Hol és hogyan is tanultam ki a főzés tudományát?
Egy
romantikus, ámde kissé szirupos történet így kezdődne: „A főzés minden
csínját-bínját édesanyámtól lestem el, hiszen már totyogósként a konyhában
szaladgáltam. Emlékszem a vajas sütemények illatára, édesanyám piros kötényére
és a gyöngysorra, amit még főzés közben is viselt…”
Nos,
mindez csodásan hangzik, de az én esetemben cseppet sem igaz. Gyermekkoromban
egyáltalán nem érdekeltek a lányos játékok, nem volt babakonyhám, még csak
egyetlen babám sem! Egészen fiatalon csak autókkal és plüssmacikkal voltam
hajlandó játszani, amikor kissé idősebb lettem már minden időmet a természettudományok,
az állatok és az olvasás töltötte ki. Arról nem is beszélve, hogy az én anyukám
soha nem volt az a konyhában órákig főzőcskéző típus, sütni pedig csak néhány
jól bevált és egyszerű süteményt sütött, azokat is csak nagyobb ünnepekre.
A
süteményekkel, illetve a főzéssel kapcsolatos első emlékeim így érdekes módón
nem édesanyámhoz, hanem nővéremhez kötődnek. A testvérem közel 10 évvel idősebb
nálam, és míg én a tinédzser bulik végtelen hevében égtem, ő már édesanyaként
egy családnak főzött. Azokban az időkben délutánonként mindig elsétáltam hozzá
és mindig jutott nekem is egy tál meleg leves, no meg persze a matekleckémet is
átnézte, hiszen szakmáját tekintve matematika tanár, vagy mifene! Az első kelt
tésztás, kalácsos és összességében süteményes emlékeim ehhez az időszakhoz
köthető, jómagam akkor még az ételek elkészítésével nem foglalkoztam.
A testvérem, Ágnes❤ |
Az
első próbálkozásaim a konyhában az egyetem első éveire tehetőek, bár akkor még
becsúszott egy-egy félig nyers borsófőzelék, vagy csomós rántás is… Igazán
aktívan a főzéssel ekkor kezdtem el foglalkozni, célja azonban csak annyi volt,
hogy egyetemistaként ne haljak éhen, de mégse minden nap virslit egyek. Így
első ízben főként egytálételeket, főzelékeket és húsokat tanultam meg
elkészíteni, később jöttek a bonyolult fogások.
A sütemények, és torták világa
akkor nyílt meg előttem, amikor az akkori, (és jelenlegi is, persze), kedvesemnek
eljött a születésnapja és egy saját kézzel készült tortát szerettem volna
ajándékozni. Ennek a kivitelezését ugyan nem egyedül végeztem, de azután a
sütemények lettek a szerelmeim! Ebben a hobbimban a párom mindig támogatott
engem, hiszen az elkészült végtermékeket mindig hősiesen befalta, és az ízére,
állagára is mindig tett egy-két javaslatot. Az általam tökéletesnek ítélt
püspökkenyér receptjének kidolgozása például majd’ egy évembe kerül, de a
huszadik próbálkozás után végre csak sikerült az is.
Életem első tortáját a páromnak készíettem: belűlről kockás torta POCOK felirattal |
Sok,
mások által bonyolultnak ítélt édességet igen hamar és könnyedén
elsajátítottam, van olyan édesség is, amit azonban képtelen vagyok elkészíteni.
Ilyen például a dobostorta is, aminek az EREDETI receptjében található
tésztával egyszerűen nem boldogulok. A mézeskaláccsal is elég sokáig kellett
kísérleteznem, bár az a süti a „már majdnem tökéletes” fázisban van. Akad
néhány olyan sütemény is, ami egyáltalán nem érdekel, pl. a vastag omlós
tésztás desszertek, másokat pedig elkészítettem ugyan, de nem nyerte el a
tetszésemet. Érdekesség továbbá az is, hogy a csokit egyáltalán nem szeretem,
ha választanom kellene egy tál szőlő, vagy étcsoki között, bizonyosan a
gyümölcs nyerne! Számomra a csokoládé csak mint ízesítő elem jöhet szóba a
süteményekben, így a tripla csokis csokikrémes piskótákban és muffinokban sem
hiszek….
A kivétel erősíti a szabályt: csokis-banános muffin! |
Azokban
az esetekben, amikor kétségbeesve keresek egy megfelelő receptet, elsőként
mindig a Lajos Mari könyveimhez nyúlok, hiszen itt rengeteg alapötletet
találok. Lajos Mari 33, 66, 99 receptjei mellett alapmű Horváth Ilona
Szakácskönyve is, amit ugyan kevésbé szívesen forgatok, de ha valaki az
alapfűszerezésre és néhány főétel elkészítésének legegyszerűbb módjára
kíváncsi, akkor ezt a könyvet érdemes elővennie.
Anyáink is ebből tanultak: Horváth Ilona- Szekácskönyv |
Egyszer volt szerencsém kézbe
venni Dobos C. József tollából a Magyar-franczia szakácskönyvet, mely a magyar
konyhaművészet egyik remeke. Még azokból az időkből való, amikor a majonézt
kézzel verték fel és a tortákba valódi habos vajas krémek kerültek. Azoknak a
háziasszonyoknak, szakácsoknak ajánlom, aki időt és energiát nem kímélve
hajlandó elkészíteni egy aszpikot, vagy pástétomot, de aki inkább zacskós rizst
vesz ahelyett, hogy lábosban készítené, ne vegye meg ezt a könyvet. Az itteni
finn szakácskönyvek számomra még ismeretlenek, valamint az ételek is teljesen
mások, mint odahaza. A finn receptek igen nagy hányada már az interneten is
könnyedén elérhető, bár itt előszeretettel használnak liszt esetén bögre és
dl-es mennyiséget.
Ha
valaki feltétlenül egy jó receptet keres, inkább nézzen utána több helyen,
manapság már rengeteg jó internetes felület segít ebben. Nagyon hasznos pl.
YouTube, ahol a speciális dekorációk elkészítéséről videórecept is
megtalálható. Legfontosabb tanácsom pedig az, hogy soha nem szabad kétségbe
esni, ha elsőre nem sikerül a sütemény, vagy összeesik a piskóta, legközelebb
minden rendben lesz majd!!!
Azokat
a recepteket, melyek itt olvashatóak a legkülönbözőbb helyekről és a
legkülönbözőbb emberektől gyűjtöttem össze. Sok esetben módosítottam a
recepteken, de minden esetben megjelölöm a recept származását, az elkészült
sütikről pedig saját képeket mutatok be!
A legnagyobb kedvencem, Lajos Mari művei az én könyvtáram része is! |
No comments:
Post a Comment