Hogyan vált a híres szentgáli bucsui finomság az egyik védjegyemmé?
Kosárkák a csodálatos Herendi porcelánon! |
Ez a
recept a kis Bakonyi falunkban, Szentgálon, nagy múltra tekint vissza. Szentgál
nem csak a Tiszafásról, a barlangról és a falu ősi magyar mivoltáról híres, a
környékbeliek az itt készült perkelt tortákról és a kosárkáról is ismerik.
Gyermekkoromból tisztán emlékszem arra, hogy a testvérem mennyit sütötte ezt a
sütit bucsura, illetve ezen az ünnepen minden szentgáli asztalon ott volt ez a
sütemény. Olyan történetek is felrémlenek az ünnepi készülődésekből, hogy az
éppen elkészített kosárkák számával anekdotáznak az ismerősök, hiszen nem volt
ritka az sem, hogy az asszonyok 200-300 (!) db kosárkát is megsütöttek a jeles
napokon. Nemrégiben fellapozom édesanyám szakácskönyvét, ahova 1997-ben (!) én
magam másoltam még át ezt a receptet. A sütemény érdekessége még az is, hogy
próbálgattam hasonló receptet keresni az interneten, de ilyen jellegűt, vagy
diós tésztájút nemigen találtam sehol.
Az utóbbi
karácsonyokon főleg én készítem a családból ezt az édességet, mivel nővéremmel
közösen inkább bejglit, kelt tésztákat, vagy zserbót sütünk. Mivel idén
Helsinkiben ünneplem a karácsonyt, ezért az otthoniaknak várniuk kell rám, de
az unokaöcsém skypon már üzent, hogy ezt a süteményt feltétlenül készítsem el,
ha otthon leszek az ünnepek után. Így idén sem marad el ez a sütemény az ünnepi
asztalről, de gondoltam a receptúrát és a tavaly készült képeket megosztom
veletek.
Ez az
édesség gyakorlatilag nem más, mint egy kakaós- diós tésztakehelybe töltött
vaníliás krém, aminek a teteje savanyú gyümölccsel és csokimázzal van díszítve.
Lássuk akkor a pontos hozzávalókat és az elkészítést!
Hozzávalók: (50 db-hoz)
Kosarak: Csokiöntet:
10
dkg darált dió 2
evőkanál kakaópor
15
dkg margarin 2
evőkanál cukor
25
dkg liszt 3-4
evőkanál víz
1
egész tojás 3
dkg vaj
7
dkg porcukor (nem kristálycukor!!!) 1
teáskanál rumaroma
0,5
csomag sütőpor
3
evőkanál kakaópor Gyümölcsök:
1
citrom reszelt héja ½
üveg öszibarack befőtt
1
csomag vaníliás cukor ½
üveg meggy befőtt
Pudingos
krém: Eredeti
tojásos krém:
4
dl tej + 15 dkg cukor 3
egész tojás
1
vanília puding + 1 evőkanál keményítő 8
evőkanál cukor
1
vaníliarúd (vagy 2 vaníliás cukor) 1
vaníliarúd (vagy 2 vaníliás cukor)
20
dkg margarin 20
dkg margarin
A
tészta elkészítése:
A
száraz összetevőket (liszt, sütőpor, kakaópor, porcukor, vaníliás cukor) egy
tálba szitáljuk, hozzákeverjük a diót és a citromhéjat, majd összemorzsoljuk a
puha margarinnak, végül hozzáadjuk az 1 db tojás és gyors mozdulatokkal
összegyúrjuk a tésztát. Az összeállított tésztát fél órára hűtőbe tesszük,
addig elmossuk a kosárkaformákat.
Sütés:
A
tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, melyből hosszúkás hengereket sodrunk, majd a
hengereket 10 egyenlő részre vágjuk. A tésztadarabokból gömböket formálunk,
amit a sütőformák közepébe helyezünk, majd a mutatóujjunk segítségével
ellapogatunk és kialakítjuk a kosárkák peremét. Mivel a krém betöltéséhez
megfelelő űrtartalmú kosárkák kellenek, ezért ügyeljünk arra, hogy a
kosárkáknak minél magasabb pereme legyen, mert a tészta sülés közben igencsak
megduzzad és a kosarak alja megvastagszik. Egyszerre kb. 25 kosárkát tudunk
kisütni, amit 170°C-on 5-7 perc alatt készül el. A megsült tészta
könnyedén kifordul a formából.
A
kosárka formák:
Ennek
a süteménynek az egyik nehézsége a tészta sütése, illetve a tészta kifordítása
a formából. Korábban ezzel nekünk is meggyűlt a bajunk, hiszen a régi típusú
formákat minden sütés előtt vajazni kellett, és sokszor a kosárkák még így is a
formába ragadtak. Pár éve vásároltam meg a teflonos kosárkaformáimat, amit már
vajazni sem kell, illetve a megsült és még meleg (!) tésztát egyszerűen
kifordíthatóak a formából. Egyszer sem ragadt bele egy kosárka sem ebbe
a formába, aki csak teheti ilyen teflonosat vásároljon. Sok háziasszony inkább
hagyományosat vesz, mondván az olcsóbb, de több ismerősöm már a sokadik
garnitúra fomát dobja ki. Így könnyen belátható, hogy érdemes egy jobb (és
drágább) formát beszerezni, de azzal még az unokáinknak is sütögethetünk majd!
A legjobbak a teflonos formák! |
A
krém:
A
hozzávalók leírásában két krémet is megadtam. Az eredeti krémet jómagam
kevesebbet készítem, valahogy a vaníliásat jobban szeretem. Pedig az IGAZI és
eredeti a tojáshabos krém, kezdjük is ezzel.
Tojásos
krém:
Ezt
a krémet egyszer készítettem, kissé nehezebb összeállítani, mint a pudingosat.
A margarint már előző este ki kell venni a hűtőből, hogy jól habosítható
legyen.
A
3 tojást és a 8 evőkanál cukrot és vaníliarúd magjait robotgéppel
összekeverjük, majd gőz fölött habosítjuk tovább, amíg egy félkemény, habos de
stabil szerkezetű krémet kapunk. Figyelem, ez a 3 db tojás gőz felett
nagyon felhabosodik, nagy térfogatú lesz, ezért ezt a munkát egy jó nagy
lábosban végezzük! A tojáshabot félretesszük, majd a margarint robotgéppel jó
alaposan kihabosítjuk. Ha a tojáskrém teljesen kihűlt, akkor 1 evőkanálnyit
átmerünk a margarinra, jól összekeverjük, majd az összes maradék tojáshabot is
ráönthetjük és elkeverjük.
(Egyszer
elkövettem azt a hibát, hogy a tojást a cukor nélkül habosítottam és a félig
felhabosodott tojáshoz adtam a cukrot… persze a hab összeesett és az egész egy
folyós lé lett… Persze kezdhettem újra az egészet! J )
Pudingos
krém:
Az
én szívemhez ez a krém áll közelebb, szerintem jobban harmonizál a savanyú
befőttel és a kakaós tésztával.
A
tejet felforraljuk, majd a vanília pudingporból, a + 1 evőkanál keményítőből és
a cukor feléből kemény pudingot főzünk, amit néha-néha megkeverve kihűtünk. A
margarint a maradék cukorral jó alaposan kihabosítunk, majd elkeverjük a
pudinggal. Először csak 1 evőkanál pudinggal kell egyenletesen elkeverni a
margarint, majd hozzáadhatjuk a maradékot.
A
pudingos krémet nehezebb jól homogenizálni a margarinnal, ezért itt a 2
komponensnek azonos hőmérsékletűnek kell lenni, a margarinnak pedig
nagyon-nagyon (NAGYON) habosnak!!!
Tipp:
A
pudingok, öntetek nem bőrösödnek meg hűlés közben, ha a puding felszínére egy
műanyag fóliát simítunk, majd így hagyjuk kihűlni. Így megspórolhatjuk a
kevergetést, ami valljuk be, a karácsonyi készülődős időszakban kész
főnyeremény, arról nem is beszélve, hogy a megbőrösödött darabokkal sem kell
szétnyomkodni a krémban! J
Összeállítás:
A
krémet habszákba szedjük, majd finom kis halmokat nyomunk a kosárkákba. A krém
tetejére fél szem meggyet és egy kis darab barackot helyezünk. Díszíthetjük még
csokiforgáccsal, csokirúddal, vagy olvasztott csokival is. Személy szerint a
házi csoki öntetre esküszöm, ami nem azonos az olvasztott csokival!! Az olvasztott
csoki is nagyon finom, de ez az öntet… nem szilárdul vissza, mint a csoki és
kissé keserűbb is annál. Ez a csoki öntet koronázza meg a kosárkákat,
elkészíteni nagyon egyszerű.
Csokiöntet:
Egy
nagyon pici láboskában sűrűre felfőzzük a 2 evőkanál cukrot, a kakaóport és a
3-4 evőkanál vizet. Ezután a lángról levéve belekeverjük a margarint és
rumaromát, majd még melegen (ilyenkor inkább már langyos) a kosárkákra
csurgatjuk!
Megjegyzés:
Aki
nekifog ennek a sütinek, az számítson rá, hogy kissé tovább fog tartani, mintha
egy muffint készítene. Legjobb a kosárkákat előző este megsütni, így másnap
délelőtt már csak tölteni kell és díszíteni. Ez a süti azért is tart picit
tovább, mert 50 db soha nem elég. Én egyből dupla mennyiséget szoktam
készíteni, de sütöttem már ennél többet is. Bár soknak tűnik ez a mennyiség, de
azért az nagyon jó, hogy 1 db kosárka viszonylag pici. Így a nagy karácsonyi
vacsorák idején 1-2 kosárka elfogyasztásával az illemnek is eleget tehetünk és
nem is kell a bűntudatunkkal harcolni, olyan kis falatnyian picik a sütemények!
Aki
ezt készíti, biztos nem fog csalódni, nem is beszélve a rokonság elismerő
szavairól, meg a földöntúli élményről, amit a sütik elfogyasztása okoz. Sok
sikert kívánok mindenkinek! J
A kosárka vaníliás krémmel töltve, meggyel, barackkal és csokirudakkal díszítve, ráadásnak egy kis pirított mandulaforgács és rumos-csokiöntet! |
Nagyon szeretem a kosárkákat és ez finomnak tűnik a tojásos krémmel.Nagyon dekoratívok!!
ReplyDeleteHol lehet venni ilyen teflonos kosárkát itt M.o-on?
arika
Én a saját formáimat még Keszthelyen vettem egy háztartási boltban, de már láttam több városban is. Teflonos kosárkaforma néven kell keresni háztartási boltokban, legalább 25 db-ot érdemes venni belőlük!
DeleteKöszönöm, megpróbálom felkutatni!
DeleteImádok minden kosárkás süteményt. Tudod, számomra ez a kosárka forma is nosztalgiázás (Anyukámmal készítettük mindig a diós kosárkát ünnepekre, szöszmötöltünk vele :)). De a receptedről még valóban nem hallottam, isteni finom lehet. ...és nagyon tetszik a bejegyzésed elején a leírás, annyira szeretem az ilyen történeteket olvasni.
ReplyDeleteBoldog új évet kívánok Neked kedves Ildikó!
Gabriella, most olvasom a kedves soraidat! Nagyon boldog új esztendőt kívánok nektek én is, remélem egyszer te is kipróbálod ezt a receptet!
DeleteSajnos hiába keresem ezt a fajta teflon kosárka formát, csak 7 cm-es van, de annak nem ilyen az alakja, laposabb.
ReplyDeleteNem tudnál nekem venni valahol?
Marika
Kedves Marika,
Deleteezt a formát még akkor vettem, amikor Magyarországon éltem. Sajnos mostanában nem tervezem a hazautazást, így sajnos én nem fogom tudni ezt megvenni neked.
Ellenben e a hagyományos formát on-line innét lehet megrendelni:
http://www.desszertmester.hu/termekek/sutoformak/hagyomanyos-sutoformak/kosarkaforma-24326
A teflonos verziót pedig innét:
http://potompenz.hu/teflonoskosarkaforma10darab7cm
Üdv, Ildikó
Köszönöm Ildikó, hogy kutattál utána, de sajnos a potompénzes alakja nem ilyen, laposabb és szélesebb, máshol még nem találtam.Marad a régi anyag, csak sikerül majd kiszedni.
DeleteHa véletlenül haza -látogatsz és találkozol vele, gondolj rám, megvárom......
Marika, én anno Keszthelyen vettem az enyémet. A kollegáim szinte hetente járnak abba a sütis boltba, csináljuk azt, hogy őket megkérem, nézzék meg neked. Aztán feladják postán, jó lesz? Írj kérlek a facebookom-ra privát üzenetben a KOKKI oldalra és ott megbeszéljük a többit!
Delete