A világ legegyszerűbb karácsonyi édessége!
A csodás csilagok! |
Pár napja
olvastam egy interjút F. Nagy Angélával, - a magyar receptírás anyjával-, aki
azt nyilatkozta, hogy főzni kétféleképpen lehet, mivel van a háziasszony meg a
szakács. A háziasszony az, aki ugyanazt képes produkálni, mint a szakács, csak
a szakács 3 órán át 5 lábosban, míg a háziasszony egy fertályóra alatt 1
lábosban tudja elkészíteni pontosan ugyanazt az ételt. Nos, ebben a tekintetben
Finnország (és az itteni élet és ételek is) a háziasszony kategóriába
sorolandók, de itt északon így megy ez. És ez ÍGY jó!
Ezen
egyszerűség jegyében szület(het)ett a finn karácsonyi csillag is, közismertebb
nevén Joulutorttu (Joulu=karácsony, toorttu=tortácska, lepény). Ezt a sütit
tegnap csináltuk Niinával, aki egy-két igazi finn trükköt is mutatott. J Nagyon jó móka volt, még piparkakku is készül az anyukája
receptje alapján, de erről lesz külön bejegyzés is!
Pár szó
erről a csillagról. Ez a karácsonyi sütemény is legalább akkora népszerűségnek
örvend a finnek körében mint a piparkakku, illetve ezt is lehet már december
elejétől vásárolni a nagyobb pékségekben, vagy nagyobb boltok pékség
részlegében. Ez a csillag nem más, mint egy darabka leveles tészta, a közepén
egy kanál szilvalekvárral, (vagy egy szem aszalt szilváva), porcukorral finoman
meghintve! ENNYI! Szépsége az egyszerűségében rejlik! Nekünk, magyaroknak nem
tűnhet egy nagy durranásnak, hiszen leveles tészta és szilvalekvár?!? Otthon a
szilvalekvár népszerű és közismert, minden spejzban van egy-két elfekvő
üveggel, sokunknak van otthon szilvafája is! De itt a szilva nagyon ritka
gyümölcs, a lekvárt nem is fogyasztják, sőt a boltokban szinte csak emiatt a
süti miatt forgalmazzák! Biztos, ami biztos alapon a szilvalekváros dobozon egy
karácsonyi csillag is van, hogy mindenki tudja mire is való… J Lássuk akkor hogy készül a Joulutorttu!
A szilvalekvár. |
Hozzávalók:
500 g
fagyasztott vajas-leveles tészta
szilvalekvár
(kb 100-150 g)
1 egész
tojás
kevés
porcukor
Előkészületek:
A
fagyasztott leveles tésztát kivesszük a mélyhűtőből a sütést megelőzően 2-3
órával. A tésztát SEMMIKÉPPEN SEM szabad egy éjszakán át szobahőmérsékleten
tartani, mivel:
(1): a
leveles tészta ált. 4-5 darabban van a dobozban és nagyon könnyen összetapad
(2): a
leveles tészta jellegéből adódóan lisztes és vajas rétegek váltakozása, amely
szerkezet magasabb hőmérsékleten a vaj olvadása következtében elveszik, és a
tészta nem fog levelesedni!
Így vádg ki a tésztát! |
A
sütemény összeállítása:
A
tésztákat enyhén lisztezett munkalapon 1-2 mm vastagra nyújtjuk, majd 5x5 cm-es
négyzeteket vágunk ki belőle.
A
négyzeteket a sarkainál átlósan bevágjuk és középre hajtjuk.
Érdemes a
sarkánál a bevágást kicsit elcsúsztatni egyik irányba, vagyis nem pont a
sarkánál, hanem fél cm-rel mellette vágni, így a sarka nem fog megégni!
Miután a
tészta sarkát bevágtuk középre kanalazzuk a szilvalekvárt és a tésztát tojással
finoman megkenjük. Fórró, 200°C-os sütőben kb. 15-20 perc alatt ropogósra
sütjük! Még forrón meghintjük porcukorral!
Így készül a süti! |
Hibalehetőségek:
Ez a süti
elronthatatlan, de azért a leveles tésztára oda kell figyelni! A tésztát nem
érdemes nagyon vékonyra nyújtani, bár a bolti tészták könnyen levelesednek, de
ha túl vékony, akkor nagyon hamar kiszárad!
Ne
feledjük, a leveles tésztákat nem lehet összegyúrni és újra kinyújtani!
A
sütésnél figyeljünk és hagyjunk helyet a csillagok között, hiszen jócskán
megnőnek!
A frissen sült csillagok! |
Jómagam
sosem voltam egy nagy leveles tészta rajongó, de ez a süti megváltoztatta a véleményem.
Azoknak ajánlom ezt azoknak a háziasszonyoknak, akinek kevés ideje van
készülődni, de valami szépet szeretne alkotni! A kisgyermekes anyukáknak inkább
akkor tanácsolnám elkészíteni ezt a sütit, mikor a pici alszik, egyrészt mert
hamar elkészül, másrészt mert a gyerekek a tésztát gyúrni szeretik és a leveles
tésztát a sima vajas tésztákkal
ellentétben vétek gyurmázni!
Karácsonyi csillagok! |
Most olvasom csak a poszt végén a jótanácsot. Szeretném jelezni, hogy a gyerek nem csak gyurmázik, hanem TANUL és mintákat vesz át. Vétek lenne NEM hagyni a gyereket a szülővel együtt szorgoskodni. A tészta? Kit érdekel. :)
ReplyDeleteA tanács a leveles tésztára vonatkozott, mert azt újra begyúrás után már TÉNYLEG nem lehet használni. Ilyen esetben pl. jó ötlet lehet egy külön adag vajas tésztát begyúrni a gyerekeknek, amivel ő külön foglalkozhat, a szülő meg készítheti a leveles tésztát. Így a tészta sem veszik kárba és a gyerek is tanul! :)
Delete