Avagy hogyan készítsünk egyszerűen nagyon fincsi csokitortát!?
Csak egy kis egyszerű díszítést kapott.... |
A torták közül
talán a csokoládétorta örvend a legnagyobb népszerűségnek, jómagam azonban nem
vagyok oda ezért a tortáért, így ha magunknak kell sütnöm valamit, mindig valami
másra esik a választás… Nagyon szeretjük például a répatortát, erről receptet itt találtok, úgyis jön a húsvét! J
Csokitortát
legutóbb kb. közel egy éve készítettem egy búcsúbulira, annak a receptjét itt találjátok. Egy év azért nagy kihagyás csokitorta téren, így amikor kaptam egy
felkérést, miszerint készítsek egy Transformers alakú csokitortát a hétvégére,
gondoltam elébe megyek a dolgoknak és végeztem egy amolyan próbasütést.
Receptem egyébként nem volt, de egy Angliában élő kedves tortás barátnőm, Dee
hamar a segítségemre sietett és ezernyi tanáccsal, meg egy szuper töltelék
recepttel látott el. (Köszi Dee, puszi Neked!)
A tortában
található krém nem a hagyományos puding + vaj alapú változat – a blogon
található másik csokitorta azzal a módszerrel készült, azt a receptet itt találjátok – hanem egy valódi csokoládé
ganachekrém alapú krémecske, melynek intenzitását a felhasznált csokitól
függően változtathatjuk. Az első csokitortához ugyanis jómagam 70%-os étcsokit
használtam, aminek olyan intenzív íze lett, mint a csudi, így ebbe egy
hangyányival több cukor is kellett, míg a második tortát 45%-os étcsokiból
készítettem, így az egy inkább lágyabb csokiízt adó krém lett. A lényeg, hogy
csokitortát sütni ezután nem akadály, köszi a receptet Dee!
Csokitorta! |
Hozzávalók: (Egy 24 cm-es, 16 szeletes
tortához.)
(1) Piskóta:
6 egész tojás
6 ek porcukor
3 ek liszt
3 ek kakaópor
1 késhegynyi
sütőpor
1 tk vanília
kivonat
1 csipet só
(2) Krém:
300 g jó minőségű
étcsokoládé (Felnőtt torta esetén 70%, gyerek torta esetén 40% körüli csokit
érdemes választani.)
300 g állati
tejszín (30-35%-os)
150 g vaj (70%-os
csokoládé esetén ez lehet 180 g is, olyan intenzív lesz a csokiíz, hogy elbír
több vajat a ganachekrém.)
150g porcukor
(ízlés szerint)
1 tk vanília
kivonat
2-3 ek rum
(elhagyható)
4-5 kocka ét- és
tejcsokoládé felaprítva
(3) Díszítés:
3-4 ek
csokireszelék, vagy néhány csokidísz
(4) Díszítés a Transformers torta esetén:
kb. 70-80 dkg marcipán (Recept itt.)
vajkrém a marcipán alá szigetelésnek (1 egység vaj (5-7 dkg) + 2 egység porcukor (10-14 dkg) + 1-2 ek kakaópor)
vajkrém a marcipán alá szigetelésnek (1 egység vaj (5-7 dkg) + 2 egység porcukor (10-14 dkg) + 1-2 ek kakaópor)
A piskóta elkészítése:
A tészta hozzávalóiból
egy 6 tojásos kakaós piskótát sütöttem. A piskótakészítés titkairól részletes
leírást olvashattok a „Piskóta alaprecept” c. bejegyzésemben.
Tipp:
A tésztát érdemes
előző este megsütni és egy konyharuha alatt letakarva pihentetni, hiszen a "másnapos" piskótát jóval könnyebb felszelni, ráadásul kevésbé is morzsálódik!
Csupa csoki! |
A tejszínt a
mikróban vagy főzőlapon alaposan, de nem tűzforróra átmelegítjük, majd ráöntjük
az előzőleg egy nagyobb tálba kockázott étcsokira. A tejszínnel nyakon öntött
étcsokit néhány percig állni hagyunk, hogy a tejszín hője átjárja a csokit és
könnyebb legyen egyenletesen kidolgozni a ganachet. Ezután a csokit simára
keverjük a tejszínnel, ha szükséges mikrohullámú sütőben rámelegítünk a krémre,
amit egy-két órára félreteszünk, hogy kihűljön és besűrűsödjön.
Ha a csokis krém
besűrűsödött, a szobahőmérsékletű vajat egy nagyobb tálban fehéredésig
habosítjuk, ami ekkora mennyiség esetén legalább 5-8 perc! A vajhabosítás során
tényleg ne spóroljuk el a munkát, mert nagyon megéri a fáradságot, hogy szép
habos és könnyű krémet kapjunk. A habos vajhoz hozzáöntjük a porcukrot, a plusz
vanília aromát és ízlés szerint rumaromát, vagy rumot, majd ezt addig keverjük,
amíg abban a cukor teljesen el nem olvad. Ehhez egy-két részletben
hozzákeverjük a szintén szobahőmérsékletű csokikrémet is, amit szintén legalább
fél óráig pihentetünk a konyhapulton, mielőtt a kihabosított vajalapba keverünk!
(Aki édesebb krémet szeretne, kóstolás után plusz porcukrot is keverhet a
krémbe.)
Tipp: Aki
tovább szeretné ízesíteni a tortáját, dobhat bele egy kevés meggybefőtt levet, néhány
szem meggyet, néhány kocka tej-, vagy étcsokit, mogyorót, vagy akármilyen más
likőrt is!
Belül csokitorta, kívül marcipán borítású Transformers díszítés Roland 8. szülinapjára! (A marcipánt is házilag készítettem, receptet itt találtok hozzá!) |
A torta
összeállítása:
A piskótát 3 részre
vágjuk, majd a 3 részre osztott csokikrém első harmadát rákenjük az első szelet
tortalapra. Erre alaposan rányomkodjuk a második tortalapot, majd jöhet egy
újabb adag krém és végül az utolsó tortalap. A maradék krémből 1-2 evőkanállal
félreteszünk a díszítéshez, majd a tortát egy nagyobb kés, vagy habkártya
segítségével a fel nem használt csokikrémmel egyenletesen beburkoljuk. Végül
egy csillagcsőrös habzsákkal – nálam a 8-as cső volt a habzsákon – díszíthetjük
a tortát, továbbá megszórhatjuk a tetejét és oldalát reszelt étcsoki forgácsokkal,
vagy darált étcsokival. (Nekem nem volt kedvem reszelni, így gyorsan darálón
átpörgettem 3 kocka étcsokit és azzal paníroztam körbe a tortát.) Készíthetünk
továbbá néhány egyszerű étcsoki díszt is, ezekkel jelölve a szeletek helyét a
tortán.
A Transformers tortához a tortalapok betöltése után egy vékony réteg vajkrém került szigetelésként a marcipánburkolat alá.
A Transformers tortához a tortalapok betöltése után egy vékony réteg vajkrém került szigetelésként a marcipánburkolat alá.
Vélemény a receptről:
Az elkészült tortát
egy-két órát pihentessük hűtőszekrényben, de felszolgálás előtt legalább 20
perccel együk ki a hűtőből a tortát és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen,
ekkor ugyanis sokkal krémesebb lesz a töltelék!
Ha gyerekeknek
készítünk tortát, érdemes kevésbé erős csokiból készíteni a ganachet, hogy
lágyabb ízű krémet kapjunk!
Végezetül pedig
kiemelném, hogy ez egy szuper könnyű, szinte elronthatatlan kis töltelék, így
bátran neki lehet fogni, nem fogtok csalódni benne! J
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Tanuljunk finnül: Suklaakakku= csokitorta! J |
Nagyon mutatós, és biztos nagyon finom is!
ReplyDeleteGyönyörűséges lett a suklaakakku-d, arról már nem is beszélve, hogy mennyire finom lehet! :)
ReplyDeleteKöszi szépen!
ReplyDeleteElkészítettem, és életem legfinomabb csokoládétortája ez!
ReplyDeleteKöszönöm ezt a remek receptet!
Nagyon szívesen, örülök ha ízlett!
DeleteIsteni a recept. A piskotat szogletes formaban sutottem, nem kellett 40 perc, es kicsit aggodtam, hogy haromba tudom-e vagni, de sikerult. A krem valami isteni, ezt tettem vekonyan a tetejere is a marcipan ala, a kis maradekra gyorsan raugrott a csalad. 40%os csokibol keszitettem, pont nekem valoan volt csokis, es talalas elott szepen meg is puhult a krem. Koszi Koszi Koszi!!!
ReplyDeleteMint minden évben, most is ezt sütöttem a fiamnak. Az idén is finom lett :-)
ReplyDelete