Avagy egy bonbon, ami fehér csokoládés és étcsokoládés burokkal is elkészült! J
Már nagyon régóta
szerettem volna valami mákos bonboncsodát készíteni, lévén itt a mák olyan
ritka, mint a fehér holló… Sajna a magyar készleteim elfogytak, így elballagtam
az orosz boltba, ahol a meggybefőttön kívül beszereztem még egy csomag
darálatlan mákot is, így ismét beindult a mákőrület! J
A mák egyébként
finnül unikonsiemen [ejtsd:
unikonsziemen] (unikko=mák; siemen=mag), amit nekem igen nagy kínok
között sikerült csak megjegyeznem, de végre az unikornisról eszembe jut, igaz
utána meg folyton unikornis magot mondtam…. J Egy a lényeg, a mák és
citrom kombinációja a fehér csokoládés ganacheban igazán üdítően hat, amit a
finnek is nagyon szeretnek!
Jómagam azonban a sokadik kóstolás után sem
tudtam eldönteni, hogy ét-, vagy fehér csokoládé hozná-e ki jobban ezt a friss
ízt, így a bonbon mindkét verzióban elkészült! J A töltelék alapötlete
a Csak a puffin blogról származik, amit ezúttal kis kockákba töltöttem!
Hozzávalók: (20 db bonbonhoz.)
(1) Töltelék:
70 g fehér csoki
20 g tejszín
15 g darált mák
10 g vaj
1 citrom reszelt
héja
½ citrom leve
(2) Burok:
I. verzió: II.
verzió:
200
g étcsoki (Fazer 70%-os.) 200
g fehér csoki + 1 tk darálatlan mák
1
%-nyi kakaóvaj 1
%-nyi kakaóvaj
A töltelék elkészítése:
A fehér csokoládét,
a vajat és a tejszínt egy tálban összemelegítjük és sima ganachet keverünk
ki. Hozzáadjuk a darált mákot, ráreszeljük az alaposan megmosott citrom
héját és rácsavarjuk a fél citrom levét. Az egészet simára keverjük és betöltésig a hűtőben
pihentetjük.
A bonbonok összeállítása:
Az étcsokis
burokkal rendelkező bonbonok elkészítése nem nagy ördöngösség, a szokásos
temperálási procedúrát követően jöhet a külső burok elkészítése, majd be kell tölteni
a mákos tölteléket és lezárni az újratemperált csokival a bonbonokat. (Bővebben
a lépéseket pontosan itt olvashatod.)
Étcsokis burok... A pasiknak ez ízlett jobban! |
A nagyobb kaland a
mákpettyes burok elkészítése, melyre sok ötletet olvastam (Katuci blogján), pl.
kakaóvajjal kikenni a formát és rászórni a mákot, vagy a fehér csokiba eleve
bekeverni a mákot. Jómagam a bonbonozásban az egyszerűséget szeretem, így ezt a
mákpötty dolgot is így szerettem volna megoldani. Éppen ezért, csak annyit
csináltam, hogy a bonbonforma valamennyi kis üregébe szórtam egy kevés
darálatlan mákot, majd erre öntöttem rá a temperált fehér csokit. Innentől
pedig minden ment a bonbonkészítés megszokott útján (felesleges csoki kiönt,
töltelék betölt és bonbonokat lezár).
A mákpettyes fehér csokis
buroknál arra azonban oda kell figyelni, hogy ne öntsünk túl sok mákot a
bonbonforma mélyedéseibe, mert akkor nem tudja szépen körbefolyni a fehér csoki
és lyukacsos marad a bonbonhüvely. (Ebben az esetben talán azt is érdemes
figyelembe venni továbbá, hogy ne félgömb alakú bonbonformával dolgozzunk, mert
akkor a bonbon csúcsában összegyűlnek a mákszemek és szintén nem kaphatunk olyan
szép végeredmény. Ilyenkor talán tényleg tanácsosabb a kakaóvajas festegetést
választani.)
Vélemény a receptről:
Nekem a fehér csokis
burokkal készült változat jobban ízlett ebből a bonbonból, míg a Párom meg az
étcsokis verzióra szavazott inkább. Nekem az étcsokis kicsit olyan volt, mintha
egy túrós édességet ennék, de az is nagyon finom volt!
A fehér csokis
verzió elkészítésénél figyeljünk oda a mákpettyek elkészítésekor, de
természetesen azt el is hagyhatjuk, vagy közvetlen a fehér csokiba keverjük a darálatlan
mákot! J
Összességében annak
ajánlom ezt a bonbont, aki szereti a friss, üdítő ízeket! J
Szép napot, ildiKOKKI
Mákos töltelék, fehér csokis külső... Nekem ez a verzió ízlett jobban! |
No comments:
Post a Comment