A karácsony elmaradhatatlan része, avagy hogy küzdöttem a puszik cukormázba mártásával…
A puszik. |
Bátran
állíthatom, hogy a mézes puszedliről mindenkinek a nagymamája jut eszébe,
hiszen a nagyszülőknél lehet a legkiválóbb karácsonyi sütiket elfogyasztani.
Nos, a mézes sütikkel kapcsolatban nekem is hasonló élményeim vannak, csak
Péter folyási nagymamájához kötődnek. (Azt hiszem el is kérem az ő mézeskalács
és puszedli receptjeit.) Az én nagymamám inkább a keksztekercs készítésében
remekelt, aminek a receptjét a napokban ígérte meg nekem!
Az
általam elkészített recept Judit barátnőm édesanyjától van, amit még nyáron
másoltam le a receptes füzetéből. Mivel sokan kevernek a puszedli tésztájába
alkoholban (pálinkában) áztatott aszalt gyümiket, ezért gondoltam valamit én is
teszek bele töltelék gyanánt. Mostanában a pirított mogyoró ízébe vagyok
szerelmes, a párom nagy kedvence pedig a marcipán, így ezt a két alapanyagot
kombináltam. Ha rajtam múlott volna, akkor natúr, színtelen marcipánt
használok, mert nem szeretem a sok ételfestéket, de Péter a zöldhöz
ragaszkodott… Így még a hétvége előtt bevásároltunk és szombaton már sütöttem
is a puszedliket! Lássuk akkor, hogyan készült ez az sütemény!
A hozzávalók. |
Hozzávalók: (kb. 30 db puszedlihez)
Tészta: Máz:
30
dkg liszt 2
tojásfehérje
10
dkg méz (2 nagy evőkanál) 15
dkg porcukor
5 dkg vaj
10 dkg
porcukor
3
ek tejföl Töltelék:
2
tojás sárgája 10
dkg marcipán
1
tk sütőpor 30
db mogyoró
2 tk
fahéj
1 tk
szegfűszeg
1 csipet
só
1-1 tk
rum és vanília aroma
1 citrom
reszelt héja
A tészta
összeállítása:
A mézet a
vajjal felolvasztjuk és kihűtjük (!), majd belekeverjük a fűszereket, a rum és
vanília aromát, valamint a citromhéjat.
A
porcukrot, lisztet és sütőport és sót átszitáljuk, majd hozzáadjuk a 2 tojás
sárgáját, a tejfölt, illetve a fűszeres mézes-vajas keveréke. A tészta kanállal
könnyen összeállítható, amikor valamennyi mézes-vajat felvette a liszt, akkor
meghintjük a tészta tetejét egy kevés liszttel és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk!
A tésztát fóliába tekerjük és hűtőben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, addig
elkészítjük a mogyorós tölteléket.
A tésztát kanállal is ki lehet keverni. |
A mogyoró
igazi íze igazán akkor „jön elő”, ha jól megpirítjuk, valamint ekkor a héja is
könnyen eltávolítható. Ezt a műveletet soha ne hagyjuk ki, nagy vétek!
A
mogyorót 200°C-os sütőben kb. 5-10 percig pirítjuk, akkor jó amikor a héja
megrepedezik és halljuk a kopogást/pattogást s sütőből, ugyanis a megpirult
mogyorók ugrálni kezdenek! Ezután a mogyikat még forrón tiszta (!)
konyharuhába öntjük, és gyors mozdulatokkal ledörzsöljük a héjat.
A
marcipánból a mogyorószemekkel azonos méretű golyócskákat formálunk, amik
ellapogatunk. A körök széle laposabb, közeke magasabb, hogy egyenletes legyen a
borítás a mogyorószemeken! (A marcipánnal porcukor segítségével dolgozunk!)
Így kerül be a marcipános-mogyorós töltelék! |
A
puszedli összeállítása, sütése:
A tésztát
3 felé vágjuk, a darabokból hengereket formázunk, amit 10 egyenlő részre
osztunk. A tészta darabokba nyomkodjuk a mogyorós marcipán gömböket, majd
szilikonos sütőlemezre helyezzük a puszikat! A nyers tésztát nem kell laposra
nyomkodni, terül majd magától sütés közben! Arra vigyázzunk, hogy a puszedlik
3-4 cm átmérőjűek lesznek, de kétszeresére terül, így legalább 5-6 cm helyet
hagyjunk a puszedlik között!
180°C-os
előmelegített sütőben 10-15 min. alatt aranybarnára sütjük!
Máz:
A
tojásfehérjéket gőz felett verjük fel a porcukorral, majd hagyjuk kissé lehűlni.
A frissen sült puszikat azonnal beleforgatjuk a glazúrba. A frissen mázazott
puszikat szilikonos papírra tesszük, ott másnap reggelre megszárad!
Sütés és mázazás. |
Tipp:
Ha egy
nagy zacskóba átmerjük az összes mázat, és beledobáljuk a puszikat, csak jól
össze kell rázni és mindenhova jut a glazúrból!
Tölthetjük
a glazúrt úgy is zacskóba, hogy annak egy sarkát kicsípjük és csak a puszik
tetejét díszítjük!
Ha kemény
maradt volna a puszink, egy légmentesen záró dobozban egy fél alma mellett
hamar meg fog puhulni!
Hibalehetőségek:
Mivel a
tészta nagyon terül, de viszonylag hamar sül, nehéz eltalálni, hogy mikor jó.
Szerintem a sok túlsütés és száraz puszi oka az, hogy „jajj, még egy picit
sütöm”! Nem szabad nagyon megsütni a puszikat, éppen csak hogy megbarnuljon
picit, de az alja alig legyen barna!
TARTSUK
BE a sütési időt!
A mézes puszedlit sok háziasszony mumusnak tartja, mert
sokszor kemény marad, nekem azonban a cukormázzal gyűlt meg a bajom…. Ha az
egész puszedlit beleforgatod mázba, akkor másnapra a teteje ugyan megszárad, de
az alja nem… ragad, minden csupa fehér. A második adagot már csak úgy
díszítettem, hogy csak a puszik tetején van máz, így már barátságosabb a dolog.
Persze ragadóssága ellenére az íze csodálatos volt!.
Ezt a
sütit azoknak ajánlom, akinek nagy türelme van, vagy valami szépet szeretne
ajándékozni. Elkészíteni ugyan nem nehéz, de a mázzal nehezebb dolgozni. Egy
nagyobb családnak dupla adagot kell ebből sütni, ami 4 tepsit jelent, ami
mázazni nem kevés munka! Lehet, hogy nekem is csak zacsiban kellett volna
összeráznom az egészet? Ennek ellenére csodásan finom és puha, a mogyoró és
marcipán pedig tökéletesen harmonizál a tésztával!
A karácsonyi puszedlik. |
Kedves Ildi!!!Most találtam a blogodra és jajjde nagyon tetszik!!!!!A sztorik és a fázisfotók, jövök még Hozzád:) Üdv: Szofi
ReplyDeleteKedves Szofi! Gyertek csak és nézelődjetek, elvégre nektek készül! :) Várlak vissza!
DeleteIldikó, ez is nagyon csábító:)) Tegnap az Ikeás puncsroládot készítettem el ! Isteni fini:))
ReplyDeleteA roládokat fotózd ám le és küldd ám el! :) A puszedliket is megéri elkészíteni!
DeleteSzia Ildikó, én pedig most találtam rá, és gratulálok, a sütik szemet gyönyörködtetőek :) :) egy párat a hétvégén ki is szeretnék próbálni, pl. ez is. Üdv: Adrienn
ReplyDelete