Sunday, December 16, 2012

Kosárka

Hogyan vált a híres szentgáli bucsui finomság az egyik védjegyemmé?


Kosárkák a csodálatos Herendi porcelánon!

Ez a recept a kis Bakonyi falunkban, Szentgálon, nagy múltra tekint vissza. Szentgál nem csak a Tiszafásról, a barlangról és a falu ősi magyar mivoltáról híres, a környékbeliek az itt készült perkelt tortákról és a kosárkáról is ismerik. Gyermekkoromból tisztán emlékszem arra, hogy a testvérem mennyit sütötte ezt a sütit bucsura, illetve ezen az ünnepen minden szentgáli asztalon ott volt ez a sütemény. Olyan történetek is felrémlenek az ünnepi készülődésekből, hogy az éppen elkészített kosárkák számával anekdotáznak az ismerősök, hiszen nem volt ritka az sem, hogy az asszonyok 200-300 (!) db kosárkát is megsütöttek a jeles napokon. Nemrégiben fellapozom édesanyám szakácskönyvét, ahova 1997-ben (!) én magam másoltam még át ezt a receptet. A sütemény érdekessége még az is, hogy próbálgattam hasonló receptet keresni az interneten, de ilyen jellegűt, vagy diós tésztájút nemigen találtam sehol.

Az utóbbi karácsonyokon főleg én készítem a családból ezt az édességet, mivel nővéremmel közösen inkább bejglit, kelt tésztákat, vagy zserbót sütünk. Mivel idén Helsinkiben ünneplem a karácsonyt, ezért az otthoniaknak várniuk kell rám, de az unokaöcsém skypon már üzent, hogy ezt a süteményt feltétlenül készítsem el, ha otthon leszek az ünnepek után. Így idén sem marad el ez a sütemény az ünnepi asztalről, de gondoltam a receptúrát és a tavaly készült képeket megosztom veletek.

Ez az édesség gyakorlatilag nem más, mint egy kakaós- diós tésztakehelybe töltött vaníliás krém, aminek a teteje savanyú gyümölccsel és csokimázzal van díszítve. Lássuk akkor a pontos hozzávalókat és az elkészítést!

Hozzávalók: (50 db-hoz)

Kosarak:                                                                                                Csokiöntet:
10 dkg darált dió                                                                                2 evőkanál kakaópor
15 dkg margarin                                                                                 2 evőkanál cukor
25 dkg liszt                                                                                           3-4 evőkanál víz
1 egész tojás                                                                                         3 dkg vaj
7 dkg porcukor (nem kristálycukor!!!)                                        1 teáskanál rumaroma
0,5 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor                                                                         Gyümölcsök:
1 citrom reszelt héja                                                                         ½ üveg öszibarack befőtt        
1 csomag vaníliás cukor                                                                   ½ üveg meggy befőtt

Pudingos krém:                                                                                  Eredeti tojásos krém:
4 dl tej + 15 dkg cukor                                                                      3 egész tojás
1 vanília puding + 1 evőkanál keményítő                                 8 evőkanál cukor
1 vaníliarúd (vagy 2 vaníliás cukor)                                            1 vaníliarúd (vagy 2 vaníliás cukor)
20 dkg margarin                                                                                 20 dkg margarin
A tészta elkészítése:
A száraz összetevőket (liszt, sütőpor, kakaópor, porcukor, vaníliás cukor) egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a diót és a citromhéjat, majd összemorzsoljuk a puha margarinnak, végül hozzáadjuk az 1 db tojás és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Az összeállított tésztát fél órára hűtőbe tesszük, addig elmossuk a kosárkaformákat.

Sütés:
A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, melyből hosszúkás hengereket sodrunk, majd a hengereket 10 egyenlő részre vágjuk. A tésztadarabokból gömböket formálunk, amit a sütőformák közepébe helyezünk, majd a mutatóujjunk segítségével ellapogatunk és kialakítjuk a kosárkák peremét. Mivel a krém betöltéséhez megfelelő űrtartalmú kosárkák kellenek, ezért ügyeljünk arra, hogy a kosárkáknak minél magasabb pereme legyen, mert a tészta sülés közben igencsak megduzzad és a kosarak alja megvastagszik. Egyszerre kb. 25 kosárkát tudunk kisütni, amit 170°C-on 5-7 perc alatt készül el. A megsült tészta könnyedén kifordul a formából.

A kosárka formák:
Ennek a süteménynek az egyik nehézsége a tészta sütése, illetve a tészta kifordítása a formából. Korábban ezzel nekünk is meggyűlt a bajunk, hiszen a régi típusú formákat minden sütés előtt vajazni kellett, és sokszor a kosárkák még így is a formába ragadtak. Pár éve vásároltam meg a teflonos kosárkaformáimat, amit már vajazni sem kell, illetve a megsült és még meleg (!) tésztát egyszerűen kifordíthatóak a formából. Egyszer sem ragadt bele egy kosárka sem ebbe a formába, aki csak teheti ilyen teflonosat vásároljon. Sok háziasszony inkább hagyományosat vesz, mondván az olcsóbb, de több ismerősöm már a sokadik garnitúra fomát dobja ki. Így könnyen belátható, hogy érdemes egy jobb (és drágább) formát beszerezni, de azzal még az unokáinknak is sütögethetünk majd!

A legjobbak a teflonos formák!

A krém:
A hozzávalók leírásában két krémet is megadtam. Az eredeti krémet jómagam kevesebbet készítem, valahogy a vaníliásat jobban szeretem. Pedig az IGAZI és eredeti a tojáshabos krém, kezdjük is ezzel.

Tojásos krém:
Ezt a krémet egyszer készítettem, kissé nehezebb összeállítani, mint a pudingosat. A margarint már előző este ki kell venni a hűtőből, hogy jól habosítható legyen.
A 3 tojást és a 8 evőkanál cukrot és vaníliarúd magjait robotgéppel összekeverjük, majd gőz fölött habosítjuk tovább, amíg egy félkemény, habos de stabil szerkezetű krémet kapunk. Figyelem, ez a 3 db tojás gőz felett nagyon felhabosodik, nagy térfogatú lesz, ezért ezt a munkát egy jó nagy lábosban végezzük! A tojáshabot félretesszük, majd a margarint robotgéppel jó alaposan kihabosítjuk. Ha a tojáskrém teljesen kihűlt, akkor 1 evőkanálnyit átmerünk a margarinra, jól összekeverjük, majd az összes maradék tojáshabot is ráönthetjük és elkeverjük.
(Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy a tojást a cukor nélkül habosítottam és a félig felhabosodott tojáshoz adtam a cukrot… persze a hab összeesett és az egész egy folyós lé lett… Persze kezdhettem újra az egészet! J )
Pudingos krém:
Az én szívemhez ez a krém áll közelebb, szerintem jobban harmonizál a savanyú befőttel és a kakaós tésztával.
A tejet felforraljuk, majd a vanília pudingporból, a + 1 evőkanál keményítőből és a cukor feléből kemény pudingot főzünk, amit néha-néha megkeverve kihűtünk. A margarint a maradék cukorral jó alaposan kihabosítunk, majd elkeverjük a pudinggal. Először csak 1 evőkanál pudinggal kell egyenletesen elkeverni a margarint, majd hozzáadhatjuk a maradékot.
A pudingos krémet nehezebb jól homogenizálni a margarinnal, ezért itt a 2 komponensnek azonos hőmérsékletűnek kell lenni, a margarinnak pedig nagyon-nagyon (NAGYON) habosnak!!!

Tipp:
A pudingok, öntetek nem bőrösödnek meg hűlés közben, ha a puding felszínére egy műanyag fóliát simítunk, majd így hagyjuk kihűlni. Így megspórolhatjuk a kevergetést, ami valljuk be, a karácsonyi készülődős időszakban kész főnyeremény, arról nem is beszélve, hogy a megbőrösödött darabokkal sem kell szétnyomkodni a krémban! J

Összeállítás:
A krémet habszákba szedjük, majd finom kis halmokat nyomunk a kosárkákba. A krém tetejére fél szem meggyet és egy kis darab barackot helyezünk. Díszíthetjük még csokiforgáccsal, csokirúddal, vagy olvasztott csokival is. Személy szerint a házi csoki öntetre esküszöm, ami nem azonos az olvasztott csokival!! Az olvasztott csoki is nagyon finom, de ez az öntet… nem szilárdul vissza, mint a csoki és kissé keserűbb is annál. Ez a csoki öntet koronázza meg a kosárkákat, elkészíteni nagyon egyszerű.

Csokiöntet:
Egy nagyon pici láboskában sűrűre felfőzzük a 2 evőkanál cukrot, a kakaóport és a 3-4 evőkanál vizet. Ezután a lángról levéve belekeverjük a margarint és rumaromát, majd még melegen (ilyenkor inkább már langyos) a kosárkákra csurgatjuk!

Megjegyzés:
Aki nekifog ennek a sütinek, az számítson rá, hogy kissé tovább fog tartani, mintha egy muffint készítene. Legjobb a kosárkákat előző este megsütni, így másnap délelőtt már csak tölteni kell és díszíteni. Ez a süti azért is tart picit tovább, mert 50 db soha nem elég. Én egyből dupla mennyiséget szoktam készíteni, de sütöttem már ennél többet is. Bár soknak tűnik ez a mennyiség, de azért az nagyon jó, hogy 1 db kosárka viszonylag pici. Így a nagy karácsonyi vacsorák idején 1-2 kosárka elfogyasztásával az illemnek is eleget tehetünk és nem is kell a bűntudatunkkal harcolni, olyan kis falatnyian picik a sütemények!
Aki ezt készíti, biztos nem fog csalódni, nem is beszélve a rokonság elismerő szavairól, meg a földöntúli élményről, amit a sütik elfogyasztása okoz. Sok sikert kívánok mindenkinek! J

A kosárka vaníliás krémmel töltve, meggyel, barackkal és csokirudakkal díszítve, ráadásnak egy kis pirított mandulaforgács és rumos-csokiöntet!

9 comments:

  1. Nagyon szeretem a kosárkákat és ez finomnak tűnik a tojásos krémmel.Nagyon dekoratívok!!
    Hol lehet venni ilyen teflonos kosárkát itt M.o-on?
    arika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én a saját formáimat még Keszthelyen vettem egy háztartási boltban, de már láttam több városban is. Teflonos kosárkaforma néven kell keresni háztartási boltokban, legalább 25 db-ot érdemes venni belőlük!

      Delete
    2. Köszönöm, megpróbálom felkutatni!

      Delete
  2. Imádok minden kosárkás süteményt. Tudod, számomra ez a kosárka forma is nosztalgiázás (Anyukámmal készítettük mindig a diós kosárkát ünnepekre, szöszmötöltünk vele :)). De a receptedről még valóban nem hallottam, isteni finom lehet. ...és nagyon tetszik a bejegyzésed elején a leírás, annyira szeretem az ilyen történeteket olvasni.
    Boldog új évet kívánok Neked kedves Ildikó!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gabriella, most olvasom a kedves soraidat! Nagyon boldog új esztendőt kívánok nektek én is, remélem egyszer te is kipróbálod ezt a receptet!

      Delete
  3. Sajnos hiába keresem ezt a fajta teflon kosárka formát, csak 7 cm-es van, de annak nem ilyen az alakja, laposabb.
    Nem tudnál nekem venni valahol?
    Marika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Marika,
      ezt a formát még akkor vettem, amikor Magyarországon éltem. Sajnos mostanában nem tervezem a hazautazást, így sajnos én nem fogom tudni ezt megvenni neked.
      Ellenben e a hagyományos formát on-line innét lehet megrendelni:
      http://www.desszertmester.hu/termekek/sutoformak/hagyomanyos-sutoformak/kosarkaforma-24326
      A teflonos verziót pedig innét:
      http://potompenz.hu/teflonoskosarkaforma10darab7cm
      Üdv, Ildikó

      Delete
    2. Köszönöm Ildikó, hogy kutattál utána, de sajnos a potompénzes alakja nem ilyen, laposabb és szélesebb, máshol még nem találtam.Marad a régi anyag, csak sikerül majd kiszedni.
      Ha véletlenül haza -látogatsz és találkozol vele, gondolj rám, megvárom......

      Delete
    3. Marika, én anno Keszthelyen vettem az enyémet. A kollegáim szinte hetente járnak abba a sütis boltba, csináljuk azt, hogy őket megkérem, nézzék meg neked. Aztán feladják postán, jó lesz? Írj kérlek a facebookom-ra privát üzenetben a KOKKI oldalra és ott megbeszéljük a többit!

      Delete