Elkészítettem életem első lisztmentes süteményét!
A paleo torta! |
A lisztmentes ételek és édességek világa Niina
vezetett be néhány hónapja, aki mostanában a gabonaféléket próbálja kiiktatni
az életéből. Egyik nap beugrottam hozzájuk egy kis meglepi sütivel, majd
gyorsan a következő közös vacsi-estünkre terelődött a szó. Ezekre az alkalmakra
jobbára a desszertet én szállítom, nem volt vitás: ez alkalommal Niina saját
sütit kap majd! Elő is került egy gasztromagazin, amiben Kulka János egy
„csokis meggyes paleo tortát” készített. Hogy miért csokis, arról lövésem
sincs, én egy deka csokit nem találtam a receptben, és végül is Niina is ezt
szerette volna… akkor legyen!
Azért gyorsan rákerestem a neten, hogy mi ez a
legújabb őrület, a paleo (paleolit) diéta. Annyi a lényeg, hogy az ősember
táplálkozásának megfelelő ételeket kell fogyasztani, vagyis halat hússal,
gyümölcsöt zöldséggel meg magokkal, ellenben a gabonák és tejtermékek fogyasztása
nem javallott. (Elvégre az ősemberek nem fejték meg a mamutokat, és nem is
művelték a földet! J ) Ez a sütemény azért
is kiváló, mert ha valaki lisztérzékeny, vagy glutén-mentes ételeket
fogyaszthat csak, akkor is nyugodtan belekóstolhat!
Szóval elővettem a legszebb kerámia
sütőformámat, és elolvastam mi is kell a sütihez! Ezután a hozzávalókat saját
elgondolásom szerint átalakítottam, végül a következők kerültek a süteménybe:
Hozzávalók:
200 g darált dió
50 g aprított magok, ami kb. 1 nagyobb marék
(napraforgómag, mogyoró, mandula, tökmag)
4 egész tojás
2 marék meggybefőtt (lecsepegtetve)
1 nagyobb savanyú alma
1 citrom héja
4 evőkanál cukor (A kizárólagos paleo diétában ez méz, vagy stevia!)
1 teáskanál vanília aroma
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
Gyorsan konstatáltam, hogy itt csak az otthoni
kertünkben termett dió segíthet, mivel itt 250 g dió 8 euróba (!) kóstál, nomeg
édesanyám minden évben csodálatos cukrozott meggybefőttet készít külön az én
karácsonyi püspökkenyerembe, így ez a hozzávaló is adott volt. Mint később
kiderült, ha akartam volna sem tudtam volna itt meggyet venni, ugyanis
Finnországban elérhetetlen! Ha valaki hasonló problémával szembesülne,
használjon például áfonyát, vagy más karakteres és savanykás ízű gyümölcsöt
helyette.
Előkészületek:
Első lépésben a diót ledaráltam és hozzákevertem
a sütőport, majd a maroknyi vegyes magkeveréket durvára aprítottam, de még nem
kevertem a dióhoz! Az almát meghámoztam és nagyobb darabokra szeltem, majd
finoman meghintettem fahéjjal. (Ha a meggybefőttünk nagyon leveses lenne, akkor
szűrőre szedjük, hogy ott lecsepeghessen.) A sütőt feltekertem 160°C-ra, hogy
jó meleg legyen, mivel a tésztát hamar össze lehet állítani!
A tészta összeállítása:
A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a
cukorral és a csipet sóval fényes habbá vertem. Ebbe a habba adagoltam bele
egyesével (!) a tojás sárgákat. Ezután egy lyukas közepű fakanállal dolgoztam
tovább, így a hab nem tört össze. A tojáshabba belekevertem a vanília aromát, a
citromhéjat, majd a darált diót is (ami mára sütőport tartalmazta). Legvégül az
almát, meggyet és aprított magokat forgattam a tésztába.
A tésztát igyekeztem egyben a kerámiaformába szedni,
hogy ne sérüljön a hab szerkezete, majd a forró sütőbe csúsztattam, ahol kb.
fél óráig sült. A tűpróbát senki ne feledje! J
Egy kis tojáshab, a daarált dió, pár szem meggy és kész is a csodás süti! |
Hibalehetőségek:
Ez a süti gyakorlatilag elronthatatlan, de van
amire jobb odafigyelni. A süti lelke a jó tojáshab! Sokan közvetlenül a
fehérjébe, már felverés előtt belekeverik a cukrot. Az a tapasztalatom, hogy
ebben az esetben a hab sokkal lágyabb lesz, valamint a fehérje nem is
„habosodik ki” igazán. Érdemes tehát a fehérjét csak a sóval habosítani, mikor
már félkemény a hab, akkor egyesével, evőkanalanként hozzámerni a
cukrot, majd egyenként a sárgákat. A szárazanyagot mindig lyukas kanállal, vagy
hablapáttal keverjük, kívülről befele!
Szerintem ennél a sütinél nagyon fontos a
gyümölcs! A plusz magok elhagyhatóak, még a meggy is, de az alma semmiképpen
sem! Az egész süti kicsit olyan ízű, mint egy nagyon tömény diós piskóta, vagy
bejgli-töltelék, ezért nagyon kell bele az alma, ami fellazítja.
Így utólag azt gondolom, hogy ezzel a sütihez
talán egy kekszes alap (150 g darált keksz
+ 5-8 dkg vaj), vagy 3:2:1-es vajastészta (150 g liszt + 100 g vaj +50 g
cukor) is készíthető.
Összességében egy a sütemény nekem egy hatalmas
élmény volt, nem csalódtam benne! Szerintem így önmagában is megállja a helyét,
egy délutáni kávé mellé, vagy gyerekeknek is bátran adható!
Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert tényleg
nagyon finom! J
Ajándék Niinának! |
No comments:
Post a Comment