEMMIKÉPPEN SEM szabad egy éjszakán át szobahőmérsékleten tartani, mivel:
(1): a leveles tészta ált. 4-5 darabban van a dobozban és nagyon könnyen összetapad
(2): a leveles tészta jellegéből adódóan lisztes és vajas rétegek váltakozása, amely szerkezet magasabb hőmérsékleten a vaj olvadása következtében elveszik, és a tészta nem fog levelesedni!

Így vádg ki a tésztát!

A sütemény összeállítása:
A tésztákat enyhén lisztezett munkalapon 1-2 mm vastagra nyújtjuk, majd 5x5 cm-es négyzeteket vágunk ki belőle.
A négyzeteket a sarkainál átlósan bevágjuk és középre hajtjuk.
Érdemes a sarkánál a bevágást kicsit elcsúsztatni egyik irányba, vagyis nem pont a sarkánál, hanem fél cm-rel mellette vágni, így a sarka nem fog megégni!
Miután a tészta sarkát bevágtuk középre kanalazzuk a szilvalekvárt és a tésztát tojással finoman megkenjük. Fórró, 200°C-os sütőben kb. 15-20 perc alatt ropogósra sütjük! Még forrón meghintjük porcukorral!

Így készül a süti!

Hibalehetőségek:
Ez a süti elronthatatlan, de azért a leveles tésztára oda kell figyelni! A tésztát nem érdemes nagyon vékonyra nyújtani, bár a bolti tészták könnyen levelesednek, de ha túl vékony, akkor nagyon hamar kiszárad!
Ne feledjük, a leveles tésztákat nem lehet összegyúrni és újra kinyújtani!
A sütésnél figyeljünk és hagyjunk helyet a csillagok között, hiszen jócskán megnőnek!

A frissen sült csillagok!

Jómagam sosem voltam egy nagy leveles tészta rajongó, de ez a süti megváltoztatta a véleményem. Azoknak ajánlom ezt azoknak a háziasszonyoknak, akinek kevés ideje van készülődni, de valami szépet szeretne alkotni! A kisgyermekes anyukáknak inkább akkor tanácsolnám elkészíteni ezt a sütit, mikor a pici alszik, egyrészt mert hamar elkészül, másrészt mert a gyerekek a tésztát gyúrni szeretik és a leveles tésztát  a sima vajas tésztákkal ellentétben vétek gyurmázni!

Karácsonyi csillagok!

2 comments:

  1. Most olvasom csak a poszt végén a jótanácsot. Szeretném jelezni, hogy a gyerek nem csak gyurmázik, hanem TANUL és mintákat vesz át. Vétek lenne NEM hagyni a gyereket a szülővel együtt szorgoskodni. A tészta? Kit érdekel. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A tanács a leveles tésztára vonatkozott, mert azt újra begyúrás után már TÉNYLEG nem lehet használni. Ilyen esetben pl. jó ötlet lehet egy külön adag vajas tésztát begyúrni a gyerekeknek, amivel ő külön foglalkozhat, a szülő meg készítheti a leveles tésztát. Így a tészta sem veszik kárba és a gyerek is tanul! :)

      Delete