Hiszen nem csak egy bonyolult sütivel lehet nagy sikereket aratni!
Ezt a
teasüteményt tavaly karácsonykor készítettem életemben először, de olyan jól
eltalált volt, hogy egyből 4 (!) adag sütésére kötelezett édesanyám. Akkoriban
diszeli nagymamám már a kevésbé krémes, puhább, ropogtatni való süteményetek
szerette, így anyukám egy hatalmas dobozzal vitt neki karácsonyra ebből a
sütiből. (Talán azért is osztom meg veletek ezt a receptet, mert idén sajnos
már se karácsonyi képeslapot, se karácsonyi sütit nem küldhetek neki.)
Édesanyám azonban nem csak mamának vitt ebből a sütiből, hanem le is
fagyasztott egy nagy adagot, mondván sokat jönnek az unokák, akiknek mindig jó
adni valamit a kakaó mellé.
Nos, a
vaníliás kiflit tehát kicsit és nagyok egyaránt szeretik, de nincs olyan
nagyobb lagzi, bucsu, vagy családi összejövetel, ahol ne lenne az asztalon a
vaníliás kifli. Szerintem mindenki tudja milyen a jó vaníliás kifli: pici és
puha, diós és omlós, vaníliás és citromos… amit csak valahol nagyon régen
ettél, de az Isteni finom volt! No, az én receptem Aliz barátnőmtől származik,
aki történetesen Évától kapta, aki ki tudja hol szerezte, de azért én picit
turbóztam még rajta! (Megjegyzem, a lányok nem csak sütni, főzni tudnak nagyon,
de remekül fotóznak is! Csodás képeiket itt nézheted meg!)
A csodálatos vaníliás kifli és a még csodásabb porcelán! |
Erről a
sütiről csak egyetlen képem van, így fázisfotókat most nem tudok bemutatni,
csak magukról a kész kiflicskékről sikerült ez az egyetlen képet előhalásznom!
(A képről annyit, hogy a tányér Viktoria mintás Herendi porcelán, édesanyám
vizsgamunkája. A csészés szintén édesanyám ajándékozta a Páromnak, hiszen
kávézni csak Herendiből az igazi!)
Lássuk
akkor hogyan készül az igazán ízletes és omlós vaníliás kifli!
Hozzávalók:
30 dkg
margarin (nem feltétlenül kell vaj)
50 dkg
liszt
15 dkg
porcukor)
2 tojás
sárgája
20 dkg
darált dió (vagy 10 dkg darált dió + 5-5 dkg darált mogyoró és mandula)
1 citrom
héja + fél citrom leve
2
teáskanál vanília aroma
1
teáskanál sütőpor
Hempergetéshez:
10-15 dkg
porcukor
4 csomag
vaníliás cukor
Előkészületek
és trükkök:
A
margarint már a tészta készítése előtti este vegyük ki a hűtőből és hagyjuk
puhulni! Ha a tésztát elfelejtettük kivenni, akkor ne késsel daraboljuk
fel, hanem reszeljük le egy nagylyukú reszelőn és így morzsoljuk össze a
tésztát! Sokkal könnyebben és gyorsabban lehet így összeállítani a tésztát!
(Ezt majd fogom fotózni is egyszer, mert nagyon érdekes és hasznos dolog!)
Ha
mogyorót és mandulát is teszünk a tésztába, akkor azokat 200°C-os sütőben
pirítsuk, amíg a mogyorószemek nem pattognak, ekkor kezd leválni a héj a
szemről! Még forró kell ledörzsölni a héjat a mogyorószemekről egy tiszta
konyharuhával, majd ha lehűltek a magok, már lehet is őket darálni! Ezt a sütit
lehet csak dióval is készíteni, a mogyorótól és mandulától csak pikánsabb és
lágyabb lesz az íze!
A
hempergetésre szánt porcukorhoz már jobb előző este hozzákeverni a vaníliás
cukrot, így sokkal jobban átjárja az íz! Lehet egy vaníliarúd héját (hüvelyét)
is bedugni a porcukor közé, roppant finom lesz akkor is!
Sokan
vesznek porcukrot, mintsem vennének egy kávédarálót. Én pár éve beruháztam
egyre és nagyon megérte! Nincs gond, ha az ünnepek alatt elfogy a porcukor és
ha mandulalisztet, vagy finom őrleményeket szeretnénk, mint pl. ebbe a kekszbe
kell, ezzek hipp-hopp kész is!
Itt még
fontosnak tartom megemlíteni a TOJÁS kérdést. Nem véletlenül van 2 tojás
sárgája a receptben és nem 1 egész tojás! Míg a tojássárgája ragaszt, addig a
tojás fehérje keményít, ezért kerül csak a sárgája a legtöbb omlós és kelt
tésztába (pl pogácsák)! Senki ne kövesse ez azt a hibát, hogy beleteszi
a fehérjét is, inkább tegye el mézeskalács mázhoz!
A tészta
összeállítása:
A diót,
porcukrot, sütőport és lisztet egy tálban összekeverjük, majd belemorzsoljuk a
margarint. Ezután ráütjük a 2 tojás sárgáját és a tésztát gyors és határozott
mozdulatokkal összegyúrjuk. A tészta nem ragad, azonban viszonylag puha lesz,
így jobb 1 órát a hűtőben fólia alatt pihentetni.
A kiflik
kialakítása:
A
tésztából lisztezett deszkán hosszú és vékony (1 cm átmérőjű) rudat sodrunk,
amit kb. 4 cm-es darabokra kell szelni. Ezeket a kis darabokat C alakban
meghajlítjuk, majd a kiflik végét kicsit elvékonyítjuk! (Nem nagyon, mert ha
nagyon keskeny e vége az hamar megég, míg a nagy buci középen még nyers marad!)
A kifliket sütőpapírra tesszük 2-2 cm távolságra, majd 170°C-on előmelegített
sütőben 10-12 perc alatt barnára sütjük.
A frissen
sült és még meleg (!) kifliket egy nagy tálban megforgatjuk a porcukorban, majd
egy zárható dobozba tesszük, ahol akár 1-2 napot hagyjuk pihenni. (Már akinek
ez sikerül, nekem az első adag egy délután alatt elfogyott!) J
Megjegyzés:
A gázos
sütőkben a kiflik alja mindig jobban megbarnul, az elektromos sütők picit
egyenletesebben sütnek. Félidőben azért itt is érdemes megfordítani a tepsit az
egyenletes szín miatt. Akinek légkeveréses sütője van, inkább 180°C-on süsse
8-10 percig, mert azon a sütők nagyon szárítanak.
Ennek a
sütinek is az egyik nagy titka a gyors sütés, valamint az hogy NE süssük túl a
tésztát és még forrón (!) forgassuk porcukorba! Ha ezeket az egyszerű dolgokat
követjük, akkor egy nagyon egyszerű és finom sütit készíthetünk, ami nem csak
karácsonykor, de minden ünnepi asztalon megállja a helyét! Ezt a sütit a kezdő
háziasszonyoknak is nagyon ajánlom, mert egy nagy siker után jobban felbuzdul
az ember a további főzőcskézésre!
No comments:
Post a Comment