Avagy végre egy finom sós ropogtatnivaló került ki a konyhámból! J
Fetás pogácsakockák.... |
A legutóbbi sós
finomságot még talán Szilveszterre készítettem egy tejfölös malacpogácsa
személyében, azóta azonban csak édességek kerültek ki a konyhámból. Éppen ezért
úgy gondoltam, itt az ideje valami sós ropogtatnivalót is készíteni, amire
kiváló apropót adott a XV. Blogkóstoló, melynek Süni Süti a házigazdája.
A játék igazán
egyszerű, de annál nagyobb öröm, hiszen a játékos kedvű bloggerek egymás
blogjáról sütögethetnek, így megismerve jobban egymást, vagy éppen az új
ízvilágokat. A sorsolás úgy hozta, hogy nekem Lujzától kellett valamit
választanom, akinél inkább főételek és sós finomságot, mintsem sütikkel
találkozhat az ember. Így ki is választottam egy nekem szimpatikus receptet,
ami egy fűszeres, feta sajtos pogácsakocka volt, majd ezt készítettem el. A
végeredmény szuper lett, a kis kockák szépen megkeltek, a pirított tökmag és
szezámmag pedig nagyon feldobta őket! Lássuk a receptet! J
Szezáámmag és tökmag helyett bármilyen maggal megszórhatjuk! |
Hozzávalók: (1 nagy gáztepsinyi
adaghoz, ami kb. 50-60 db kis kocka.)
25 dkg liszt
1 egész tojás
2 dkg élesztő + 1
nagy csipet cukor
2 ek tejföl
75 g fetasajt
10 dkg vaj
1 csipet bazsalikom
1 csipet bors
(Nálam durvára őrölt.)
1 csipet
petrezselyem
1 csipet só
(Szükség szerint, ha a sajttól is elég sós lett a tészta, akkor természetesen
elhagyható!)
½ gerezd zúzott
fokhagyma
1-2 ek szezámmag
1 ek sótlan tökmag
Puha és ropogós kockák! |
A tészta összeállítása:
A lisztet egy tálba
szitálom, rászórom a fűszereket, a felkockázott puha vajat és a villával
alaposan összetört sajtot. Ezeket elmorzsolom, majd hozzáadom a felvert tojást –
amiből 1 evőkanálnyit félrerakok a tészta tetejének lekenéséhez –, a zúzott
fokhagymát és a tejfölben elkevert élesztőt, amibe belekevertem egy kevés
cukrot is (A-B). Végül az egészet alaposan összedolgozom és jól átdagasztom, majd 40-45
percig meleg helyen kelesztettem (C-D).
A kis kockák megformázása:
A tésztát a
kelesztés után már nem gyúrom át, csak a kezemmel ellapogatom és 1 cm
vastag téglalappá nyújtom, majd megkenem a félrerakott felvert tojással (A-B) és megszórom a
felaprított tökmaggal és a szezámmaggal (C). Végül egy éles, néha-néha lisztbe
mártott késsel a tésztát először felcsíkozom, majd felkockázom (D) és a sütőpapírral
bélelt tepsibe sorakoztatom, majd további 20 percig ismét meleg helyen
pihentetem.
Sütés:
A megkelt kockákat
hideg, de 175°C-ra beállított sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm, majd
a sütőlemezen hagyom kihűlni.
Vélemény a receptről:
A feta sajt ízével
jól harmonizál a fokhagyma és a bazsalikom, azonban arra tényleg figyelni kell,
hogy ne csapjon be minket a sajt sóssága és inkább dobjunk egy csipet sót a
tésztába, mintsem hogy sótlanok legyenek azok a kockák! A tökmag és szezámmag helyett szerintem bármilyen mag megteszi, sőt reszelt sajtot is el tudok képzelni díszítésnek.
Szép napot, ildiKOKKI
Blogkóstoló XV. forduló: Fetás kockák! |
Jaj de szépek lettek! (Mondjuk Nálad minden szép!) Örülök, hogy találtál fogad alá valót!
ReplyDeleteLujza
Naná, hogy találtam, nálad annyi finomság van! A Duna hullámot is nézegettem, de akkor még nem volt itthon meggy. :)
DeleteCsinos kis kockák lettek :)
ReplyDeleteKöszi szépen, fincsi is volt!
DeleteKedvencem a feta sajt, így kérnék egy nagy tányérral! ;-))
ReplyDeleteSajna ezt az adagot elosztogattam, de a következő sütés előtt jelzek és nyithatod az ablakot! :)
Delete